Rácalmási Városnap 2024

2024.08.19. 07:00

Tradíciók, ünnep és közösségi élmények a Jankovich-kúria csodálatos környezetében - képgalériával

Augusztus 18-án, a Rácalmás várossá nyilvánításának 15. évfordulóján, a Jankovich-kúria elegáns udvarán rendezték meg a Városnap 2024. elnevezésű eseményt, amely minden korosztálynak felejthetetlen élményeket kínált.

Török Tímea

A rácalmási városnapon Schrick István polgármester szegte meg és Németh Miklósné alpolgármester kosárba téve kezdte osztani az új kenyeret Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A rendezvény nemcsak a közösség összetartozását erősítette, hanem Rácalmás gazdag történelmét és hagyományait is méltó módon ünnepelte.

Augusztus 18-án, a Rácalmás várossá nyilvánításának 15. évfordulóján, a Jankovich-kúria elegáns udvarán rendezték meg a Városnapot

A délelőtti órákban már gyülekeztek a helyiek és a környékbeli településekről érkezők a kúria parkjában, ahol a nap folyamán számos program várta őket. A legkisebbek sem maradtak szórakozás nélkül: Gryllus Vilmos gyermekkoncertje mosolyt csalt az arcokra, míg a kézműves játszóházban arcfestés, csillámtetoválás és hajfonás színesítette a délutánt.

Az ünnepi köszöntőket délután 16 órakor dr. Györe Andrea jegyző nyitotta meg, üdvözölve a megjelent vendégeket, köztük dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőt és Schrick István polgármestert, Törköly László rendőr alezredest a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság megbízott vezetőjét , Steiner Lajost, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elnökét és a helyi képviselő testület tagjait is. 

Dr. Mészáros Lajos elismeréssel szólt a település fejlődéséről, és megjegyezte, hogy Rácalmás ünnepei, rendezvényei már jóval túlmutatnak a város határain, vonzva a környék lakóit is

Schrick István ünnepi beszédében kiemelte Rácalmás várossá válásának jelentőségét és emlékeztetett arra, hogy a városi rang elnyerése nem csupán papíron jelentett előrelépést, hanem egy kihívás is volt, amelyre minden rácalmási büszkén tekinthet vissza. Beszédében megköszönte a helyi közösség odaadó munkáját, amely hozzájárult a város fejlődéséhez, és gratulált a kitüntetetteknek, akik munkájukkal hozzájárultak Rácalmás hírnevének öregbítéséhez.

A hivatalos program részeként Stermeczki András evangélikus lelkész áldotta meg az új kenyeret

Dr. Mészáros Lajos is elismeréssel szólt a település fejlődéséről, és megjegyezte, hogy Rácalmás ünnepei, rendezvényei már túlmutatnak a város határain, vonzva a környék lakóit is. Külön kiemelte a Neoton Família esti koncertjét, amely sokakat vonzott a városnapra, bizonyítva, hogy Rácalmás egy igazán élő közösség, ahol a hagyományok és a modern szórakozás kéz a kézben járnak.

Rácalmáson Schrick István polgármester szegett meg, és a képviselő-testület tagjai kínálták az ünneplőknek a megáldott újkenyeret

A hivatalos program részeként Stermeczki András evangélikus lelkész áldotta meg az új kenyeret, amelyet a polgármester szegett meg, és a képviselő-testület tagjai kínálták meg belőle az ünneplőket. A kenyérszentelés és -szegés, a város hagyományaihoz híven, méltósággal tette emlékezetessé ezt a különleges napot.

A városnapi ünnepségen kitüntetéseket is átadtak, amelyekkel Rácalmás Képviselő-testülete elismerte azoknak a személyeknek a munkáját, akik tevékenységükkel kiemelkedő módon hozzájárultak a közösségéhez 

Az ünnepségen kitüntetéseket is átadtak, amelyekkel Rácalmás Képviselő-testülete elismerte azoknak a személyeknek a munkáját, akik tevékenységükkel kiemelkedő módon hozzájárultak a közösségéhez. A város legmagasabb elismerését, a „Rácalmás Díszpolgára” címet Manfred Weber vehette át, míg a „Rácalmásért” kitüntető oklevelet Bor Imréné, Kukucska Gyula, Rácz Lambada József és Dualszky-Kovács István kapta. A „Rácalmás Köz-Szolgálatáért” díjat dr. Tóth Pálné, Lábas Istvánné és Peczen László érdemelte ki. Az „Év Pedagógusa” díjat Füléné Perusza Katalin, Wernerné Galkovics Rita és Pál Péter Ferencné kapták meg, míg a „Rácalmás-Sportjáért” kitüntető oklevelet Tompa József és Szalóki Szabolcs Áron vehette át.

A rendezvény fénypontjaként a Margaret Island koncertje 18 órakor vette kezdetét, amelyen a népszerű dallamok szinte mindenkit megmozgattak. Az este zárásaként a Neoton zenekar lépett színpadra, akik a régi slágerekkel és újabb dalaikkal varázsoltak el mindenkit. 

A Városnap 2024. programjai, a helyi közösség lelkes részvételével, ismét bebizonyították, hogy Rácalmás nem csupán egy város, hanem egy összetartó közösség, ahol a hagyományok ápolása és a modern szórakozás harmonikusan együtt létezhet. Az esemény nemcsak szórakozást kínált, hanem mélyebb, közösségi értékekre is emlékeztetett minden résztvevőt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában