Gastroblues fesztivál

2024.07.09. 19:57

Segítő muzsika egy héten át

Az egy héten át tartó Gastroblues Fesztivál több mint 50 koncertet kínált idén öt helyszínen Pakson július 1 és 7 között a blues, jazz, rock, a gasztronómia és a borok kedvelőinek. A rendezvény fő profilja mellett kiemelt szerepet szánt a jótékonyságnak is, Paks kárpátaljai testvérvárosa, Visk óvodájának ajánlották fel a templomi koncert és a Gastropiknik bevételét. Összességében több, mint egymillió segítő forint gyűlt össze.

Balla Tibor

Fotó: Molnár Gyula

Sokak naptárában állandó bejegyzés a dunaújvárosi származású Gárdai György alapította élőzenei fesztivál immár 32 esztendeje. Nem véletlenül, a blues és gasztroünnep egy egészen egyedi atmoszférát kínál évről évre, nem kevesen csak egyszer egy évben, itt találkoznak és folytatják a félbehagyott mondatokat. Még egy óriási titka van a fesztivál sikerének amellett, hogy rendkívül emberi közeget kínál, ez pedig nem más, mint a minőség. A szervező maga is nagy rajongója a műfajnak (évről évre többkamerás felvétel is készül a koncertekről, hogy visszanézhető legyen), így az első és legkomolyabb szűrő ő maga, az ő sokat próbált ízlése. Az pedig ritkán téved. Évtizedek alatt is alig lehet az emlékekben kutatva olyan fellépőt találni, amelynek a produkciója erősen kérdőjeles lett volna. A fesztivál másik markere a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás erősítése, a Felvidékről rendszeresen érkeznek jobbnál jobb bandák, hogy itthon is megmutathassák elkötelezettségüket a bluesmuzsika iránt. A harmadik és talán a legfontosabb pedig a jótékonyság. Erről azt gondolom, felesleges is sokat beszélni, elvitathatatlan érdem egy embertelenedő világban.

A koncertek öt helyszínen, a Gastroblues Klubban, az ASE Sport Étteremben, az ASE csarnokban, az ASE parkban szabadtéren és az evangélikus templomban zajlottak a hét folyamán, de hétvége programja a csarnok belső és külső tereiben illetve a templomban zajlott, mind mind más hangulatot kölcsönözve a fellépők műsorának. Míg a csarnok koncertjei a hagyományos fesztiválközeget idézték, a klubkoncertek a közvetlenségükkel tűntek ki, a templomi koncertek pedig egy emelkedettebb, meghittebb hangulatban zajlottak.

Debreczeni Ferenc "Ciki" Fotó. Molnár Gyula

A legtöbb fesztivál látogató számára a bluesfesztivál a hétvégi programokról szól, kivéve azokat a szerencséseket, akik szabadságukat töltik ez idő alatt. A hétvégét érintő legnagyobb változás az előző évekhez képest a helyszínváltozás, ugyanis a fesztivál kiköltözött az ESZI Csarnokból egy új, sokkal szebb, komfortosabb, ráadásul jobb akusztikájú helyre, az Atomerőmű Sportegyesület nemrég megújult kosárcsarnokába, ami kiválóra vizsgázott koncerthelyszínként. Fellépőként a fesztivál konferáló házigazdájaként is rendre feltűnő Benkő Zsolt avatta fel Teddy Harpoval alkotott duójával. Őket a Kőbányai Zenei Studio igazgatóhelyettese, gitártanára, Tornóczky Ferenc zenekara, a Tornóczky All Access követte, alaposan bemelegítve a közönséget a francia gitáros-énekes üdvöske, Laura Cox koncertjére. Az igencsak emelkedett hangulatot csak tovább fokozta Debreczeni Ferenc "Ciki" és zenekara, az Omega Testamentum tisztelgése az Omega életmű felé. Ennél rosszabb kezdés soha ne legyen!

Már a felütés is rendkívül megindító volt a templomban szombat délelőtt. Jenei Mónika, a viski református lelkész felesége könnyeivel küszködve, személyesen számolt be az aktuális helyzetről, arról az elképesztő bizonytalanságról, amiben élnek, ami tovább nehezíti nélkülözéssel terhes mindennapjaikat. Hosszú ideje nem tudott találkozni férjével, akit a háborús helyzet miatt nem engednek át a határon, és hamarosan lejár az a határidő is, amíg önkéntesen jelentkezhet szolgálatra, mielőtt hadkötelezetté válik. Hálás szavakkal mondott köszönetet az összefogásért, a segítő szándékért. A szakrális térben a gondosan válogatott műsor emlékezetesen különleges élményt nyújtott a templomot zsúfolásig megtöltő közönség számára a Kormorán együttes (Fehér Nóra, Vadkerti Imre, Koltay Kurszán és Szekeres Zoltán), Kelemen Adrián, Pál Balázs Jenő & Czakó József, Szebényi Dániel & Gotthárd Mihály, valamint Petruska & Pintér Petra fellépésével. Ami még különlegesebbé tette a műsort, az Szebényi Dániel szólószáma a templom orgonáján, illetve Fehér Nóra Ave Mariája, amit kifejezetten az alapító, Gárdai György kérésére énekelt el.

Szebényi Dániel& Gotthárd Mihály Fotó: Molnár Gyula

A szombat este hozta a fesztivál csúcspontját a sportcsarnokban. Délután öttől indult a program Petruska András és a paksi gyökerekkel rendelkező Pintér Petra duettjével, majd a Török Ádám szellemi örökségét ápoló, a zenekar nevét továbbörökítő Mini együttes következett a fesztivál történetében oly sokszor elhangzott Mini slágerekkel. Az eredeti banda legénységét Németh Károly (billentyű) képviselte, ugyanis Závodi János az utolsó pillanatban lebetegedett, de a zenekart erősítette Kézdy Luca (hegedű) is

Matteo Mancuso Fotó: Molnár Gyula

Este nyolckor vonult fel a színpadra a mindössze 26 éves gitárvirtuóz, Matteo Mancuso triója. A paksi fesztivál közönsége azon kevesek közé tartozik, akik még egészen közelről szemlélhették a világhír kapujában álló villanygitáros egészen egyedi pengetési technikáját, közvetlen, szerény személyiségét, ugyanis vélhetően hamarosan már csak arénákban, tisztes távolból lesz látható a kivételes tehetség. E sorok rögzítője bő egy évtizednyi rálátással rendelkezik a fesztivál történetére, de ezidő alatt aligha tapasztalt ekkora ovációt egy produkció kapcsán. Nem volt könnyű helyzetben ezek után az őket követő Blues MD, vagyis a Szebényi Dániel (zongora) Mike Gotthard (gitár), a Junior Prima-díjas páros Gudics Martin (basszusgitár), Gudics Marcell (dob) alkotta formáció, de viszonylag könnyen megugrották a magasságot technikás, mélyen átélt, értő játékukkal, elsöprő lendületükkel. Vendégeket is hívtak az estre. Elsőként az erdélyi koncertről érkező Vitáris Iván (Ivan & The Parazol) uralta le a színpadot hihetetlenül erős színpadi jelenléttel, majd Ganxsta Zolee szállt be egy rövid időre, mielőtt átsétált volna a klubkoncertre, ahol már mint Dos Diavolos állt a közönség elé Takács Vilkóval közösen.

Ganxsta Zolee Fotó: Molnár Gyula
Gasztro-élmények Fotó: Molnár Gyula

A fesztivál zárónapja már szabadtéren, kánikulai melegben zajlott a kosárlabda csarnok melletti parkban. Az esemény a Kárpát-medencei Gastroblues Piknik és Jótékonysági Főzőverseny elnevezést kapta. A fesztivál nemcsak a zenéről szól minden évben, hanem a gasztronómiai élményekről is. A vasárnapi jótékonysági főzőversenyen különféle kategóriákban versenyezhettek a résztvevők, olyanokban, mint például a borral készült ételek, halászlé, vagy borkorcsolya. A számos vállalkozó társaság a park körüli sátrak árnyékában, szabad tűzön alkotott csodákat, amelyek eredményét a zsűri igyekezett teljességgel pártatlanul megítélni. Olyan tányérba valókkal is pályáztak, mint például a harcsapacal, amelynél már az alapanyag beszerzése is komoly teljesítményt jelent. Az országos borbarát találkozót július 5-6-án tartották, ezen számos pincészet, köztük az Eszterbauer, a Takler, a Légli és a Tiffán borait kóstolhatták meg az érdeklődők. Természetesen ezen a napon sem maradt ela a zenei kínálat, az első banda, Kelemen Adrián zenekara, az Érsekújvárról érkezett The Joint Venture délelőtt 10-kor lépett a közönség elé. Őket a Szlovákiából érkezett a fesztivál visszatérő szereplője, a Pál Balázs Jenő Band és a Kézdivásárhelyről érkezett Brothers Zenekar követte. Komoly rajongótábora van az Ismerős Arcok zenekarnak, ez jól látszott a tűző napon a színpad elé gyűlt tömegből, akiket a zenekar nem hagyott távozni a Nélküled nélkül. A napot és a fesztivál helyszínt a Deák Bill Blues Band zárta, akik vendégül láttak egy tehetséges fiatalt is, Szabolcsi Bence "Fészek" személyében. A levezetést a klubban a Tűzrókák, Tűzkerék xT koncertje biztosította.

Visszaszámlálás indul,  jövőre ismét Gastroblues fesztivál, akkor már két hármassal.

Színpadon a Deák Bill Blues Band Fotó: Molnár Gyula

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában