Egy Fejér vármegyei lánglovag is kiutazott

2024.08.02. 18:00

Tűzvész Észak-Macedóniában, magyar csapat is segít a lángok megfékezésében

Észak-Macedóniában hatalmas erdőtüzek pusztítanak. A tűzvész megfékezésében már magyar lánglovagok is segítenek.

Molnár Emese

Forrás: BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága arról számolt be a közösségi oldalán, hogy augusztus 1-jén útnak indult egy magyar csapat Észak-Macedóniába, a tűzvész sújtotta területre: negyvenhat bajtárssal a fedélzeten, köztük egy Fejér vármegyei tűzoltóval (aki a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságon szolgál beosztott tűzoltóként), továbbá tizenhárom járművel. A tűzoltócsapat tagja az Országos Mentőszolgálat három munkatársa is, akik a tűzoltók egészségügyi biztosítását végzik. 

tűzvész
Negyvenhat fős csapat indult útnak csütörtökön a tűzvész helyszínére. Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tűzvész

Mint írták, az Észak-Macedón Köztársaság területén komoly, helyenként ezer hektáros erdőtüzek pusztítanak, amelyek megfékezéséhez a balkáni állam nemzetközi segítséget kért. A magyar katasztrófavédelem a segítségkérésre haladéktalanul reagált, július 31-én ajánlotta fel a csapatot: az egység tagjai között vannak logisztikusok, drónpilóták, valamint többen részt vettek 2023 februárjában a törökországi földrengés áldozatainak felkutatásában is. A csapat vezetője Tóth Imre tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. 

A magyar tűzoltók augusztus 1-jén 8 órakor indultak a katasztrófavédelem budapesti, XVII. kerületi Ferihegyi úti raktárbázisáról a macedóniai tűzvész helyszínére. Szerbián keresztül csütörtök későn este jutottak el a fővárosba, Skopjéba, majd az eligazítást követően az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság által meghatározott területen bevetik be erőiket.

Tizenhárom járműből álló flottával utazott ki a magyar segítség. Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A járművekről

  • A katasztrófavédelem a járművekről is közölt fontosabb tudnivalókat. A három Mercedes-Benz Unimog típusú tűzoltójárművet kifejezetten erdőtüzek oltására alakították ki. A sofőr mellett két ember szállítására képes, 2700 literes beépített víztartállyal, egy kétszáz és egy százliteres habképzőanyag tartállyal is rendelkezik. A jármű összkerékhajtással kifejezetten alkalmas nehéz terepviszonyok közti, sőt menet közbeni tűzoltásra is.
  • Az Aquarex S 10 vízszállító jármű 10 ezer liter víz szállítására képes. Amellett, hogy oltóvizet tud egyik pontból a másikba szállítani, meg lehet róla táplálni más tűzoltójárműveket, sőt alacsony füves területek oltására éppúgy bevethető, mint nagy kiterjedésű erdőtüzek felszámolására. Menet közbeni oltásra is képes, illetve a jármű rendelkezik egy gyorsürítő funkcióval is. Néhány perc alatt leüríthető a 10 ezer literes tartálya, így mobil oltóanyagdepót is ki lehet alakítani, ami az elhúzódó beavatkozásoknál hasznos.
  • Elindult még egy drónszállító jármű drónokkal, egy terepjáró, egy parancsnoki autó, a csapatot szállító két mikrobusz, egy quad, valamint három teherautó, amelyek a folyamatos munkavégzéshez szükséges eszközöket, sátrakat, ágyakat és a többi ellátmányt szállítják. Ebből következik, hogy a csapat teljesen önellátó, így a háttérbiztosítás nem terheli a bajba jutott ország erőforrásait. 

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának. 2016 augusztusában vihar- és árvízkárok helyreállításhoz és a kitelepített emberek elhelyezéséhez használható eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában