Helyzetjelentés

8 órája

Vízi és vasúti úton is korlátozottan tud szállítani a Pannonia Bio, de átütemezéssel megoldják

A Dunaföldváron működő Pannonia Bio Zrt. biofinomítójának forgalma részben vízi úton történik. Az áradás erre minimális hatással van, azonban a vasúti árufuvarozást jobban érintette a régióban kialakult helyzet. Ennek ellenére átütemezésekkel jelenleg megoldható a szállítás.

Gallai Péter

A beérkező uszályok késéssel ugyan, de megérkeznek az árvíz ellenére. Azonban a kimenő rakodásaik esetében korlátozások várhatóak

Fotó: Pannonia Bio

Lapunk megkeresésére a Pannonia Bio Zrt. kommunikációs vezetője, Tamáska György azt válaszolta, hogy jelenleg a Duna magas vízállása csak minimális hatással van a vízi árufuvarozásra. A beérkező uszályok késéssel ugyan, de megérkeznek az árvíz ellenére. Azonban a kimenő rakodásaik esetében korlátozások várhatóak. 

Ezzel szemben a vasúti árufuvarozás teljesen megbénult a régióban, a Németországból, Ausztriából, Lengyelországból és Csehországból érkező szerelvények ideiglenesen vesztegelnek, és a feladás is bizonytalanná vált.

– Tehát a nyugati irány a problémás, viszont visszük az árut északra, délre, keletre. Amire sokan nem gondolnak és érdekes lehet, hogy az áradás miatt a vasúti közlekedés szenved hátrányt. A helyzet napról napra változik, de az ár levonulásáig nem számítunk jelentős pozitív fordulatra – fogalmazott Tamáska György.

Kiemelte, hogy a kiszállítások teljesítésében nem tapasztalnak jelentős csúszásokat, átütemezésekkel megoldható jelenleg.

Ami pedig az árvíz egyéb hatásait illeti, az emelkedő vízszint nem éri el a gyár területét. Preventív jelleggel az uszálykitöltőhöz vezető utat homokzsákokkal eltorlaszolták, de nem számítanak arra, hogy a víz eléri majd.

Elővigyázatosságból az uszálykitöltőhöz vezető útnál homokzsákoltak
Fotó: Pannonia Bio

A cég Európa legnagyobb, többféle terméket előállító biofinomítóját üzemelteti Dunaföldváron. Ez világszínvonalú termelési eljárásokat alkalmaz, és egyben új bioalapú technológiák fejlesztésének a műhelye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában