Laszlo Milasovszky és Orosz Péter munkái várják az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben

2020.01.09. 09:00

Két új kiállítással kezdi az évet pénteken a KMI

Két, várhatóan remek kiállítással nyitja a ´20-as éveket a Kortárs Művészeti Intézet.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Orosz Péter (1951–2015) Munkácsy-díjas szobrászművész a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legkülönlegesebb alkotója. Gazdag életműve mellett közel 30 évig a budapesti Műcsarnok kurátora volt, 8 éven át pedig a Magyar Szobrász Társaságot vezette. A Szófiai Képzőművészeti Akadémián ugyan akadémikus képzést kapott, de már első tárlatain kiderült, hogy egy olyan szobrászati nyelv kialakítására törekedett, ami kizárólagosan az övé. 1990-ben Samu Gézával, Varga Géza Ferenccel és Huber Andrással megalakították a Fáskör művészeti csoportot. Kezdetben az Art brut szellemiségéhez közelálló nyers, durva faszobrokat készített. Egyaránt alkotott installációkat és köztéri munkákat. Útja az absztrakcióból az ábrázolóba oda-vissza tartott, miközben geometrikus fragmentumok is megjelentek művészetében.

Páhi Zsolt építi a pénteken nyíló tárlatot
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A tárlat egy nagyívű válogatást mutat be Orosz Péter munkásságából a kisteremben és a pincegalériában. Látóhatár és belső terek címmel lesz látható Laszlo Milasovszky tárlata a KMI nagytermében.

Milasovszky munkái a végtelen univerzum makro- és mikrovilágai, amelyek a fragmentumokban, a Rész-ben próbálják meg bemutatni az Egész összefüggéseit. A teljes képmezőt úgy lakja be, hogy sokszor szimmetrikusan építkezik, másutt pedig gócpontokat jelöl ki, ahonnan elindítja motívumrendszerét.

A kiállítás kurátora Kozák Csaba művészeti író, a tárlatot Beke László művészettörténész ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe. SzSz

Aki disszidált

Laszlo Milasovszky magyar–német képzőművész 1974-ben disszidált Nyugat-Németországba, ahonnan csak 2007-ben költözött haza.

Kölnben az orvosi egyetemre járt, azzal párhuzamosan pedig bekapcsolódott az ottani művészeti életbe. Először a Fiatal Képzőművészek Klubjában mutatkozott be 1985-ben az Experimental Art nemzetközi csoportos tárlaton, majd első egyéni kiállítását 1991-ben Kölnben rendezték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában