Térségi körkép

2 órája

Szociális tűzifa - segítség a rászorultaknak

Körképünkben annak jártunk utána, hogy a városkörnyéki településeken milyen módon támogatják a szociálisan rászorultakat téli tüzelővel. valamint milyen folyamatok vezetnek odáig, hogy megtörténhessen a szociális tűzifa kiosztása.

Horváth László

Szociális tűzifa jut a rászorulóknak

Fotó: Horváth László

Szociális tűzifa Mezőfalva

Szociális tűzifa
Szociális tűzifa

Márok Csaba polgármester: Mezőfalván nem a polgármester dönt a szociális tűzifa odaítéléséről, mennyiségéről. A szociális tűzifa kiosztása egy olyan bizottságnak a hatáskörébe tartozik, ahol a települést és az embereket jól ismerő szakemberek foglalnak helyet. Az aktuális ülés alkalmával közösen megbeszélik és a rászorultsági, valamint a jövedelmi és egyéb szempontok figyelembevételével döntenek, hogy kinek, mennyi tűzifát kívánnak biztosítani. Az elbírált támogatáson kívül még a történethez tartozik, hogy Mezőfalván az a szabály, ha bárki olyan helyzetbe kerül, hogy a szakemberek úgy ítélik meg, hogy ő veszélyben van, akkor a szociális intézmény jelzése alapján az önkormányzat mindig biztosított ezen emberek részére rendkívüli tűzifa támogatást. Mezőfalván az idén 106 erdei köbméter fa áll a szociális bizottság rendelkezésére.

Szociális tűzifa Baracs: A szociális tűzifa kiosztása

- Baracs, Várai Róbert polgármester: 70 köbméter fát tudunk ebben az évben a szociális tűzifa programban biztosítani. Most kezdődik az igények felmérése. Van egy rendeletünk, ami alapján meghatározható a jogosultak köre. Természetesen ez a jövedelemtől függ. Ennek megfelelően adhatják be a kérelmezők az igényeiket. A kolléganők leellenőrzik az adatokat és elkészítenek egy táblázatot, amit benyújtanak a testületnek. Vizsgálja a népjóléti bizottság és azt követően a képviselői-testület meghatározza, ki, mennyi fára lesz jogosult. Az elbírálás után kezdődhet a szociális tűzifa kiosztása.

A szociális tűzifa ingyenesen érkezik a rászorulókhoz
Fotó: MTI

Szociális tűzifa Nagyvenyim: A szociális tűzifa kiosztása

- Nagyvenyim, Vargáné Kaiser Katalin polgármester: Hoztunk rendeletet és meg is rendeltük. A jogszabály alapján lesz kiosztva a szociális feladatokat ellátó bizottság segítségével. Az osztásnál szempont általában, hogy minden igénylő kapjon valamennyit. Tehát tüzelő nélkül nem marad senki, aki igényelt, vagy jogosult rá.

Szociális tűzifa Kisapostag: A szociális tűzifa kiosztása

- Kisapostag, Nagy Attila polgármester: A szokás szerint meghirdetjük és megfelelő arányban kiosztjuk. Általában a téli időszak előtti időkben történik az ügymenet, mert amíg zöldfelületi karbantartásunk van, addig nincs másik kapacitásunk a fával foglalkozni, hogy kihordjuk az embereknek. Általában két köbméter körül kapnak a jogosultak. A rendelkezésre álló mennyiséget az igénylők között egyenlő arányban kiosztjuk.

Amint riportunkból kitűnik, a városkörnyéki településeken senki nem marad téli tüzelő nélkül, amivel átvészelheti a leghidegebb napokat, a településeken időben megtörténik majd a szociális tűzifa kiosztása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában