Szemléletváltás

2024.08.25. 15:00

Sikeres a visszaváltás, már napi 6 millió darabot viszünk vissza

Az elmúlt napokban Magyarországon naponta 6 millió palackot, üveget, és dobozt váltottak vissza a vásárlók. Ez Magyarország egyik legnagyobb szemléletváltása. Pár hét alatt 150 millió darabra nőtt a visszaváltások száma Magyarországon, vagyis ennyi palack, üveg és doboz hulladéka kerül immár megfelelő helyre, és lesz újrahasznosítva.

Duol.hu

Fotó: MW/Kallus Gyorgy

Ellentétben több nemzetközi példával, Magyarországon a legnagyobb boltok kivételével nem kötelező a visszaváltás biztosítása, hanem önkéntesen csatlakozhatnak az üzletek a MOHU REpont rendszeréhez. Közleményünkben összegyűjtöttünk néhány fontos és érdekes adatot és információt a hazai visszaváltási rendszerről. 

A DRS visszaváltási rendszer az egyik leghatékonyabb módja az italcsomagolások visszagyűjtésének. A rendszer pozitív környezetvédelmi hatásai mellett hosszú távon a hazai ipart is szolgálja, hiszen méri, számolja, anyaga szerint csoportosítja és szállítja az italcsomagolások nagy mennyiségű és kiváló minőségű hulladékát, ami a hazai újrahasznosítási ipart erősítheti, és tervezését segíti. A MOHU vállalása, hogy az indulástól számított harmadik évre teljesíti a minimum 90%-os visszaváltást Magyarországon. Vagyis a MOHU alapvető érdeke a minél nagyobb visszaváltás. 

A befizetett 50 forint tulajdonképpen körbemegy a rendszeren, senkinél nem jelent hasznot. Legelőször a gyártó fizeti be a MOHU-nak, majd ezt a gyártó visszakapja a terméket átvevő kereskedőtől, vagyis a bolttól. A bolt a vásárlótól kapja vissza, aki megveszi az italt, a vásárló pedig visszaváltáskor juthat újra hozzá az 50 Ft-hoz. A visszaváltási díj egy motivációs tényező a vásárlónak, hogy vigye vissza a palackot. A vissza nem váltott palackok után maradt 50 forintokból származó teljes összeget pedig a hazai szabályozás alapján a MOHU-nak kötelező visszafordítania a naponta már most is 5-6 millió palackot, üveget és dobozt kezelő visszaváltási rendszer üzemeltetésébe. Ezt kizárólag a rendszer üzemeltetésére, és fejlesztésére fordíthatja a cég. Erre a MOHU még ÁFÁ-t is fizet.  

Néhány érdekes adat

2024. augusztus 16. nap végéig 5 579 243 157 HUF visszaváltási díjat fizettek be a gyártók.  Ugyanakkor a fogyasztók számára az eddigi mintegy 143 millió db palack után a megtérített összeg már eléri a 7,2 Mrd Ft-ot. Vagyis csaknem 1,7 milliárd forintot előlegez meg a gyártóknak a MOHU. Ez azért lehetséges, mert a gyártók csak utólag (havonta) fizetik be ezt az összeget a MOHU-nak. 

A jelenlegi adatok alapján a visszaváltások nagy többségében, csaknem 90%-ban, a boltban levásárolható utalvány formájában kérik vissza a pénzt. Ez eddig több, mint 6 milliárd forintot jelent. A visszaváltók kb 13%-a bankszámlára utaltatja a pénzét, jótékonyságra pedig körülbelül pedig 0,4%-a ajánlja fel. 

Automatákkal kapcsolatos költségek, érdekességek

A MOHU mintegy 50 milliárd forint értékben előfinanszírozza az automaták telepítését. Az automaták ára méretüktől függ. A legolcsóbb, kisebb automata csaknem 10 millió, míg a legnagyobb automaták ára ennek többszöröse. 

Ellentétben több nemzetközi példával, ahol minden boltnak kötelessége biztosítania a visszaváltást (pl. Románia) Magyarországon csak a legnagyobb (400 négyzetméternél nagyobb) üzleteknek kötelező csatlakoznia visszaváltási rendszerhez, a többi bolt számára a csatlakozás lehetősége önkéntes. A rendszer hatékony üzemeltetéséhez szükség van a helyi közreműködőkre, a gépi vagy kézi visszaváltó partnerek REpont csatlakozására és együttműködésére, amiért ún. kezelési költség is jár nekik. A környezetvédelem, így a visszaváltás is közös érdekünk, ebben mindenkinek megvan a saját feladata, felelőssége. A nagyon gyorsan növekvő hazai visszaváltási számok egyértelműen azt mutatják, hogy a vásárlók gyorsan elkezdték használni az új rendszert, így a jövőben várható, hogy még több bolt csatlakozik majd a REpont rendszerhez, és biztosítja a vásárlók számára a visszaváltást. 

A MOHU által üzemeltetett REpont rendszerben a boltban levásárolható utalvány helyben való levásárlási lehetősége mellett a MOHU által, minden egyes palack után kifizetett kezelési díj is ösztönzi a boltok csatlakozását. A MOHU emellett közvetlenül finanszírozza az automaták szervízét és karbantartását, valamint a boltok számára elérhető ügyfélszolgálat költségeit, ezenkívül biztosítja a tárolóedényzeteket és zsákokat. A helyi üzemeltető költsége az áram- és internetellátás, az őrzés, a vócser nyomtatópapír és a takarítószerek. Ezeket kell biztosítani a kezelési költségből, illetve az utalványok levásárlásából származó pluszbevételből a boltoknak. 

A kézi visszaváltó helyek a fentieken kívül kapnak még egy bluetoothos kézi nyomtatót, valamint egy tárolókocsit is. Jelenleg mintegy 2200 ponton lehet automatákban visszaváltani, és mintegy 1000 kézi visszaváltó hely van. De ezek száma jövőben tovább fog nőni, a bővítés folyamatos. Több száz új automata telepítése várható. A főként kistelepüléseket érintő, kisebb visszaváltási forgalmú helyek vagy az olyan üzletek számára, ahol nem fér el automata, javasolt a kézi visszaváltóként való csatlakozás. A kézi visszaváltásnál is növekedés várható, hiszen a visszaváltás lehetősége vonzza a vásárlókat. Ha egy adott kistelepülésen két bolt van, akkor jellemzően azt választják a vásárlók, ahol visszaváltás is van. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában