Titoktartás, mobil, bitcoin

2024.07.08. 11:30

Egy dunaújvárosi és egy adonyi nőt akciófilmbe illő módszerrel vertek át

Nincsenek illúzióink, a bűnözők képesek mindent bevetni azért, hogy pénzt csaljanak ki az emberektől. Azt viszont teljesen döbbenten hallgattuk, hogy júniusban milyen szemfényvesztéssel jártak sikerrel a csalók.

Molnár Emese

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Folyamatosan érkeznek a feljelentések a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra a különféle csalási esetekről, éppen ezért, mi is rendszeresen számolunk be róluk, hogy megismerjük a bűnözők módszereit, tanuljunk belőle, s hogy kivédhessük, ha legközelebb nálunk próbálkoznának.

Ebben Kiss Dénes rendőr őrnagy, a helyi kapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője van állandó segítségünkre. Mindig érdeklődve hallgatjuk a helyben is előforduló eseteket, azonban a júniusban történt csalásoktól ledöbbentünk.

Két áldozatnál is sikeresen jártak a bűnözők egy olyan sztorival, amiről nekem személy szerint az Arnold Schwarzenegger és Jamie Lee Curtis főszereplésével készült Két tűz között című film villant be. Tudják, ahol a feleséget a szürke hétköznapjaiban felkeresi egy magát kémnek beállító szélhámos, a nő pedig a titkos akció és az izgalom hevében simán be is dőlt neki.

Az első esetben egy dunaújvárosi nő volt a bűnözők kiszemeltje. Banki ügyintézőnek adta ki magát a csaló, és azzal hívta fel telefonon a nőt, hogy látják, veszélyben van a pénze, valaki több milliós forintos hitelfelvételt indított a nevében, és csak úgy tudja megoldani ezt a problémás helyzetet, ha követi az utasításokat: kiveszi a bankból az összes pénzét és egy másik, általuk létrehozott számlára teszi - ám mindezt szigorúan titkosan, ne szóljon senkinek erről, és mindjárt hívni fogja egy rendőr is. Utána hívta is a "rendőr", aki nyilván tettestárs volt, és azzal erősített rá a sztorira, hogy ő a Belügyminisztériumnak dolgozik, ő van kapcsolatban a bankkal, és kérte a nőt, hogy ne szakítsa meg a hívást, ne szóljon erről az ügyről senkinek, még a valódi banki ügyintézőnek se, amikor kiveszi a pénzét (és persze akkor is maradjon vonalban, tegye a zsebébe vagy a táskájába addig a telefont). Itt azért már feltehetnénk magunkban olyan védelmi kérdéseket, hogy hallottunk-e már egyáltalán ilyen megtörtént esetről, vagy hogy egy bank (amelynek sosem érdeke az, hogy az ügyfél kivegye az összes náluk tartott pénzét) hogyan kérhet ilyet, ráadásul telefonon?

A nő egymillió forintot vett ki a számlájáról, amit az utasítások szerint Érdre kellett felvinnie és betennie egy Bitcoinos ATM-be. Őszintén szólva, arról még nem hallottam, hogy van-e ilyen ATM Magyarországon, de ebben a bűnözők jobban tájékozottabbak, ugyanis a kereső Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Szegeden, Pécsen, Székesfehérváron, Érden és persze Budapesten is több ilyen ATM-et jelöl.

A telefonon az álrendőr azt mondta, most azonnal kell cselekedni, menjen fel busszal, de a nő mondta, hogy most nem tud, a párja majd felviszi, ha végez a munkával. Az álrendőr "engedélyezte" ezt. A kocsiban még a férfinak sem szólt a nő, ráadásul valami miatt nem is volt nála az összes pénz. Ez az érdi automatánál derült ki, és ekkor az álrendőr kérte, hogy menjen haza érte, ne szakadjon meg a folyamat. A nő pedig vissza is ment, s befizette az összeset...

Ugyanezzel a szupertitkos-pénzmentős történettel találtak meg a csalók egy adonyi nőt is. Ő 1,2 millió forintot vett ki a bankjából, ám neki nem Érdre, hanem Budapestre kellett mennie az utasítások szerint. 280 ezer forintonként kellett vagy lehetett befizetnie, és öt különböző helyszínen lévő ATM-et adtak meg neki. A fővárosba a saját autóval ment, az első befizetés után azonban taxiba ült, s úgy teljesítette a feladatot. Úgy is befokozták még a sztorit, hogy a kapott QR-kódokat meg kellett mutatnia az automata kamerájába. Érdekes, hogy mindig új számról hívták a csalók, a nap folyamán mintegy harmincöt különböző telefonszámról. A végén a nő nem találta a kocsiját, ekkor felhívta a férjét...visszafelé egyenesen a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra mentek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában