Tari Annamária a mesterséges intelligenciáról

2024.05.08. 20:00

„Hallgassanak a józan eszükre, így lehet mindent túlélni!”

Tari Annamária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus tartott érdekfeszítő előadást a Rácalmási Almavirág Fesztiválon. A neves szakember ezúttal a családi élet és a gyereknevelés a mesterséges intelligencia korában témakört vette górcső alá, amelyről hasonló címmel könyve is megjelent a közelmúltban.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Értelmet adva a mesterséges intelligencia térhódításával járó kihívásoknak, Tari Annamária pszichológus a legújabb könyvében arra buzdítja az olvasókat, hogy lassítsanak az egyre gyorsuló életükön. Ugyanis az állandó rohanás és az online tér által sugallt irreális elvárások között könnyen elveszíthetjük a valódi boldogságot. De az is fontos szempont, hogy a lassúság minden érzelmi fejlődés alapja.

A szakember arra is felhívta a figyelmet eladása során, hogy a közösségi média által az életünkre gyakorolt nyomás miatt, gyakran elfelejtjük a valódi értékeket. Mivel mindenki csak a tökéletes képeket mutatja magáról, ezáltal egy illúziót keltve arról, hogy mások boldogabbak és sikeresebbek, mint mi. Azonban fontos arra emlékezni, hogy a valódi boldogság nem az online világban található, hanem a saját életünkben, a valódi élményekben és kapcsolatokban rejlik.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az empátia csökkenése és a nárcisztikus vonások erősödése jellemző a fiatal generációkra, ami az online térben átélt érzelmek által is befolyásolva van. Fontos tehát kiemelt figyelmet fordítani a valódi élményekre, a személyes kapcsolatokra és a belső erőforrásainkra. Az idő elérkezett a saját boldogságunk kereséséhez, mert csak így érhetjük el a valódi kiteljesedést és elégedettséget az életben.

Sok esetben tapasztalhatjuk, hogy ugyanazon ember online és offline identitása jelentősen különbözik. Ne hagyjuk, hogy az online világ befolyásolja boldogságunkat, hanem merjünk kilépni a virtuális világból, és megtalálni az igazi boldogságot a valódi életben.

Tari Annamária a rácalmási hallgatóság előtt beszélt arról is, hogy a digitális világ fejlődésével egyre fontosabb, hogy szülők és pedagógusok tisztában legyenek a gyerekek online életével és annak veszélyeivel. A pszichológus előadása rávilágított arra, hogy a gyerekek és fiatalok gyakran nem ismerik fel a digitális térben rejlő fenyegetéseket, és könnyen áldozatául eshetnek az online zaklatásnak vagy a rosszindulatú programoknak.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az online bullying különösen veszélyes, mivel a támadó és az áldozat szerepe gyakran felcserélődik, és nehéz meghatározni, ki kinek számít. Fontos, hogy a szülők felismerjék, hogy a digitális világban a gyerekeknek új kihívásokkal kell szembenézniük, és ne hagyják, hogy a gondatlanságuk áldozatul essék.

Tari Annamária rámutatott arra is, hogy a szülőknek nem szabad bagatellizálniuk a digitális veszélyeket, még akkor sem, ha úgy érzik, hogy az ő gyerekük biztonságban van. A mesterséges intelligencia használatával tovább gyorsul a világ. Még inkább nehezebbé válik a gyerekeket rávenni az olyan nehéz és hosszadalmas tevékenységekre, amelyekkel a szaktudás, a kitartás, akaraterő tanulható. Azzal, hogy jó parancsot tud írni gépnek a felhasználó, az nem egyenlő a kreatív alkotás folyamatának dicsőségével.

Az előadás során felvetett kérdések és tanácsok arra ösztönöznek, hogy minden szülő, pedagógus és fiatal a digitális világban tudatosan és felelősen viselkedjen, és legyen tisztában a lehetőségekkel és veszélyekkel egyaránt. A gyerekeknek segíteni kell abban, hogy tudják, hogyan használják biztonságosan az online térben rejlő lehetőségeket, és hogyan védjék magukat az esetleges fenyegetések ellen. Az online világ tegye boldoggá a gyerekeket, ne pedig fenyegetésforrássá! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában