Gyűjtemény

2017.10.02. 09:00

Éremgyűjtők találkozása a történelem tárgyaival Dunaújvárosban

Már hagyomány, hogy a helyi éremgyűjtők nagy találkozón látják vendégül gyűjtőtársaikat.

Pekarek János

A ritkaságok mellett igazi érdekességek is láthatók voltak a Vasvári iskola tornatermében

Fotó: Zsedrovits Enikő

Ez már a huszadik nagy éremgyűjtő találkozó volt Dunaújvárosban, amit a helyi gyűjtők rendeztek, az egész országban, sőt, még a határainkon kívül dolgozó gyűjtőtársak számára is. Ahogyan Paddi Attila, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete dunaújvárosi csoportjának vezetője lapunknak elmondta: mintegy háromszáz gyűjtő jött el hozzánk, ami mindenképpen nagy eseménnyé avatja a hagyományos rendezvényt éremgyűjtő körökben. Annyira, hogy itt volt még az országos egyesület főtitkára, Szilágyi Mihály is.

Maga a rendezvény, amellett, hogy magas színvonalon bonyolították le, mégsem pusztán a nagysága miatt volt emlékezetes! Sokkal inkább a rendkívül változatos és érdekes felhozatal miatt.

Hiszen nem csak (csak?!) pénzérméket, kitüntetéseket mutattak és kínáltak itt az amatőr státuszú, de profi szinten képzett gyűjtők! Az már szinte természetes, hogy a pénzérmék mellett régi bankjegyek is ott szerepeltek az asztalokon, olykor alkalmi felülbélyegzéssel.

De emellett régi levelezőlapok, családi fényképek, újságok, könyvek (nem csak szakkönyvek, hanem könyvritkaságok is), még kitüntetések szalagjai is voltak egy egész ládával, kitüntetések nélkül, mert van, aki erre is szakosodott.


A ritkaságok mellett igazi érdekességek is láthatók voltak a Vasvári iskola tornatermében
Fotós: Zsedrovits Enikő

S gyakorlatilag minden, ami régi tárgya, tehát segíthet megérteni, szemléltetni történelmünket. Első világháborús és modern szuronyok, valamint kardok, fejszék, fokosok, gurka kések, tőrök, bozótvágó alkalmatosságok.

Egészen sajátos vonulata volt a kiállított tárgyaknak a személyes dokumentumok csoportja: sok más mellett még egy német náci igazolvány is előkerült a múltból, fényképpel, jó állapotban: ennek a könyvecskének lenne igazán izgalmas ismerni a sorsát!

De olyan nosztalgikus dolgok is láthatók voltak, mint gyermekkorunk kincsei, a diafilmek, vagy a rég elfeledett (vajon miért?) fémjelvények, amiket egykor kalapokon hordtak.

 

Nem csoda, hogy ott volt a rendezvényen az amatőr gyűjtők mellett több hivatásos is, mint Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, és Kronászt Margit történész.

Reméljük lesz még ilyen találkozó. Annak ellenére is, hogy a numizmata csoport egyre fogy: már csak tizennyolcan vannak...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában