Török Ádámra emlékezve

2024.07.10. 11:30

Kell a barátság, hej add tovább!

Az idei paksi Gastroblues fesztivál egyik fellépő zenekara volt a Mini együttes is. Persze mondhatják azt, hogy Török Ádám és fuvolája nélkül a Mini már nem a régi. Igaz a színpadon a fuvola nem volt jelen, mindez Török Ádám tiszteletére jó ideje így van. Nyilván őt nem is lehet pótolni, hiszen ez a hangzásvilág összeforrt vele.

Várkonyi Zsolt

Kézdy Luca korábban együtt zenélt Török Ádámmal

Fotó: Kecskés Miklós

Amikor az ember egy ilyen koncertre megy, van benne egy várakozás. Milyen is lesz a Mini Török Ádám nélkül. És ahogy magával ragadja a zene, a várakozás egyfajta élménnyé alakul át. Ennek egyik kiváló közvetítője Kézdy Luca hegedűművész, dzsesszmuzsikus volt. A koncert után vele beszélgettem.

- A koncert utolsó száma a „Kell a barátság” volt. Valóban kell a barátság?

- Persze, hogy kell a barátság. Mintegy 8-10 éve játszom a Minivel, Török Ádámmal. Először a Bartók on Rock projekttel kapcsolatban keresett meg Ádám, amit Papp Gyulával végre létre tudtak hozni, hogy állítsak össze egy vonósnégyest. Addigra ugyanis a Bartók jogok felszabadultak, és ami addig nem volt elérhető, az azzá vált. Egy remek Bartók műsoruk volt, amihez szerettek volna kiegészítésként egy vonósnégyest, amit aztán megszerveztem. Így találkoztam az ős Minivel, és ebben a formában kiadtunk egy LP-t is. A vonósnégyeses körök után alkalmi szólistaként, állandó vendége voltam a zenekarnak. Mielőtt Ádám elment, sokat játszottunk együtt és azóta őrzöm az emlékét. Nagyon nagy élmény volt és nagyon jólesett az, amikor az első szólólemezem - a Home – bemutató koncertjére nézőként teljesen váratlanul eljött feleségével, Dórival. 

Mostanra én lettem a zenekar szólistája, aminek nagyon örülök, nagyon szeretek ezekkel a srácokkal és ebben a zenében játszani. Ezúttal Németh Károly - billentyű, Balogh Szivacs Jenő - dob, Paróczai Attila Tacskót Tomor Barnabás helyettesítette basszusgitáron, Török Viktor - ének, és Kézdy Luca - hegedű formációban játszottunk.

Kézdy Luca, a Mini együttes szólistájaként  Fotó: Kecskés Miklós

- A Gastroblues-on való fellépés rangot jelent, hiszen a Mini együttes gyakorlatilag állandó szereplője volt ezeknek a fesztiváloknak. Most is meghívást kaptatok erre.

- Ennek nagyon örülök. Tovább vinni egy zenekart egyébként nagyon nehéz, főleg akkor, ha egy ilyen ikonikus frontemberét, úgymond a magját veszíti el. Azt gondolom, hogy mindannyian nagyon szerettük Ádámot és nagyon jó energiákkal visszük tovább ezt a zenét. Amikor próbálunk vagy a koncerten játszunk akkor nagyon sokszor úgy érzem, hogy ott van, vagy azt, hogy neki játszom. Ez nekem sokat jelent és ez sokszor meghat. Egy-két dallamot néha úgy játszom, ahogy ő csinálta, és ezzel is jó rá emlékezni, jó őt ide visszaidézni.

A Gasztroblues fesztivált nagyon szeretjük. Én egyébként itt ismerkedtem meg Ádámmal, amikor a Varga János projekttel jöttem le játszani.

- A Gastroblues fesztivál is ápolja az ő életművét is, így nem véletlen a meghívás sem.

Kézdy Luca a 32. Gastroblues fesztiválon   Fotó: Kecskés Miklós

- Így gondolom én is, vannak ilyen helyek, ahová Ádám zenéjét és a Mini együttest is visszahívják.

- Milyen a zenei élet a Mini projekten kívül?

- Van egy saját trióm - a Santa Diver - 2006 óta, ami basszusgitárból, dobból és hegedűből áll, ahol zömében én is írom a zenét. Eddig öt CD-nk és két LP-nk jelent meg.  Egyébként egész életemben zenéltem, klasszikus hegedűsnek készültem, már az egyetem alatt voltak zenekaraim. Ma már a világon Kairótól New Yorkon át, Izlandon keresztül gyakorlatilag mindenhol játszottunk.

A zenét önmagáért szeretem, ez mindig is így volt, nem azért, hogy ezáltal elérjek valamit. Nekem a zene a cél, és szerintem ezt érzi a közönség is.

Köszönöm a beszélgetést!

A hangok legegyszerűbb formáját keresi

Kézdy Luca generációja talán legtehetségesebb hegedűse, a Magyar Rádió 2006-os jazzhegedű-versenyének közönségdíjasa. - írja róla a Magyar Popkulturális Értéktár. Édesanyja zongoratanár volt, így a zene gyerekkora óta természetes nyelvnek, közegnek számított odahaza. Tizenhárom éves koráig szinte kizárólag klasszikus zenét játszott. Aztán 1994 – ben Al Jarreaut hatására elindult a jazz irányba, majd már egyetemistaként Stéphane Grapelli volt rá nagy hatással, akárcsak később Lantos Zoltán univerzuma. Azóta számtalan formációban megfordult, többek között játszott az Átmeneti Kabátban és a Nagy János vezette Freestyle Chamber Orchestrában, zenészként pedig részt vett a TÁP Színház előadásain. De ezeknél sokkalta fontosabb a 2006-ban alapított triója, a Santa Diver. Se megfelelni, se magamutogatást nem akaró, lüktető és érzelemgazdag hegedűjátékát eddig öt album őrzi. Kézdy Luca az elmúlt évtizedekben sajátos stílust alakított ki, szereti a hangszerét effektezni. Gyakorta használ disszonáns hangokat, de sohasem öncélúan. Ahogy korábban nyilatkozta:

„A zene DNS-ébe mélyen bele van kódolva, hogy a feszültség és az oldás váltakozására épül. Én ezt sajátos módon kimaxolom. Egyszerűen unatkozik a fülem a sok konszonanciától, de a túl sok disszonanciát se bírom… Néha azt mondják, hogy ezer hegedű soundból is megismernék az enyémet, aminél nagyobb dicséretet nem lehet kapni. Nehéz ezt belülről visszafejteni, de talán abból fakadhat, hogy a hangok legegyszerűbb, legőszintébb formáját keresem.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában