Küzdelem a mellrák ellen

2 órája

Mellbe csomó nem való

Figyelj Rá(n)k! elnevezéssel szervez előadássorozatot a Jót, Szívből – Dunaújvárosért akciócsoport október 12-én délelőttre, amelynek fókuszában a mellrák elleni küzdelem áll. Ennek apropóján szólalnak meg lapunk hasábjain olyan érintettek, akik vagy most küzdenek a rettegett betegséggel, vagy már túl vannak a kemény harcon. Kevesen tudják, hogy az emlőrák a férfiakat is érinti, éppen ezért különösen fontosak dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, a Szent Pantaleon Kórház korábbi főigazgatójának kiállása az ügy mellett. Orvosként nyilván tudta, hogy a férfiakat is érinti ez a betegség, de vajon számított rá, hogy megjelenhet az életében?

Balla Tibor

Dr Mészáros Lajos országgyűlési képviselő

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– Egyáltalán nem számítottam rá. Egyáltalán nem számítok semmilyen betegségre. Nekem egy viszonylag jó egészségtudatosságom van, bár nyilván vannak rizikófaktoraim, de hogy pont ezt a betegséget kapom el, arra meg végképp nem számítottam.

Vissza tud emlékezni arra, hogy milyen emóciókat váltott ki önben, amikor megtudta?
– Hogyne! Négy és fél évvel ezelőtt egy zuhanyozás közben

tapintottam egy kis csomót a jobb mellemben.

Orvosként tudom, hogy ezt komolyan kell venni. Van egy olyan mondás, hogy mellbe csomó nem való. Ez a férfiaknál is igaz. Úgyhogy én másnap elmentem ultrahangra, és a főorvosnő, ahogy rátette az ultrahang fejet, egyből mondta, hogy ez rosszindulatú. A sebésszel is konzultált, és abban maradtak, hogy biopszia sem szükséges, ezt rögtön operálni kell. Úgyhogy a rákövetkező napon már a műtőasztalon feküdtem, sokat gondolkozni nem volt időm. Egy radikális emlőeltávolítás, nyirokcsomó eltávolítás történt. Aztán a szövettani vizsgálat kiderítette, hogy ez tényleg egy

invazív típusú rosszindulatú daganat volt.

Szerencsére olyan korai stádiumban volt még, hogy a kivett nyirokcsomókban nem volt kimutatható áttét, úgyhogy el tudtam kerülni a kemoterápiát meg a sugárkezelést. Viszont hormonkezelést azóta is kapok, amellett, hogy teljesen meggyógyultam ebből.

mellrák
Dr. Mészáros Lajos először dr. Csikós Árpád Ki a következő? és Egy élet – két csoda című fotókiállításának megnyitóján beszélt a mellrákkal való érintettségéről
Fotó: Laczkó Izabella

Felér egy rendes jobbegyenessel, amikor az ember azt a szót hallja, hogy rosszindulatú.
– Igen. Ilyen nekem még nem volt az életemben. A másik oldalon ezt megtapasztaltam, én magam is sok esetben közöltem ehhez hasonló diagnózist páciensekkel, de most

ezen az oldalon egész más volt ezt átélni.

Az ember számot vet az életével.

Volt halálfélelme?
– Volt, persze. Az ember ilyenkor elgondolkozik, hogy akkor ennyi volt? Megkapom a sugarat, a kemót, aztán van egy-két-három évem maximum. De aztán végül a Jóisten engem mindig megsegít. Nem csak ebben, de ebben nagyon megsegített, sikerült ebből teljesen kijönnöm.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ilyenkor két lehetőség van, vagy befelé fordul az ember, vagy a barátainak, a családjának elmondja azonnal a dolgokat, és onnan vár segítséget. Önnél melyik volt?
– Én a páromnak elmondtam azonnal. Ő végig mellettem állt, a műtétnél is ott volt, pontosabban a műtét után közvetlenül ott volt velem, tartotta bennem a lelket. De szerencsére ez egy rövid időszak volt, amíg kétségek között gyötrődtem, mert a szövettani vizsgálat, meg az azt követő onkológiai konzultáció néhány hét alatt ezt eldöntötte, hogy

nincs akkora nagy baj, mint kezdetben gondoltam.

Melyikőjük volt jobban megijedve?
– Hát ő is, meg én is.

Ilyenkor mi húzza ki az embert ebből a mély gödörből?
– Engem a jó hír kihúzott, utána már úgy éreztem, hogy túl vagyok az egészen. De az elején az a két-három hét, na azt nem kívánom senkinek. Az egész akkor és úgy oldódott fel, hogy felhívott a patológus, aki vizsgálta a szövettani eredményt, és azzal kezdte, hogy Lajos, nem halsz meg.

Egyébként a környezete tudta? Már a szűk családon kívül?
– Én a gyerekeimmel nem osztottam meg ezt annak idején. Nem akartam megijeszteni őket. Akkor még 15-16 évesek voltak.

De a kollégák, munkatársak nyilván tudták a kórházban.
– Igen, ők tudták persze.

Nem kezdtek el furcsán nézni?
– Nem az a legnagyobb problémája ilyenkor az embernek, hogy furcsán néznek, vagy nem. Nem is figyeltem erre. Azzal voltam elfoglalva, hogy mi lesz ebből. Az, hogy az emberek hogy néznek, engem az nem igazán érdekelt.

Mostanra már kitisztult önből, hogy ezzel foglalkozni kell? 
– A műtét után kezdetben negyedévente jártam kontrollra, aztán félévente. Akkor azért még mindig bennem volt, hogy ki újul, vagy nem újul ki, mi van a másik oldalon. De most már ott tartunk, hogy évente kell csak menni. Minden alkalommal, amikor elmondták, hogy nincs semmi, akkor mindig könnyebb lett egy kicsit.

Minél több idő eltelik, annál kisebb az esélye, hogy gond legyen.

A másik pedig az, hogy van egy genetikai vizsgálat, amihez kell egy szövettani minta, amit kivettek. Én ezt magánellátásban vettem igénybe. Megvizsgálják, és a vérből ki tudják mutatni, hogy kering-e hasonló genetikájú anyag a szervezetben. Ezzel elég biztosan ki lehet mutatni azt, hogy van-e gond. Nekem ez kétszer egymás után negatív volt, én akkor megnyugodtam, hogy sikerült a műtét és mindent kivettek, amit ki kellett.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A férfiaknál ez viszonylag ritka…
– Két százalék. Az emlőrákos esetek közül két százalék a férfiaké, viszont a férfiak általában ebben meghalnak. Mert nem veszik észre időben,

nem figyelnek rá, vagy nem veszik komolyan,

ha mégis észreveszik. Biológiailag ugyanolyan a férfiaknál is, csak ők nem veszik észre időben. Meg ha észreveszik, akkor sem foglalkoznak vele, mert ugye ez nem fáj.

Akkor mi lehet a megoldás?
– Hogy a férfiaknak is figyelni kell erre. Emlőbe csomó nem való. Ez mindenkire igaz. Ha csomót tapint valaki, annak utána kell járni. Minél több idő eltelik, annál kisebb az esély a gyógyulásra.

Hova menjen? A körzeti orvosához?
– Első lépésben igen.

Átértékelt, vagy áthangolt valamit az életében ez?
– Teljesen. Az embernek az értékrendje megváltozik tőle, más fontos, mint azelőtt. Sokkal kevésbé fontosak a külsődleges dolgok. Nincs bennem semmiféle ilyen, hogy külsőségeken keresztül mutassam meg, hogy ki vagyok. Engem most már nem érdekel, hogy minek néznek, vagy mit tartanak rólam. Tudom, hogy mit csinálok, hogy gondolkozom. Nem a külsőségeken keresztül kommunikálok a világgal, nem azt tartom fontosnak.

Forrás: Jót, Szívből – Dunaújvárosért  Facebook oldala

Az önmagával való viszonya változott?
– Én magammal mindig jóban voltam. Ez további meggyőződést adott nekem, hogy rám a Jóisten vigyáz. De azért néha belém rúg, hogy ébren maradjak.

A betegség egy nagyon intim, személyes dolog. Miért vállalta a nyilvánosságot, hogy beszéljen erről?
– Talán azért, hogy egy

A rák – nemcsak ez a fajta – a legtöbb rák olyan, hogy ha időben észreveszik, időben kezelik, időben eltávolítják, akkor abból meg lehet gyógyulni. Például ezért járok vastagbélrák-szűrésre, tükrözésre is. Én nem félek ezektől a vizsgálatoktól, mert nagyon jól tudom azt, hogy ha viszont nem vesznek észre  egy ilyen daganatot időben, akkor az sokkal nagyobb baj, mint az, hogy ki kell bírni egy ilyen tükrözést. Másrészt a mellrák egy nagyon-nagyon fontos kérdés, hiszen pont azokat a viszonylag fiatalabb nőket érinti, akik még anyák,nem nőtt fel még a gyerekük, tehát még dolguk van. Nagyon nagy veszteség, hogyha velük történik valami. Ezért kell erre odafigyelni, hogy itt nem a 80-90 évesek érintettek – bár ők is értékesek, és őket is meg kell gyógyítani –, de 30-as anyákról van szó legtöbbször, akiknek még gyerekük van, családjuk van, még a szüleik is ott vannak, tehát

nagyon sok teendőjük van még az életben, és rájuk vigyázni kell.

Az október 12-i  Figyelj Rá(n)k Dunaújváros! tervezett programja:
• 10:30 Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntője
• 10:35  Dr. Molnár Szilárd, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala hivatalvezetőjének köszöntője
• 10:40 Fővédnöki megnyitóbeszéd: Dr. Szilágyi Örs, a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója
• 10:45 Dr. Krisztián Erika, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályvezető megyei tisztifőorvosának előadása
• 11:05 szakmai előadások (Szabó Attiláné - CT/MR szakasszisztens, dr. Tollas Tímea - szülész-nőgyógyász szakorvos)
• 11:30 Medusa Dance Crew fellépése
• 11:45 szakmai előadások (Kleinné Németh Judit pszichopedagógus, dr. Jancsó Máté plasztikai sebész, Ludányi Adrienn dermokonzulens)
• 12:45 12:45 Szakmai interaktív kerekasztal beszélgetés szakemberekkel, moderátorokkal, a nézők bevonásával
• 13:15 Záróbeszéd (Kollányi Zsuzsi és Csapó Nóri)
• 13:20 Medusa Dance Crew Dunaújváros fellépése a főtéren
• 13:30 Ének a Főtéren - Kollányi Zsuzsi és a Medusa Dance Crew Dunaújváros fellépése
• 13:45 Séta a mellrák ellen motoros felvonulással egybekötve a Vasmű úton – útlezárással

Az esemény helyszínén ingyenes egészségügyi programok, szűrések lesznek
• Szűrőbusz mérésekkel, tanácsadással az Országos Kórházi Főigazgatóság támogatásával
• Véradás a Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete Dunaújvárosi területi szervezetének szervezésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában