Dunai Illúziók

2024.09.08. 18:00

Ercsi város művészeti gyöngyszemei és Somogyi Boglárka varázslatos kiállítása

Az Ercsi Eötvös Napok 2024 programsorozat keretében idén is megrendezték a Dunai Illúziók Nyílt alkotóversenyt, amely újra összehozta a hivatásos és amatőr művészeket egy közös alkotói élményre.

Török Tímea

Somogyi Boglárka festőművész kiállítása szeptember végéig megtekinthető Fotó: Gólics Ildikó

A verseny célja nemcsak a művészi tehetség kibontakoztatása volt, hanem Ercsi város szépségeinek, épített örökségének és a Duna-part varázsának megörökítése is.

Dunai Illúziók művészeti hét záróakkordjaként kiállítás megnyitót szerveztek Fotó: GI

Augusztus 31-én, szombaton az Éva Családi Alkotóház nyitotta meg kapuit a résztvevők előtt. A festők reggel 8 és 10 óra között regisztráltak, majd egész nap alkottak a város különböző pontjain. Az elkészült műveket délután 5 óráig kellett leadniuk, amelyeket egy szakmai zsűri értékelt. A fiatal tehetségeket külön kategóriában díjazták, és a 18 év alatti indulók számára eszközöket és szakmai segítséget is biztosítottak a szervezők.

A verseny nemcsak a művészi alkotásról szólt, hanem a közösségépítésről is. Este fél hatkor kötetlen beszélgetés és vacsora várta az alkotókat, ahol megoszthatták egymással élményeiket és tapasztalataikat.

A rendezvénysorozat csúcspontja szeptember 2-án, hétfőn érkezett el, amikor az Ercsi Eötvös József Művelődési Házban megrendezett kiállításmegnyitón kihirdették a verseny eredményeit. A felnőtt kategória győztese 60 000 forintos díjban részesült, míg a 18 év alatti kategória legjobbja 35 000 forinttal gazdagodott.

Somogyi Boglárka Emlékeim Ercsiben című kiállításának megnyitóján  Feketéné Takács Rita művésztanár méltatta az alkotót Fotó: GI

A Dunai Illúziók művészeti hét záróakkordjaként Somogyi Boglárka festőművész lenyűgöző kiállítása nyílt meg-adta hírül Gólics Ildikó, leendő polgármester Facebook oldalán. A megnyitón Feketéné Takács Rita művésztanár méltatta a művésznő munkásságát:

„Bogit és családját sokan ismerik itt, Ercsiben, ha ő maga nem is él már itt. Családjához rendszeresen visszajár ide, működteti az Éva Alkotóházat, amely egyre több művészeti eseménynek ad otthont. Belsőépítészeti tanulmányai szólították a fővárosba, de a festészet közben is jelen volt az életében. Sáska Tibor és Ghyczy György kortárs festőművészek tanítványaként a színek szerelmese lett, ők alapozták meg technikai tudását, könnyed ecsetkezelését, művészi érzékenységét.

A művelődési házban jelenleg látható 'Emlékek Ercsiben' című kiállításának fő témája az az ercsi táj, amely visszatérő téma Bogi festészetében. A Duna-part, a város számos részletét ismerhetjük fel, amely expresszív módon tükrözi a festő elmélyült kapcsolatát a tájjal. A festmények másik csoportján őszinte arcú bohócok hirdetik a létükben rejlő drámai kettősséget. Az akril- és pasztellképek mély mondanivalóval töltik meg a teret, az intenzív színhatások, a nagyvonalú, lendületes vonások hűen ábrázolják a fények és árnyékok nem szűnő játékát. Érdemes megállni és elmerülni benne, ahogy az ercsi táj látványában is.”

A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg az Ercsi Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár Gozsdu termében. Minden művészetkedvelőt szeretettel várnak, hogy részesei lehessenek ennek a különleges élménynek.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában