A kreativitás ünnepe is

2024.09.13. 07:00

Tök jó szobrok a XX. Rácalmási Tökfesztiválon - képgalériával

Pénteken kezdődik a várva várt fesztivál, amely idén immár huszadik alkalommal hozta össze a régió lakóit és látogatóit. A Rácalmási Tökfesztivál igazi különlegessége, hogy a hagyományok és a modern kreativitás találkozása mellett a tök, mint az ősz jelképének megannyi arca került bemutatásra.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

A Rácalmási Tökfesztivál igazi különlegessége, hogy a hagyományok és a modern kreativitás találkozása mellett a tök, mint az ősz jelképének megannyi arca került bemutatásra.

A Tökfesztivál helyszínéhez, a Jankovich-kúriához vezető út mellett végig tök jó alkotások láthatóak Fotó: LI

A tökfesztivál varázsa

Az idei fesztivál is bővelkedik az izgalmas programokban: gasztronómiai bemutatók, kézműves foglalkozások, kiállítások, zenei fellépések és persze a hagyományos tökverseny, ahol a legnagyobb és legszebb tökterményeket díjazzák. A látogatók megízlelhetik a tökből készült ételek változatos kínálatát.

A tökdekoráció készítők munkájukért és kreativitásukért cserébe ajándék fesztiválbelépőket kapnak Fotó: LI

A tökdekorációk művészete

A Rácalmási Tökfesztivál egyik különleges eleme a lakosok által készített tökdekorációk versenye, amely minden évben újabb és újabb alkotásokat szül. A főszervező Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület idén is arra buzdította a kisváros közösségét, hogy készítsenek kreatív tökkompozíciókat a fesztiválra. A felhívás célja, hogy a város utcái megteljenek színes, vidám tökdekorációkkal, amelyek még különlegesebbé teszik az eseményt.

A kreativitás mellett a humor sem mellékes a tökkompozícióknál Fotó: LI

A felhívás szerint minden lakos, aki a háza előtti közterületen legalább 3-5 tökből álló dekorációt készít, két darab, három napra szóló belépő karszalagot kap a fesztiválra. Ezeket a dekorációkat szeptember 12-én, csütörtök délig kellett elkészíteni. Az értékelést követően az értesítést bedobják a postaládákba, amely a fesztivál alatt váltható be a Jankovich-kúria jegypénztárában.

Rácalmáson a gonosz mostoha tökkel kísérti meg Hófehérkét  Fotó: LI

Azok, akik nagyobb méretű dekorációkat készítenek a Millenniumi parkban vagy a város kijelölt területein (például a Fő utcán vagy a Széchenyi téren), öt darab, három napra szóló karszalagot kapnak. A nagyobb dekorációk legalább 10 tökből és egyéb dekorációs elemekből kell, hogy álljanak, és külön zsűri fogja értékelni őket. Az eredményhirdetésre szeptember 15-én, vasárnap kerül sor az eseményen, a nagyszínpadon.

A tökalkotásokat sok esetben rajzfilm, mesefilm ihlette Fotó: LI

A fesztivál előkészületeihez a Rácalmási Városvédő Egyesület szeptember 7-én és 8-án tökvásárlási lehetőséget is biztosított. Az egyesület ezzel is segíti a helyi közösséget abban, hogy minél több dekoráció szülessen, és a fesztivál igazán különleges látványt nyújtson.

Érdemes eljönni és megnézni a tökszobrokat, amely egyben a közösség kreatív összefogását is jelképezi Fotó: LI

Közösségi élmény

A Rácalmási Tökfesztivál szervezői minden évben a lakosokat is bevonják a közös ünneplésbe, hogy a város minden szeglete megteljen színes és vidám tökkompozíciókkal. Az évről évre megújuló fesztivál ismét bebizonyítja, hogy a tök nemcsak az ősz egyik legjellegzetesebb jelképe, de a közösség kreatív összefogásának szimbóluma is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában