Szexuális kényszerítés két kiskorúval szemben

2024.05.13. 06:57

A mentálhigiénés dunaújvárosi iskola korábbi mentora 7 év börtönt kapott

A gyermekmolesztálás minden formája elfogadhatatlan és megdöbbentő, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megelőzzük és megakadályozzuk az ilyen szörnyűségeket. A nagy felháborodást kiváltó ügyben a dunaújvárosi mentálhigiénés iskola mentorát jogerősen 7 év börtönre ítélték két kiskorú szexuális kényszerítésének bűntettében.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Hírportálunkon már beszámoltunk önöknek egy a Dunaújvárosi Járásbíróságon folyó büntetőügyről, ahol olyan szexuális kényszerítés bűntettről tárgyaltak, amelyet két kiskorú fiú esetében történt feljelentés alapján kezdeményeztek az eljáró hatóságok egy dunaújvárosi mentálhigiénés iskola munkatársa ellen, aki karbantartóként és mentorként is kapcsolatban állt a diákokkal. 

Jogerős ítélet – letöltendő szabadságvesztés

A másodfokon folytatódott büntetőperben 2024. április 22. napján a Székesfehérvári Törvényszék által hozott jogerős ítélet szerint a vádlottal szemben 3 rendbeli szexuális kényszerítés büntette  miatt 7 év börtön fokozatú szabadságvesztés, 7 év közügyektől eltiltás került kiszabásra azzal, hogy a vádlott a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság továbbá a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi, vagy befolyási viszonyban áll- tájékoztatta lapunkat a Székesfehérvári Törvényszék sajtóirodája.

Elnyerik az áldozat bizalmát

Az eset kapcsán fontos kiemelni, hogy a szexuális bántalmazás és visszaélés a közvetlen környezetünkben is megtörténhet. Az esetek rámutatnak arra, hogy az áldozatok gyakran nehéz helyzetben vannak, és sokszor nem mernek, nem tudnak vagy a szégyenük miatt nem akarnak beszélni a velük történtekről.

Egyértelműen kirajzolódik az is, hogy a vádlottak gyakran manipulatívak, és kihasználják a helyzetüket, hogy megszerezzék az áldozatok bizalmát. Fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen bűncselekmények nem csak a közvetlen áldozatokat érintik, hanem hosszú távon, generációkon át hatnak az érintett családokra és közösségekre is.

Az iskola igazgatója, a fenntartó felelőssége

Az áldozatoknak és a közösségnek szüksége van a bizalomra és a támogatásra. Az iskolai vezetők és a fenntartó hivatal felelőssége itt nagyon fontos. A gyermekek biztonságának és védelmének a legfőbb prioritásnak kellene lennie minden oktatási intézményben.

Az ítélet megszületése után fontos, hogy az intézmények és vezetőik is tanuljanak az esetekből, és tegyenek megfelelő lépéseket a hasonló incidensek megelőzése érdekében. A bírósági ítélet másodfokú elmarasztaló döntése is arra figyelmeztet, hogy az ilyen cselekmények nem maradhatnak következmények nélkül, és az elkövetőknek felelniük kell tetteikért.

Ezért megkérdeztük a mentálhigiénés Iskola igazgatóját és az iskola fenntartóját is az iskola volt karbantartójának, mentorának ítéletével kapcsolatban és arra is kíváncsiak voltunk mit tesznek, a gyermekek védelmében, hogy ilyen ne fordulhasson elő. A múlt hét kedden elküldött kérdéseinkre eddig még nem érkezett válasz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában