Mérhetetlen károkat okozott az 1965-ös árhullám is

9 órája

Tizenegy éve volt a legmagasabb árvíz Dunaújvárosban

A tizenegy évvel ezelőtti, 2013-as dunai árvíz kapcsán anno visszatekintettünk az 1965-ös júniusi árvízre is. Gát 2013-ban ugyan nem szakadt át, de egy rekord megdőlt – olvashatjuk a korabeli tudósításban. E szerint „kedden éjjel egy órakor Dunaújvárosnál 755 centiméteren tetőzött az áradó folyó. Ez a vízállásmagasság tizenhárom centiméterrel haladja meg az eddig mért legmagasabb 742 cm-es vízszintet.”

Duol.hu

Fotó: Ady Geza

A 2023-ban azon a kedd éjszakán múltidőbe tett 742 centiméteres rekord 1965 júniusában született, s a 2013-as és a szinte napra pontosan negyvennyolc évvel azelőtti árvíz között számos más hasonlóságot is találunk. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum összeállítása szerint a 113 napig tartó dunai árvíz 390 km hosszan magasabb szinten tetőzött minden korábbi, jégmentes árvíznél, és tartósabban tette próbára a védőműveket. A több mint három hónapig tartó áradás hat hullámban vonult le a Dunán.

Homokzsákokkal védekezve igyekezték mérsékelni a Halászcsárdában keletkezett károkat
Fotó: Ady Géza/DH

Szlovákiában 1965-ben először Pat községnél, majd június 17-én Csicsónál gátszakadás történt. Budapestnél június 18-án tetőzött a folyó, több ezer épület dőlt romba és rongálódott meg súlyosan több, mint ezer négyzetkilométernyi terület került a víz alá. Volt olyan falu, amely másfél hónapig állt. víz alatt.

A folyamatos esőzések miatt néhány hét alatt másfélszer több csapadék hullott le, mint más években. A Dunaújvárosi Hírlap 1965. június 18-i száma „Megfeszített küzdelem az ár ellen” címmel jelent meg. A riport a 2013 - ashoz közeli állapotokat rögzített Dunaújvárosnál és Dunaföldváránál, ám a Schalbert-szigetről evakuálni kellett a lakosságot, Bölcskénél pedig közel ezer katonát mozgósítottak a védekezéshez.

A Szalki-szigeten csónakkal lehetett közlekedni
Fotó: Ady Géza/DH

Az árvíz károsultjainak megsegítésére akció indult. A dunaújvárosi üzemek és vállalatok felhívással fordultak a városlakókhoz: mindenki erejéhez mérten vegye ki részét a károsultak megsegítéséből. Az árvíz levonulása is hosszú volt: hat héttel a tetőzés után még 500 centiméteres vízmagasságot mértek a fővárosnál...

A szigetre vezető út melletti gyalogátkelőhely is víz alá került 2013-ban
Fotó: Ady Géza/DH

Felmérhetetlen károkat okozott

A Magyar Távirati Iroda és Dunaújvárosi Hírlap korabeli tudósítási kiemelték, hogy a lassan levonuló 1965-ös tavaszi–nyári árvíz mérhetetlen károkat okozott. Az áradás lakóházakat tett tönkre, otthonok százait rombolta le, termőföldeket öntött el és családok váltak hajléktalanná.

A Duna átlépve a Szalki-szigeten és a szabadstrandon elöntötte az Üdülő sort is 2013-ban
Fotó: Ady Géza/DH

Az 1965-ös nagy dunai árvíz betört az akkor még működő helyi hajóállomásra és Halászcsárdába is. 1965-ben 742 centiméteren tetőzött a folyó. A rekord közel fél évszázadon át tartotta magát, egészen 2013-ig, amikor 755 centiméter magas vízállást rögzítettek.

Bízzunk abban, hogy nem születik újabb vízszint rekord!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában