Vizsgálódnak

13 órája

Szeizmikus méréseket végeznek Előszálláson és Daruszentmiklóson

Az önkormányzatokon keresztül értesítette a lakosságot, földtulajdonosokat és földbérlőket az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. a napokban. A cég ugyanis az OGD Green Storage Kft., mint bányavállalkozó megbízásából szeizmikus mérést végez Előszállás és Daruszentmiklós területén.

Körmendi Erzsébet

A gépek működése a mezőgazdasági gépekhez hasonló zajjal jár

A tájékoztató szerint szeizmikus kutatás a teljes területen előreláthatólag 2024. október 20. és 2024. november. 30 között – egy-egy szűkebb körzetet 7-10 napig érintve –, az alábbi lépésekben zajlik:

szeizmikus
A szeizmikus mérés tervezett teljes területe, kiterjedése megközelítőleg 120 km2, a képen látható
Forrás: tájékoztató
  • október 20-tól: a 2 fős geodéta mérőcsoportok megkezdik a tervezett szeizmikus vonalak kitűzését. GPS segítségével kijelölik és számozott fakarókkal megjelölik az érzékelők pontjait az ingatlanokon, közutakon és a települések utcái mentén. 
  • november 1-től a kábeles csoportok a kijelölt pontok mellé geofonokat helyeznek el, amelyeket hegyes végükkel a talajba szúrnak. Az érzékelők nagyjából 8-10 napig maradnak a területen. Ezek a speciális eszközök csak szeizmikus kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok.
  • november 5-től a szeizmikus jelgerjesztés történik a lenti képen látható önjáró vibrátor gépekkel. A gépek működése a mezőgazdasági gépekhez hasonló zajjal jár, valamint vibrációs hatás érzékelhető, amely az épületek biztonságát, állagát nem veszélyezteti.
  • A mérési munkálatok végeztével minden eszközt és jelölőkarót eltávolítunk a terepről.

Szeizmikus méréseket végeznek

Kérik, hogy a kitűzött karókat és az érzékelő műszereket ne mozdítsák el, a munka befejeztével a cég szakemberei azokat eltávolítják.

Amennyiben a tevékenység során kérdései, észrevételei vannak, kezdeményezzen egyeztetést a cég munkatársaival az alábbi telefonszámon: 

Romvári Zalán: +36 (70) 375-6280; [email protected]

Braun Nóra: +36 (20) 573-5969; [email protected]

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában