Templom 300

2023.06.30. 15:00

A hétvégére a templomi jubileum alkalmából nagyszabású programsorozattal készültek

Török Tímea

Fotó: Török Tímea

Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték fel az adonyiak katolikus templomát 300 évvel ezelőtt. A neves évforduló alkalmából az adonyi ünneplő közösség nagyszabású programsorozattal készült.

Június 10-én 16 órakor a Bálint Ágnes Művelődési Ház Lívia termében 300 év emlékei- értékei címmel egyháztörténeti kiállítás nyílt, amelyhez kapcsolódóan több előadást is tartottak. A templom is több koncertnek adott a jubileum alkalmából otthont, amelyeken fellépett Navratil Andrea és Mali Katalin, az Adonyi Gyöngyvirág Kórus és a Szirontai Harangegyüttes is.

Fotó: Török Tímea

Július 1-én, szombaton 11 órától püspöki szentmise lesz. Majd július 2-án 9 órától Sarlós Boldogasszony ünnepet tartanak és agapét, 15 órától a közművelődési intézményben a templom 300 éves évfordulójára készült film- és könyvbemutatót tartanak.

Az adonyi Sarlós Boldogasszony Római Katolikus templom fennállásának 300. évfordulóját ünnepeljük az idei évben.

2022-ben alakult meg az a Templom300 nevű munkacsoport, amely az ünnepségsorozat szervezésével foglalkozott. Ennek a munkacsoportnak a vezetője, Králl Gabriella kért fel engem az ünnepségsorozat keretében egy egyháztörténeti kiállítás megszervezésére.

A célom az volt, hogy az idelátogatók átfogó képet kapjanak a település elmúlt 300 évéről, melynek elválaszthatatlan része az egyház.

A kiállítást június 10.-én Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója nyitotta meg, nagyszámú érdeklődő közönség előtt.

A kiállításon időrend szerint haladva ismerkedhetünk meg a település múltjával. Adony az 1332-es vatikáni összeírás szerint már templomos hely volt. A közösségnek otthont adó Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom mostani formáját 1723-ban nyerte el. Az akkor betelepülő svábok építtették barokk stílusban a török hódoltság idején elpusztult templom helyett, részben annak, illetve az akkor még látható római kori katonai tábor (Vetus Salina) köveit felhasználva. A teljesség igénye nélkül: kiállításra került az első templom oltárkövének tokja 1697-ből, az első anyakönyv 1733-ból, a település ikonikus épületeit ábrázoló akvarellek az 1840-es évekből, egy térkép szintén az 1840-es évekből, liturgikus eszközök, miseruhák, imakönyvek, könyvek, fényképek a XIX.-XX. századból. Emléket állítottunk a gróf Zichy családnak, mely család Adonyt birtokolta 1699-től. A település török hódoltság utáni felvirágoztatása nekik köszönhető. Maga a kiállítás is az általuk építettet kastélyban kapott helyet. Valamint emléket állítottunk valamennyi itt szolgált plébánosnak és szerzetesnővérnek, bemutatva áldozatos munkásságukat, melyet a település lakóiért végeztek.

Bár az itt kiállított tárgyak a rég múlt idők lenyomatai, mégis fontos üzenetet hordoznak a ma élő emberek számára. Ha végig nézzük a liturgikus évet, azt láthatjuk, hogy az egyházi ünnepekhez mindig kötődött valamilyen mezőgazdasági tevékenység vagy népszokás.

Ebből azt láthatjuk, hogy az emberek mindennapjait áthatotta a hit. Ez a hit az, amely a közösséget összetartja. A kiállítás célja ezt megmutatni, átmenteni a jövő generációja számára.

Azt gondolom, ennek a kiállításnak a létrehozásával sikerült ezt megmutatnunk, hiszen az egyházközség tagjai, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár igazgatója és levéltárosai, az Adonyért Alapítvány, valamit a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a közös munkába, egymást támogatva.

Hálás köszönet mindenkinek, aki az anyag összegyűjtésében, a kiállítás megrendezésében részt vett.

A több hete tartó ünnepségsorozat csúcspontja a július 1-jén 11-kor tartandó szentmise, amelyet Spányi Antal megyéspüspök celebrál, Ugrits Tamás, pasztorális püspöki helynök és Bódai József esperes. plébános közreműködésével. 

Kirinovics-Bőle Petra, a kiállítás szervezője

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában