Rendőrség

2024.09.08. 14:00

Banki alkalmazottnak és rendőrnek adták ki magukat a csalók

Egy mindenki számára tanulságos esetet osztott meg közösségi oldalán a Tolna vármegyei rendőrség.

Duol.hu

Illusztráció

Fotó: Fehér Gábor

Mint írták a napokban tett feljelentést az a sértett, akit előbb egy magát banki alkalmazottnak kiadó férfi, majd nyomozóként bemutatkozó női társa hívott fel. Elsőként a férfi tájékoztatta, hogy a számlájáról ismeretlenek háromszor is 90 000 forintot akartak elutalni, de a rendőrséggel már a tettes nyomában vannak. Egy applikációt (Supremo Mobile Assist) töltetett le az asszonnyal, hogy máskor ne váljon csalók áldozatává. A folyamat időigényes volt, közel 3 órát vett igénybe. A férfi azt is kérte, hogy míg fut a telepítés, a telefonját fordítsa képernyővel lefelé. Mire a nő észbe kapott – a gyanús hívások és utasítások miatt –, már késő volt, az egyik bankszámlájáról közel 5 millió forint tűnt el.

Ismételten felhívják a figyelmet, hogy pénzügyekkel kapcsolatos hívásoknál, üzeneteknél legyenek óvatosak és egészségesen gyanakvók!

Sem a pénzintézetek, sem a rendőrség szakemberei nem kérik telefonon, hogy távoli elérést biztosító programokat telepítsen a saját eszközére. Ismeretleneknek ne adja ki a személyes, banki és bankkártyaadatait, valamint a biztonsági kódokat!

Az online csalásokkal kapcsolatban a kiberpajzs.hu oldalon találnak további hasznos információkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában