Két év, három hónap és tizenöt nap

2024.07.23. 07:00

Kiürült a dunaújvárosi menekültszálló

Két év, három hónap és tizenöt nap...ennyi ideig végezte az ukrán menekültek ellátását városunkban a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete az Erdő sori egykori kollégiumi épületben.

Molnár Emese

Fotó: DH

Sokan megfordultak itt, folyamatos volt a nyüzsgés, mindig volt tennivaló, azonban június 30-án kiürült az épület. Teljesen érthető ezért a melankolikusabb hangulat a humanitárius csapat tagjainál, akik 2022 júliusától végezték ezt a példaértékű szolgálatot teljes egészében Dunaújvárosban.

Egy évvel ezelőtt

Legutóbb 2023 áprilisában érkeztek újabb ukrán menekültek nagyobb létszámban az Erdő sori szállóra. Két oka volt ennek: egyrészt megszűnt addigra a rövid távra szóló Airbnb-s magánszállások lehetősége, másrészt a pénzügyi források biztosítása és a feladatok átcsoportosítása miatt arról született döntést, hogy a Vöröskereszt újabb egy évig végzi a menekültek ellátását, köztük három vidéki helyszínen, Oroszlányban, Győrben és Dunaújvárosban. Erre az egy évvel meghosszabbított időszakra az unió és a magyar kormány biztosította a forrást, "A Magyar Vöröskereszt Menekülttámogatási és Integrációs Programja" által.

A tavalyi rendelkezés a gyakorlatban azt jelentette nálunk, hogy a negyvenöt ellátott mellé még újabb negyvennégy személyt fogadtak, s amelyhez meg kellett nyitni az Erdő sori épület harmadik szintjét is.

Fotó: DH

Nyüzsgés helyett csend

Most lezárult számukra egy korszak. Feth Katalin, a Vöröskereszt területi szervezetének vezetője elmondta, az utoló szakaszban negyvenkét személyről gondoskodtak.  Minden itt lévő család kapott központi (albérleti-megélhetési) támogatást, hogy segítsék a továbblépésüket. A nálunk elszállásolt menekültek közül voltak, akik hazamentek Ukrajnába; voltak, akik más magyarországi városba, Budapestre vagy éppen Debrecenbe költöztek; és voltak olyanok is, akik már olyan mértékben beilleszkedtek, hogy itt maradtak albérletben és dolgoznak tovább térségi vállalatoknál.

- A nagy nyüzsgés után furcsa most ez a csend- jegyezte meg Feth Kata. A Vöröskereszt munkatársaiban minden bizonnyal vegyes érzések kavarognak, több szempontból is. Egyrészt azért, mert a búcsú, az elválás sosem könnyű. Ők nem pusztán a menekültek ellátását végezték, hanem egymás mindennapi életének részeivé is váltak. Megannyi közös élménnyel gazdagodtak, megéltek együtt karácsonyokat, születésnapi ünnepeket, sportos-játékos rendezvényeket, osztoztak egymás örömében- szomorúságában, sőt, 2023. január 31-én itt született meg egy ukrán család gyermeke, Mytrovych Dániel is. Segítették őket a beilleszkedésben, a társadalmi integrációban (az Erdő sori szállón lévők közül a férfiak mind munkát vállaltak, több nő is dolgozott már, a gyermekek pedig óvodába, iskolába jártak).

Egy másik szempontból azért is nehezebb a lezárás, mert elképesztő energiákat fektettek bele, mire a kezdetektől idáig elértek. Ez a fajta humanitárius munka ugyanis újdonság volt mindenki számára, hiszen nem volt egy olyan protokoll, ami útmutatásként segítette volna őket, hanem mindent a tapasztalatok és a közigazgatási-hatósági szervek, önkéntes segítők, civil szervezetek hozzájárulásával, támogatásával alakítottak ki. A kaotikus, olykor stresszesebb helyzetekből aztán egy olyan példásan működő rendszert alakítottak ki, amelyet a tavaly áprilisban ide látogató kanadai és ausztrál vöröskeresztes delegáció tagjai (és más nemzetközi szervezetek) is dicsértek.

Nem mellékes szempont az sem, hogy azért az épület is fontos lehetett számukra, egyfajta "második otthonuk" volt az elmúlt években, ezért igyekeztek is jó gazdaként vigyázni rá. A kollégiumi épület az önkormányzat tulajdonában van, amelyért havonta kétmillió forint bérleti díjat fizetett a Vöröskereszt 2022 júliusa óta, továbbá a humanitárius szervezet fizette a rezsit is, és ügyelt a karbantartási feladatokra is.

Ha egy ajtó bezárul

Mint azt a mindig örökmozgó és az új feladatokat bátran vállaló Feth Kata kérdésünkre elmondta, természetesen az olyan alapvető feladataikat, mint a véradások és az elsősegélynyújtó képzések szervezése, folyamatosan végzik továbbra is. 

Van az a mondás, hogy amikor egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik, így találhatják meg az embert az újabb és újabb kihívások az életben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában