Nyári gyerekprogram

2024.07.25. 17:27

Élőszavas mese a Cimborafa árnyékában (képgalériával)

A József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára egész nyáron kínál programokat a kicsik számára. Legutóbb a hónap közepén Élőszavas mesével és kreatív foglalkozással várták őket.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Szokásosan Marcsi néni, vagyis Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros felelt a meséért, amit „kendős varázslással” kezdenek, lényegében belevarázsolják magukat a mesebirodalomba, elhangzik furulyán a magyar népmesék zenemotívuma és már jöhet is a mese, ami népmesén alapul, de a gyerekeket is „belemeséli”. 

Fotó: Laczkó Izabella

Ezt követően az a hozzávetőleg 45 kicsi kiélhette kreativitását is. Mivel a mese vízzel kapcsolatos volt, ezért krepp-papír lábú polipot készítettek Pokornyi Orsolya segítségével, illetve napocskát, ugyanis az is szerepelt a mesében. Ez utóbbi spontán volt, egy kisfiú vetette fel az ötletet, hogy készítsenek, ezt egészítették ki a vattafelhőkkel. Ha mindez nem lenne elegendő, soha el nem olvadó fagyit is lehetett készíteni kupakokból.

Fotó: Laczkó Izabella

A Gyermekkönyvtár idén pályázott a Cimborafával az év Fája címre is. Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára. 

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén,

amely idén is július 1-én indul és szeptember 30-án éjfélkor zárul. A szakmai zsűri 9 fát juttatott a verseny döntőjébe, amelyek között ott van a Gyermekkönyvtár Cimborafája is. Nem csak egy nyertest hirdetnek, a „Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában