Halünnep volt Fehérváron

2024.04.21. 20:00

Dunaújvárosi és kisapostagi sikerek

Székesfehérváron kilencedik alkalommal rendezték meg a Palotavárosban a Fehérvári Halünnepet. Az egész napos családi programok mellett halételek főzőversenyét is megtartották.

Agárdy Csaba

A dunaújvárosi horgászok kitettek magukért. Győri László (zöld pólóban, balról) és csapata harmadik lett, klubtársa Vajda Tibor (jobbról) is remek halászlét készített.

 A nagy kérdés az eseményre készülődők táborában egész héten az volt, hogy vajon milyen lesz az időjárás, meg tudják e tartani a rendezvényt a szervezők. 

Reggel esőre állt,  azután kilenc óra körül kisütött a nap.

 Ez azért volt fontos tényező, mert a főzőversenyre ekkor kellett regisztrálni, a nevezések ugyanis már korábban megtörténtek. A mezőnyben  ott volt az Adony és Környéke Horgász Egyesület, az adonyi Duna-menti Szent Orbán Borrend,  a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület, a Kisapostag Duna Sportegyesület Horgász Szakosztály és az adonyi Steinmann László és barátai csapata. A horgászegyesületek, mint a Horgászok Fejér Megyei Szövetségének (HOFESZ) tagjai indultak a viadalon, míg a tavalyi adonyi halászléfőző verseny első két helyezettje (Steinmann László és a borrend) kapott meghívást az eseményre. Az indulók között volt még egy dunaújvárosi társaság, mivel ők süllőfogók, ezért a csapatuk neve a Kékfarkúak volt.

Az adonyi borrend asztala Eisenberger Lászlónéval (balról), Boldog Józsefnével és Májer Bélával.

A rendezvény megnyitóján – többek között – Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, és Nagy Attila, a HOFESZ elnöke köszöntötte a megjelenteket.
Ezután következhetett az érdemi munka, vagyis a csapatok neki álltak az ételek elkészítéséhez.
A dunaújvárosi horgászok elnöke, Somfai Rezső elmondta, számukra ez egy előverseny is egyben: – Először indulunk ezen a versenyen azért, mert eddig mi a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti szövetségének tagjai voltunk, egy éve léptünk be a HOFESZ-ba. 

Két csapattal indultunk, az egyik kapitánya Győri László, a másiké pedig Vajda Tibor. Megversenyeztetjük őket.

 Ennek az az oka, hogy hétfőn kezdődik egy nagy felújítás a horgásztanyánkon, térkövezés lesz, majd kandelábereket helyezünk el a telepünkön. Aki itt jobban szerepel, az főzhet az átadóünnepségen.
A kisapostagiak igen felkészülten érkeztek, gyönyörű  főzőberendezéssel, nagyon szépen feldíszített asztallal rukkoltlak ki. Nem  bíztak a véletlenre semmit, hiszen a korábbi versenyeken kapott okleveleket, serlegeket is kitették a "standjukra". Ezzel kapcsolatban Danó Zoltán, a kisapostagiak egyik versenyzője elmondta, 

ez nem ráutaló magatartás a részükről, hanem csak tényként helyezték el a kupákat az asztalukon.

A kisapostagiak csapatkapitánya nem  más volt, mint Nagy Attila polgármester, akitől megtudtuk, hogy dunai filézett halászlével valamint haltepetővel, amihez saláta és fokhagymás mártogató is dukált készültek.

A kisapostagi sátor, Nagy Attila polgármester.

Az adonyi borrend is két étellel  készült, egy halászlével és egy haltempura friss kevert salátával, citrusos vinaigrette öntettel elnevezésű étellel próbált minél jobb eredményt elérni.

Sikeresen szerepelni viszont egyáltalán nem volt egyszerű dolog, amit Nagy Attila HOFESZ-elnök is megerősített.

- Ötvenhárom csapat nevezett, a vármegye minden pontjáról. 

Sőt, Bajáról is érkeztek főzők, akik korábban már több versenyen is bizonyítottak.

Az erős mezőnyben  azután a dunaújvárosiak remekeltek: a Török Mihály vezette Kékfarkúaké lett a legjobb halászlé, a harmadik helyet pedig a sporthorgászegyesület Győri László vezette alakulat szerezte meg. A kisapostagiak a verseny legeredményesebb horgász egyesülete díjat kapta meg, ami egy vándorkupával és 100 000 forint pénzjutalommal járt. Mondhatnánk azt is, az összetettet nyerték meg, mivel a díjat azzal érdemelték ki, hogy 

komplexen övék volt a legszebb, legtisztább főzőhely, a terítékük ízléses volt, illetve az ételeikre sem  lehetett panasz.

Az adonyiak ezúttal díj nélkül maradtak, ami a borrend esetében magyarázható azzal, hogy két felé szakadtak szombat délelőtt, mivel a "gasztrotagok" egy részének Dunaföldváron is jelenése volt a Duna menti települések borversenyén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában