Dunaújváros

2024.07.23. 19:00

Még lehet szavazni az év fájára

Agárdy Csaba

Az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije kilenc fát juttatott az Év Fája verseny döntőjébe. Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely szeptember 30-án éjfélkor zárul. Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. 2002-ben Csehországból indult az Év Fája verseny, Magyarországon 2010-ben rendezték meg először.

CIMBORAFA

Korona lombtömege: 112,5 köbméter, ebből számított aktuális pénzérték:942975Ft, egyedi értékszorzóval korrigált érték:1 131570Ft. A fa különleges eszmei értéket képvisel. A 2003-ban megalakult dunaújvárosi Cimbora klub kis közössége ültette 2004-ben a József Attila Könyvtár előtt lévő parkba, amely jelképezi az összetartozást, és a közös ültetés még jobban megerősítette ezt az érzést.

A fa idekerülése: a DVG ZRT. erdészeti üzemének vezetője, Horváth Tibor erdész közreműködésével adományozta a város önkormányzata. Az ültetésnél csatlakozott a kis Cimborákhoz Szendrődi Tibor zöldterületi előadó és Éberhardt Béla nyugalmazott erdőmérnök, az ő szavait idézem:

Emlékezetes, szép és nemes akció volt!

A fa köré ülőkék is kerültek, amelyet szintén Horváth Tibor közbenjárásának köszönhetünk, így többször volt alkalma élőszóban mesélni Törökné Antal Máriának, a Cimbora klub vezetőjének a fa alatt egy-egy találkozó alkalmával.
Egyre több szép emlék került az eltelt idő során tarsolyunkba. A fa kapott egy fafaragó művésztől, Nyitrai Mihálytól egy fabaglyos emléket, melyen a klub alakulásának évszáma, 2003 és a Cimborafa felirat látható.

A gyerekek minden ősszel összegyűlnek köré és felcsendül a muzsika az "indián nyárban".

Több klub is alakult az országban, és mindegyik ültetett egy-egy fát, amely így mint egy észrevétlen háló összeköti az ország minden cimboráját.

Fa elhelyezkedése: 2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u.9.
Faj: Ezüsthárs (Tiliatomentosa)
Kora: 23 év
Magassága: 8 méter
Törzskerület: 75 cm, törzsmagasság: 2 m

Jelölő: Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, a Cimbora klub vezetője
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában