Lottózó a gólyához

2024.07.23. 11:00

Gólyát mentettek Mezőfalván

Az utolsó fióka is kirepült, csak nem annyira jól sikerült a landolás. Légvezetéknek ütközött, fennakadt, majd leesett a földre úgy jó három méteres magasságból. A Sóstó Vadvédelmi Központban erősítik az őszi nagy útra. Regénybe illik a történet!

Horváth László

Pethes Bálint madár és kisállat mentő hamar visszafordult  a gólyáért Fotók: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Kalandos a mezőfalvi madarak története, írtuk pár nappal korábban, amikor az egyik felnőtt gólya a mezőfalvi Piac téren áramütést szenvedett és elpusztult. Azóta csak pár nap telt el és a négy fiókából a három legerősebb már elhagyta a fészket. 

Csak egy madár, a legkisebb tekingetett furcsán a világra, akit a megmaradt szülő még etetett. Nem csoda, hogy a mezőfalviak aggódva figyelték azt az egy fiókát, biztonsággal utoléri-e a testvéreit?

 Nos, ahogy az élet nagy rendező, ezúttal is különleges esetet produkált. A kis gólya is próbálkozott a repüléssel, de egy kör után fennakadt az egyik légvezetéken és végül a lottózó előtti köves részen landolt. Természetesen az esetnek több szemtanúja is volt, így a lottózóba beterelgetve megfoghatták és a vadvédelmi intézetbe szállíthatták. A történetet Baloghné Jásper Mariann, a lottózó vezetője így mesélte el.

A lottózóba terelgették az eséstől kissé kábult madarat 

- Láttam a lottózóból, hogy nekirugaszkodott a repülésnek. Egy kör után éppen jött velem szemben, én meg fogtam a fejem, mert láttam, hogy a vezeték felé tart. Szerencsére annak a vezetéknek ment neki, amelyik a karácsonyi dekoráció világítását szokta ellátni árammal. Beleakadt a szárnya és lepottyant a földre. Rögtön fel is állt. Kirohantak az Öregek Napközi Otthonából, meg a zöldséges boltból is. Nem engedtük elmenni. Szóltunk Pethes Bálint mezőfalvi madármentőnek, aki Rácalmásról indult vissza hozzánk menteni. Addig szerettük volna megitatni, de nem sikerült. 

Mondtam, hozzák be a lottózóba! Odabenn viszont egyáltalán nem érezte magát zavarban. Bement a pult mögé, megkocogtatott ott egy-két dolgot, hogy az micsoda? Jöttek a vevők, leesett az álluk! Arrébb állt, fogadta a betérőket. Halál nyugodt volt. Mi úgy nevettünk! Egy tünemény volt. 

Közben megjött Pethes Bálint befogni a madarat, de nem tanúsított óriási ellenállást, csak egy kicsit ellenkezett. Bálint mondta is, ez jó jel, hogy erős. Háromszor is odapiszkított a kőre, de ez is jó jel, mert bizonyítja, hogy eszik, illetve etette a szülő – hallottuk a nem mindennapi történetet a Piac téri lottózó vezetőjétől.

 

Szerencsére szigetelt kábelnek repült neki – tette hozzá Pethes Bálint. Picike szegényke nagyon. Kóborolt egy kicsit és jó vége lett a történetnek. Azóta már a Sóstó Vadvédelmi Központban erősítik a mezőfalvi madarat, hogy mire útra kel, megfelelő kondícióban legyen.

Mezőfalvi gólya fogadta a vevőket. Érdeklődve kopogtatott itt is, ott is a csőrével. 

Végül happy and-del zárult a mezőfalvi gólyák idei története. Már csak az árván maradt fészket láthatjuk a piac téren. Legalábbis a jövő tavaszig!

Ki lehetne írni az üzletre: Lottózó a gólyához

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában