Szemétszedés

2024.05.02. 20:00

Eredményes volt a TeSzedd akció Mezőfalván is

Az évek óta tartó mozgalom jó utóhatása, hogy azokra a helyekre, ahonnan összeszedték a szemetet, ott már nem keletkeznek újabb szeméthalmok – kaptuk az információt Sóki Lászlótól, a Mezőfalvi Polgárőr Egyesület vezetőjétől.

Horváth László

A lakásotthonosok a nevelőkkel együtt szedték a szemetet két területen is

Fotó: Horváth László

- Már több mint tíz éve, hogy a polgárőrség szervezésében csatlakozik a falu a TeSzedd mozgalomhoz. Az idén milyen eredményt könyvelhettek el? - kérdeztük Sóki Lászlótól, aki válaszában hangsúlyozta:

- Nagy öröm számunkra, hogy a településen működő összes civil szervezetet, intézményt sikerült megszólítanunk. Külön kiemelném a lakásotthonokban nevelkedő gyermekeket, akiket be tudtuk hozni az akcióba. A körforgótól a Hadi útig, valamint az Arany János és Árpád utca volt a területük. Az iskolások a játszótéren gyűjtötték a szemetet. Továbbá a nyugdíjas klubok, a nagycsaládosok, a foltvarrók, a Német Nemzetiségi Önkormányzat is csatlakoztak, hogy csak néhány szervezetet említsünk a teljesség igénye nélkül. Természetesen a polgárőrök a szervezés mellett aktívan részt vettek a gyűjtésben is, hiszen példamutatás nélkül nehéz lenne ezt elérni. A másik kiemelendő dolog: 

Azt vettük észre, ahonnan összeszedtük a szemetet, azon a helyen nem termelődik vissza. 

Sóki László a mezőfalvi polgárőrök parancsnoka nagyon örül az eredményeknek
Fotó: Horváth László

Nincs az, mint régebben volt, hogy helyet csináltunk a következő szeméthalomnak. Tehát tiszták voltak a Kinizsi utcai tó-fenék, meg más helyek. Az örömben azért van egy kis üröm is. Nagyon elharapózott a szemétlerakás a Szőlőhegyen! Erre kellene a községnek valamit kitalálni, de ez nem megy kormányzati segítség nélkül. Sajnos ez olyan mértékű, hogy meghaladja a helyi lehetőséget.

A kőkerezsteknél a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat aktivistái szorgoskodtak
Fotó: Horváth László

Ami még hangsúlyt kell kapjon, az az, hogy nem csak a kijelölt hulladékfajtát gyűjtöttük össze, hanem más, környezetszennyező hulladékot is, mint például a veszélyes minősítésűeket, hűtők burkolatai, televíziók, egyéb hulladékok, gumik, műanyagok, bontott autóalkatrészek. Ezek megfelelő helyre szállítása ügyében még keresi az önkormányzat a megoldást. Tehát semmit nem hagytunk kinn a határban – zárta szavait Sóki László.

Bízzunk benne, az évek során elvégzett példamutatás egyre jobban nyitott fülekre, illetve befogadásra talál. Ahogy hallottuk, már vannak olyan helyek, ahova nem termelődik vissza a hulladék!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában