Eredményhirdetés

2 órája

Cimborafa a platán és a tölgy után

Miután lezárult az online szavazás, október 15-én hivatalosan is kihirdették az Év Fája verseny idei nyerteseit. A dunaújvárosi Cimborafa a harmadik helyen végzett.

Molnár Emese

Töröknél Antal Mária, a Cimbora klub alapítója-vezetője és a 23 éves ezüsthárs, a Cimborafa. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Huszonhárom fát neveztek be idén az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett Év Fája versenyre. Ezt a megmérettetést már 2010 óta szervezik meg azzal a céllal, hogy a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére felhívhassák a figyelmet. Mint azt a szervezők írták, a versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében. A vetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás fenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő, árnyékoló fák megőrzése. A huszonhárom jelölt közül szakmai zsűri választotta ki a kilenc döntős fát, amelybe a dunaújvárosi Cimborafa is bejutott. Ekkor a közönségen volt a sor, online szavazhattak a kedvencükre július 1. és október 1. között. Összesen mintegy 10 ezer voks érkezett a döntős fákra. 

Cimborafa
Az Év Fája címet a Szmrecsányi Lajos Érsekkert platánja nyerte el idén. Fotó: a verseny honlapja.

A legtöbbet, 3137 szavazatot az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkert területén található platánfa kapta, ezzel pedig megnyerte az Év Fája címet. Mint írták, ez a fa sok történelmi esemény tanúja volt. Az egri szájhagyomány szerint a kápolnai csata előtt 1849-ben haditanácsot tartottak Egerben Dembinszky Henrik, Görgei Artúr, Klapka György és Kossuth Lajos részvételével, akik a platánfa mellett elhaladva megpihentek az árnyat adó lombok alatt. A fát 1978-ban védetté nyilvánították dekoratív megjelenése és 100 évnél idősebb kora miatt. 

Cimborafa
Ez a több száz éves bodrogkisfaludi tölgy sokat jelent a helyi emberek számára. Fotó: a verseny honlapja.

A második helyezett 3081 szavazattal a bodrogkisfaludi öreg tölgy lett. Ez azért is figyelemreméltó, mert Bodrogkisfalud mindössze egy 900 lelkes kis település, közvetlenül a Bodrog partján, a történelmi Tokaji borvidék magterületén. A falu szívében, a Bárókertben helyezkedik el ez a több száz éves tölgyfa, amely sokat jelent a helyi emberek számára. A település összes rendezvénye, eseménye is a fa körül zajlik.

A dunaújvárosi Cimborafa a harmadik helyezett lett a szavazatok alapján. Fotó: a verseny honlapja.

Cimborafa, közösség, összetartozás

A harmadik befutó a mi Cimborafánk lett. Sajnos jelentős szavazati különbség választotta el az első két helyezettől, hiszen 1031 voksot kapott. Ettől függetlenül ugyanolyan fontos szerepet tölt be a Cimbora klub életében, ugyanolyan eszmei értéket képvisel, sőt, talán még jobban megerősíti a közösség összetartozását. Ennek jelképeként ültették el ezt az ezüsthársot még 2003-ban a József Attila Könyvtár mellett lévő parkos területen, Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros kezdeményezésére. Ő volt az, aki benevezte a mára már 8 méter magasra nőtt Cimborafát a versenyre. Október 5-én Cimbora Dallamok címmel ismét összegyűltek az ifjúsági klub tagjai a fa körül, ahol zenével ünnepeltek és felavatták Nyitrai Mihály fafaragóművész új baglyos cimbora kopjafát is.

Visszatérve a versenyre, az idei Év Fája egy speciális kezelést nyert, amit Börzsei Bence faápoló és csapata fog elvégezni. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a dobogósok többek közt madárodúkat is kaptak ajándékba.

 

Hős Fát is választottak

A közönség mellett döntött a zsűri is, a grémium választotta ki a 2024-es Hős Fát. Ha rajtam múlt volna, ezt a címet biztosan Tiszagyenda platánja kapja, amely az élni akarás, a megújulás, a túlélés jelképévé vált. 

Tiszagyenda platánja nem véletlenül az élni akarás, a megújulás, a túlélés jelképe. Fotó: a verseny honlapja.

Mint azt korábban is megírtuk, a fát Hellebronth Géza ültette a kastélyt körülvevő arborétumszerű parkba mintegy száznegyven évvel ezelőtt. A második világháború után a község tulajdonába került a park, amely rendezvényeik helyszínévé vált. Kevés gondot fordítottak rá, vandálok több alkalommal levagdalták a vastagabb ágakat, két alkalommal pedig villámcsapás érte. A második villámcsapáskor a fa közepe súlyosan megégett, alig maradt ép része. A fa azonban élni akart és a település lakóinak legnagyobb örömére fokozatosan, minden tavasszal kihajtott. Sajnos felelőtlen fiatalok heccből pár évvel ezelőtt tüzet raktak a fa villámcsapástól megsérült részénél, aminek következtében még nagyobb lett a közepében keletkezett odú szerű rész. A fa környékét ma már rendszeresen gondozza az önkormányzat. 

A szakmai zsűri döntése nem egyezett az enyémmel, Tiszagyenda platánja 765 szavazattal a verseny negyedik helyezettje lett. A Hős Fa címet idén Lepsény legősibb fája, egy kocsányos tölgy kapta. 

Lepsény kocsányos tölgye a helyi közösség történelmét és identitását is magában hordozza. Fotó: a verseny honlapja.

A facsemetét 1851-ben ültették el a Nádasdy-kúria mellett kialakított kis botanikus kertben. Korabeli források „Szép Ilonka fának” is nevezik. Olyan jelentőségű és tiszteletet parancsoló, hogy nemcsak a természet szépségét és erejét képviseli, hanem a helyi közösség történelmét és identitását is hordozza. Az öreg fa hatalmas ágai alatt több generáció nőtt fel, és tanúja volt a település fejlődésének, változásainak. A fát jelölő közösség elkötelezett a természeti kincsek, az erdők, az őshonos növényfajok megóvása mellett. A fa közelében egy szabadidős park kialakítását tervezi az önkormányzat és szeretnék felhívni a falu minden lakosának figyelmét, hogy a közelben milyen érték rejlik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában