Program

9 órája

Állatvédelmi Pedagógus Roadshow a dunaújvárosi Petőfiben is

Az országszerte 17 különböző város helyszínein megrendezésre kerülő Állatvédelmi Pedagógus Roadshow 2024 programsorozat egyik állomásának adott otthont 2024. szeptember 13-án a Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola. Az Állatvédelmi Témahét országunk legszélesebb körű állatvédelmi szemléletformáló programja. A program célja, hogy inspirációt és gyakorlati segítséget nyújtson az oktatási intézmények részére az állatvédelem fontosságának a tudatosításában és megismertetésében a gyerekek, a fiatalok körében, tette közzé az eseményről készült összefoglalót a Petőfi-iskola a Facebook-oldalán. Ebből idézünk most.

Körmendi Erzsébet

Állatvédelmi Témahét a Petőfiben

Forrás: Petőfi-iskola

A programon jelenléti és online formában résztvevő közel 100 Fejér és Tolna vármegyei pedagógus dr. Koska Hedvig állatorvos, az Igazságügyi Minisztérium szakmai vezetőjének, az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány elnökének előadását hallgathatta meg. A résztvevők megtekinthettek továbbá egy kiállítást is a felelős állattartásról és az állatvédelem alapelveiről. Külön köszönjük, hogy jelenlétével Kalamán Ferencné, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgató asszonya is megtisztelte rendezvényünket.

Előadásokat hallhattak a Petőfiben az állatvédelem témakörében
Forrás: Petőfi-iskola

Az állatvédelem pedagógia egy olyan új szemléletmódot kínál az oktatásban,

 amelynek célja, hogy már korán kialakítsa a gyerekekben az állatok iránti tiszteletre, felelősségteljes viselkedésre és empatikus bánásmódra való készségeket. Az előadás során ismertetésre kerültek az állatvédelem pedagógia alapvető elemei, és ehhez kapcsolódóan az 5 állati szabadságjog is, amelyek a következők:

- Éhség és szomjúság nélküli élet: elegendő friss víz és megfelelő minőségű és mennyiségű élelem biztosítása.

- Kényelmetlenség nélküli élet: megfelelő környezet (beleértve a búvó- és pihenőhelyet) biztosítása.

- Fájdalom, sérülés és betegség nélküli élet: sérüléstől és betegségtől való védelem, illetve szükséges esetén vizsgálat és gyors kezelés.

- Jog a normális viselkedés kifejezéséhez: elegendő hely, megfelelő tartásrendszer és az azonos fajú állatok társaságának biztosítása.

- Félelem és gyötrelem nélküli élet: a környezet és a bánásmód nem okoz pszichikai szenvedést.

Állatvédelmi Témahét a Petőfi-iskolában
Forrás: Petőfi-iskola

Szintén 

alapvető fontosságú az állatvédelem pedagógiában átadni a jövő generációk számára „a felelős állattartás 10 pontját”,

 amelyekre a kiállítás elemei is felhívták a figyelmet:

1.) Felelős döntés (idő, pénz, energia, évtizedek): Gondold át! 10+ éven át tudsz-e gondoskodni róla?

2.) Megfelelő választás: Az életmód és az állat szükségleteinek az összehangolása.

3.) Szeretet: Biztosíts számára szeretetet.

4.) Ivartalanítás: Ivartalaníttasd kedvencedet, megelőzve a betegségeket és a nem kívánt kölyköket!

5.) Mozgás: A megfelelő mozgásmennyiség biztosítása alapvető a háziállat számára nap, mint nap.

6.) Táplálás: Etesd egészségesen! Minőségi, megfelelő mennyiségű táplálékot adj neki, de ne hízlald fel! 7.) Állategészségügyi ellátás: Biztosítsd kedvencednek a megfelelő állatorvosi vizsgálatokat, a paraziták elleni védelmet és az oltásokat.

8.) Szocializáció: Már a kezdetektől járj vele kutyaoviba, majd iskolába. Sportoljatok együtt!

9.) Környezet: Biztosíts számára nyugodt, az állat szükségleteinek megfelelő környezetet!

10.) Biztonság: A társállatnak joga van biztonságban éreznie magát. Fontos mások biztonsága is: ha a kedvenced kutya, séták alatt légy körültekintő, legyél tekintettel másokra, kutyásokra és kutya nélküliekre egyaránt!

Az állatvédelem-pedagógia iránt érdeklődő és ezen a területen tenni akaró tanárok és szülők az Állatvédelmi Témahét weboldalán (allatvedelmitemahet.hu) és közösségi média felületein tájékozódhatnak a programok lehetőségeiről és ugyanott számos hasznos és gyakorlati információt és segédanyagokat találnak a témában; tanmenetek és a gyerekek részére oklevelek is letölthetőek.

A 2023/2024-es tanévben szervezett állatbarát programjaink rangos elismeréseként általános iskolánk elnyerte az „Állatbarát Általános Iskola 2024” címet. Amennyiben pedagógusaink és tanulóink az állatvédelem iránti elkötelezettsége és munkája eredményeképpen iskolánknak három egymást követő évben sikerül elnyernie ezt a címet, lehetőség nyílik az intézmény számára az „Örökös Állatbarát” cím megpályázására, amely hosszútávú céljaink egyike.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában