XX. Rácalmási Tökfesztivál

2024.09.13. 20:50

Hűvös, de lelkes kezdés pénteken: csak a legtökösebbek jöttek el (képgalériával, videóval)

Szeptember közepén ismét színpompás forgataggal vette kezdetét Rácalmáson a tökfesztivál. Bár az időjárás sajnos nem volt kegyes az ünneplőkhöz. A hűvös ellenére a fesztivál első napja, pénteken, sikeresen elindult, és azok, akik elég bátrak voltak eljönni, különleges élményekkel gazdagodhattak. A hagyományokhoz híven a Jankovich-kúria és környéke lett a fesztivál szíve, ahol a programok folyamatosan zajlottak.

Török Tímea

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Gyermekek öröme és zenés programok

A fesztivál reggel 9:30-kor lendületesen indult Mihályi Réka „Masni és Pocó” című gyerekkoncertjével, amely gyorsan mozgásba hozta a legkisebbeket. A vidám, interaktív előadás után az Ágacska zenés bábjáték ejtette ámulatba a közönséget, amely minden kis néző számára kellemes kikapcsolódást nyújtott.

Délutánra a fesztivál hangulata tovább fokozódott: Szeredi Krisztina és Leblanc Győző operettműsora, majd Kiss Barni és Peter Sramek fellépései mosolyokat csaltak az arcokra, és a hideg időt egy időre mindenki elfeledte. Az igazi ritmust azonban az afrikai tánc- és dobshow hozta el 18 órától.

A Bagossy Brothers Company a pénteki fesztiválnap csúcspontja

Az est igazi fénypontja a Bagossy Brothers Company fellépése volt, amely este 8-kor lépett színpadra. A zenekar energikus koncertje gyorsan melegséget hozott a közönség szívébe, és a hűvös idő sem riasztotta el a rajongókat. Az Arató Video Disco pedig 21:30-tól egy nosztalgikus időutazással zárta az első napot, garantálva, hogy a fesztivál jó hangulata tovább tartson a késő estébe nyúlva.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fesztiválköszöntő: protokoll és elismerések

A hivatalos megnyitó beszédek különleges ünnepélyességet adtak a napnak. A fesztivált Schrick István, Rácalmás polgármestere nyitotta meg, köszöntve a vendégeket, köztük dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőt és dr. Molnár Krisztiánt, Fejér Vármegye Önkormányzatának elnökét.

Dr. Mészáros Lajos beszédében hangsúlyozta a fesztivál hagyományait: „Hagyománya van ennek a fesztiválnak, és nagyon nagy tömegeket szokott vonzani, akkor is, ha jó idő van, és akkor is, ha nincs éppen ideális idő, mint például most” – mondta, és kiemelte, hogy a Bagossy Brothers Company fellépése méltó csúcspontja lesz a napnak.

Dr. Molnár Krisztián beszédében elismeréssel szólt a fesztivál elmúlt 20 évéről, és a rendezvény nemzetközi elismertségét méltatta. Hangsúlyozta azoknak a fejlesztéseknek a fontosságát is, amelyeken keresztül Rácalmás valóban a „Duna ékkövévé” vált. „De a fejlesztéseken túl mindig egy település vonatkozásában maga az ott élőknek a komfortérzete, a közösség ereje, a közösség megelégedettsége a legfontosabb. Mert a legszebb, legbecsesebb fejlesztések is csak akkor érnek valamit, hogyha a településeinken élők örülnek annak, hogy itt élhetnek, úgy látják, hogy szebbé, jobbá válik a településük,” – emelte ki.

Schrick István polgármester a fesztivál megvalósításáért köszönetet mondott a helyi önkénteseknek és a Városvédő Egyesületnek, külön elismerve Szalai Árpád, a fesztivál ötletgazdájának munkáját.

Hideg idő és kisebb tömeg

Bár a fesztivál szervezése és a programok színvonala a megszokott magas színvonalon zajlottak, a pénteki látogatószámot tapasztalataink alapján érezhetően befolyásolta a hideg, esős időjárás. Az ilyenkor megszokott tömegek helyett most kevesebben merészkedtek ki a szabadtéri programokra, de azok, akik kitartottak, egy igazán különleges és színes élményben részesültek.

A Rácalmási Tökfesztivál pénteki napja, bár kevesebb látogatót vonzott, mint szokott, egy újabb sikeres fejezettel gazdagította a rendezvény történetét, és az előttünk álló hétvége további izgalmas programokkal várja a vendégeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában