Elszaporodtak

2024.09.08. 10:00

Csótányinvázióra kell készülni?

Tömegesen elszaporodtak az erdei csótányok Magyarországon és habár nem jelentenek veszélyt számunkra, jelentősen rontják a komfortérzetünket, részben amiatt is, mert ez a faj társaival ellentétben repülni is képes – tudta meg az Agrárszektor Kovács Tamástól, a a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatójától.

Duol.hu

Kiemelte, aggasztó, hogy míg a rovar hazánkban az elmúlt években szeptember-októberben mutatkozott csak egészen szórványosan és csekély mennyiségben, ma már augusztus elején is és nem csak az erdős területeken, hanem a városokban, lakásokban is megjelentek tömegesen. Az erdei csótányok jelenleg nem jelentenek veszélyt számunkra, de tömeges előfordulásuk jelentősen rontja a megszokott komfortérzetünket.

2024-ben egyértelműen látszik és mindenki saját bőrén érezheti az időjárás drasztikus változását, amellyel együtt a természet is formálódik. Kovács Tamás az Agrárszektornak elmondta, az emberek nagyban hozzájárulnak a környezeti élővilág megváltozásához, kontinenseket utazunk át ezzel hurcolva ide-oda különböző élőlényeket, amivel jelentősen befolyásoljuk a természet egyensúlyát. Vannak olyan rovarok, melyek Magyarországon soha nem voltak jelen azelőtt, ilyen például a márványos poloska, az ázsiai lódarázs vagy akár a kabóca, mostanra azonban ezek ellen is fel kell készülnünk, hiszen nem honosak hazánkban.

Tömegesen lepett el itthon mindent az erdei csótány

Az erdei csótány nem olyan rég jelent meg Európában és mindössze szűk 40 éve fedezték fel Észak-Amerikában is, de mára már számtalan európai országban detektálták. Elszaporodásának oka, hogy az elmúlt évtizedben a megváltozott időjárási viszonyok nagyon kedveztek ennek a rovarnak és mostanra oly mértékben jelen van, hogy nemcsak az erdei és zöld övezetekben lehet vele találkozni, hanem a legnagyobb városok utcáin, lakásaiban, éttermeiben is.

Az erdei csótányok hazánkban az elmúlt években szeptember-október hónapokban mutatkoztak egészen szórványosan és csekély mennyiségben. Viszont az időjárási viszonyok változása és a csótányok rendkívüli alkalmazkodó képessége miatt ma már augusztus elején is tömegesen jelennek meg ráadásul nemcsak az erdős területeken, hanem a városokban is.

Bővebben az agrarszektor.hu-n.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában