2 órája
Méhek, akik a Börzsönyben mézeltek
Beköszöntött az ősz, a légúti betegségek "szezonja". Itt az ideje, hogy a méhek termését a mézet szemügyre vegyük.
Gégény Lászlóné a Börzsönyben is mézeltet
Fotó: Agárdy Csaba
Kezd visszatérni a régi kerékvágásába a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiac. Túl vagyunk a mindenszenteken, a halottak napján, már csak elvétve találni koszorúkat, mécseseket, viszont új rengeteg a "hagyományos" áru. Több méhekkel foglalkozó gazda is kínálta a portékáját.
Méhek és a különböző mézek
A méhészek nagyon sokszor hívják fel a figyelmet arra, hogy méznek milyen jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre, és milyen elszomorító, hogy mennyire kevés mézet fogyasztunk. Az ember 10-15 000 éve fogyasztja a mézet. A korabeli feljegyzések szerint a mézet több mint háromszáz féle betegség gyógyításában alkalmazták, napjainkban csupán hetven félénél. Érdekesség, hogy 100 g mézhez az 15 000 méhecske munkájára és egymillió virágra van szükség! Mire is jó a méz? Felső légúti megbetegedésekre, köhögés csillapításra. Emésztési zavarokra, immunrendszer erősítésre, méregtelenítésre, májregenerálásra, csonterősítésre, kiváló erősítő gyermekek, terhesek és lábadozók számára, idegrendszer nyugtató, gyomorsav csökkentő.
A dunaújvárosi piacon Gégény Lászlóné standját látogattuk meg, akinél a propoliszos krémméztől, az erdei mézen keresztül az akácig mindent megtalálhattunk. Nála fél kilós és egy kilós kiszerelésben kaphatóak a mézek, 2400 és 4200 forint kilónkénti áron.
Az erdei méze igazi különlegesség, málna és a gesztenye virága is benne van.
- A méhek nagyon szeretik a málnát, de önállóan nem éri meg belőle mézet készíteni. Mi a Börzsönybe járunk mézeltetni, nagyon sok akác is található arrafelé - tudtuk meg Gégény Lászlónétól.
Természetesen az eheti piaci körképünk végéről sem maradhat el egy recept, ezúttal a mézes ételek közül válogattunk. Íme: mézes-mustáros csirkecomb vele sült zöldségekkel (mindmegette.hu).
Hozzávalók: 0.5 csomag spárga, 1db brokkoli, 2 fej lilahagyma, 2 db kápiapaprika, só, bors, olivaolaj, kakukkfű, 4 db csirkefelsőcomb, méz, mustár.
Elkészítés: A mézes-mustáros csirkecomb vele sült zöldségekkel elkészítéséhez megtisztított, feldarabolt zöldségeket összekeverjük egy tepsiben. Megsózzuk, megborsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és megszórjuk kakukkfűvel. Ezután alufóliával lefedjük, és betoljuk a 190 Celsius fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Amíg a zöldségek puhulnak, megtisztítjuk a csirkecombokat. Sózzuk, félretesszük. A mézet a mustárral összekeverjük. Ezután kivesszük a sütőből a zöldségeket, kicsit átforgatjuk, majd rájuk helyezzük a besózott csirkecombokat. A húst bekenjük a mézes páccal, majd az edényt visszatoljuk a forró sütőbe, 30-40 perc alatt készre sütjük.
Az ételt bármilyen idényzöldséggel készíthetjük az év bármely részében.