Családbarát munkahely

2024.07.27. 07:02

A kórháznak fontos a Kisvakond

Miért fontos egy egészségügyi intézménynek egy bölcsőde? Miért és kiknek segítenek vele? – ezekre a kérdésekre válaszolt Erdély-Franyó Anna, a kórház ápolási igazgatója.

Fekete Györgyi

„Dunaújváros szívében, a rendelőintézet aljában találhat meg minket. Családias légkörrel, kis létszámú csoportokkal működünk. Nyáron a nagyobbak (óvodások és kisiskolások, 4. osztályig) számára tematikus nyári táborokkal készülünk! Év közben a bölcsőde mindennapjait színes programokkal pezsdítjük fel. Játszóházakat és születésnapi rendezvényeket is tartunk!” – Ezt olvasom a Szent Pantaleon Kórház honlapján a „KISVAKOND A BARÁTOM” munkahelyi bölcsődéről. Erdély-Franyó Anna, a kórház ápolási igazgatója ennek az intézménynek a társadalmi megbízatású vezetője is. 

Jelenleg nyári tábornak is helyet ad a munkahelyi bölcsőde

Miért éri meg, és miért fontos fenntartani a munkahelyi bölcsődét?

Miben különbözik a munkahelyi bölcsőde az önkormányzati intézményektől? Ezekre a kérdésekre próbálom keresni a választ.

– 2011-ben azt volt a célunk, hogy segítsünk a szülés után visszatérő, munkába álló kisgyermekkel rendelkező munkavállalóinknak gyermekük gondozásában, felügyeletében. Abban az időben nagyon kevés volt városunkban a bölcsődei férőhelyek száma, valamint a környékbeli településeken nem működött bölcsőde, sok volt a vidéki munkavállaló is, akinek problémát okozott a bölcsődei ellátás hiánya. Ezért az elsődleges cél az volt, hogy a vidéki dolgozóink meg tudják oldani gyermekük bölcsődei elhelyezését.

Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató szívügyének tekinti a munkahelyi bölcsődét

Nem egyszerű egy ilyen intézményt létrehozni...

– Valóban nem egyszerű. Nem csak az intézmény létrehozása volt nehézkes, hanem a fenntartói támogatás megszerzése is. Az első időszakban a jogszabályi környezet miatt nem bölcsődeként, sőt még csak nem is családi napköziként kezdtük működésünket, hanem játszóházként. Első lépésként engedélyt kaptunk a családi napközi kapacitására, majd miután megkaptuk, ezt a befogadást a megyei hatóságoktól, a minisztériumtól is kellettek az engedélyek. Működési engedéllyel rendelkeztünk, akkor szembesültünk, hogy nem kaphatunk rá finanszírozást, mert az államkincstáron keresztül az egészségügyi intézmény az egészségügyi tevékenységére kaphatott finanszírozást, és két jogcímen ez nem lehetséges, mert jogszabályba ütközik. Éveken keresztül tartott a tortúránk, hogyan és miképp tudunk a bölcsődére is finanszírozáshoz jutni. A jogszabályok ugyan nehezítették a dolgunkat, de ugyanakkor nagyon sok segítséget kaptunk a minisztériumtól, a megyei hatóságoktól, a fenntartóinktól, hogy megtaláljuk a megoldást. Gyakorlatilag 2017-re sikerült elérni, hogy külön soron történik a támogatás, és működésünk biztosítására, intézményünk fenntartására elkülönítve a kórházi finanszírozástól van külön finanszírozása a bölcsődének. Közben a jogszabályok is változtak, játszóházból családi napközivé, majd 2018-tól munkahelyi bölcsődévé alakultunk át.

A kórházi dolgozók gyermekeinek nem kell térítési díjat fizetni

Azt hiszen a számos elismerés, amit kaptak kárpótolta Önöket a tortúrákért.

– Ez így van. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Családi- és Ifjúságügyért felelős Államtitkársága 2011-ben megújult formában és újragondolt tartalommal hirdette meg a Családbarát Munkahely pályázatát, melyen intézményünk sikeresen pályázott. Az elnyert összegből – melyet az intézmény saját forrásból kiegészített – szereztük be a bölcsőde bútorzatát, illetve a legfontosabb dolgokat, úgymint óvodai ágyak, ágyneműk, játékok. Ez volt az első sikeres pályázatunk, innentől kezdve minden olyan pályázaton indultunk, ami Családbarát Kórházhoz vagy a Családbarát Munkahelyhez kapcsolódott.

Ha hely van, akkor más is jöhet

– A bölcsődénk nem csak a kórház dolgozóinak és társintézményeinek nyújt segítséget és támogatást, hanem szabad kapacitás terhére külsős gyermekeket is fogad, sőt a nevelési szünetekben napközis táborokat is szervezünk. Jelenleg is a bölcsődés gyermekek gondozása mellett a nagyobbak nyári táboroztatása zajlik. Igény esetén születésnapi partikat is tudunk rendezni, foglalkoztatással, programokkal 

– A bölcsődénk 3x7 férőhellyel, három helyiségben működik. A nyári tábor ideje alatt két csoportban a bölcsődés korú gyermekek gondozása, foglalkoztatása, egy helyiségben pedig a nagyobbak tematikus tábora történ.

Akkor felesleges is megkérdeznem, hogy mennyire vált be ez a sok tortúra, rengeteg utánajárás és küzdelem. Ezek szerint működik.

– Működik. Most már azt mondhatom, hogy a legtöbbször telt házasak vagyunk. Nagy előnyünk, hogy nálunk folyamatos felvétel van. Ez azt jelenti, hogy gyermekintézményünknél nem ér véget a beiratkozás a nyári időszakban vagy szeptemberben, hanem erre év közben is van lehetőség. Így gyakorlatilag folyamatos a háromszor hét férőhelyre, huszonegy kisgyermek befogadása és van lehetőségünk időszakos gyermekfelügyeletre is.

Mivel tudnak mást és többet adni, mint mondjuk egy állami fenntartású intézmény?

– Munkahelyi bölcsődénkben kisebb létszámú csoportok vannak, egyenként hét férőhellyel, különálló vizesblokkokkal. Bölcsődénk 6 hónapos kortól fogadja a gyermekeket, számukra kialakításra került az úgynevezett puhasarok. Jól képzett kisgyermek-nevelőink figyelme a gyermekek fejlődésére irányul, folyamatosan kapcsolatot tartanak a szülőkkel. 

Láttam, hogy saját játszóterük is van árnyas fával.

– A nagy előnyünk intézményünk elhelyezkedése. Egyszerre vagyunk egy nagyon központi helyen ugyanakkor jól el vagyunk zárva a forgalomtól, a betegellátás területéről biztonságos környezetben vagyunk.

 

Említette, hogy nem csupán a kórházi dolgozók és a társintézmények gyerekeit fogadják be. Miben mások a feltételek?

– Mint már említettem, hogy a szabad kapacitások terhére külsős gyermekeket is befogadunk, ami azt jelenti, hogy nem kell, hogy kórházi dolgozó legyen a szülő. Nálunk nem az a cél, hogy profittal üzemeljünk, hanem az, hogy segítsünk. Számomra az a legfontosabb, hogy kollégáim minél hamarabb, zökkenőmentesen vissza tudjanak állni a munka világába, ne legyen számukra probléma gyermekük elhelyezése/felügyelete. Térítési Díjszabályzatunk szerint a kórházi dolgozók gyermekei nem fizetnek gondozási díjat, csak az étkezésért kell fizetniük. Kisgyermek intézményünkben napi négy, vagy öt étkezést biztosítunk a gyermekek számára, mely függ a korcsoporttól. A külsősöknek is egy nagyon jelképes gondozási díjuk van.

Szolgáltatásokért fizetendő térítési díjak fajtái, mértéke

1. Gondozási díj (állandó foglalkozás, felügyelet) Kórházi dolgozók gyermekei esetén 0 Ft

Nem kórházi dolgozók gyermekei esetén 20.000 Ft/ hó

Nem kórházi dolgozók gyermekei, de a gyermek nagyszülője kórházi alkalmazott és a kórház vagy a rendelőintézet területén dolgozó más munkáltató alkalmazottja esetén 15.000 /hó

Napi étkezési díj (négyszeri étkezéssel) bruttó 1072 Ft/ nap

A kórházban nincsenek kisgyermek gondozók, hogyan tudják kiválasztani, hogy megfelelő szakemberük legyen?

– Az előírásoknak megfelelő végzettséggel rendelkeznek dolgozóink, de szakmai rátermettségüket igazán nem előttünk, hanem a gyermekek, és a szülők előtt kell bizonyítaniuk.

Kisgyermeknevelő végzettséggel érkeznek. A képzés alatt a gyakorlatukat bölcsődében végzik. Fontos a gyerekek és a szülők elégedettsége az intézet szempontjából. 

Nem gondolkoztak-e azon, hogy az óvodát is nyissanak?

– Nem. Úgy véljük, hogy az óvodai ellátás teljesen lefedett mind a városban, mind pedig a környező településeken. 

A nyitvatartása is hagyományos?

– Nem, ez a másik nagy előnyünk. Azt kell mondanom, hogy a nyitva tartásunk is igazodik a dolgozók műszakbeosztásához. Tehát, ha arra van igény, hogy korábban kell kinyitni, akkor meg tudjuk oldani. Nyilván van egy fix nyitva tartásunk, de tudunk az egyedi igényekhez alkalmazkodni, és erre sokszor volt példa. Ha kell, fél 6-kor vagy fél 7-kor kinyitunk, és egy nyújtott nyitva tartással üzemelünk, amíg a munkavállaló nem tudja elvinni a gyermekét. Természetesen részmunkaidős munkavállalóinkhoz is tudunk alkalmazkodni, akár fél napra is fogadunk gyermekeket. 

Vidám csivitelés a Kisvakond udvarán. Míg a mellette levő épületben apák, anyák, nagyszülők, gyógyítanak, életet mentenek. Ők is biztonságban vannak.

Utóhang

Bölcsődékért díjat kapott 2023  májusában Erdély-Franyó Anna, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház ápolási igazgatója. A kultúráért és innovációért felelős miniszter által adományozható rangos elismerést, a „Bölcsőde a családok szolgálatában” című konferencián vehette át a kiváló szakember Budapesten. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában