Könyvajánló

2024.08.01. 11:00

Érdekes történet az Ukrajna lányai

A nyári szabadság alatt sokan előveszik azokat a könyveket, amelyeket gyűjtögette, az elmúlt hónapok alatt, hogy: "Ezt majd kiolvasom, amikor lesz rá időm!" A bakancslistás könyveik mellé javasoljuk, hogy válasszanak olyan köteteket is, amelyeket a dunaújvárosi József Attila Könyvtár munkatársai ajánlanak. Ezúttal Garbaczné Rapcsák Rita ajánlja Erin Litteken: Ukrajna lányai című regényét.

Körmendi Erzsébet

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Kátya lábujjait belemélyesztette a meleg földbe, és arcát a lágyan simogató napsugarak felé fordította. Apja szavai visszhangoztak a fejében. Tekints előre, a jövőbe. Vele vagy nélküle, az élet megy tovább, és ő úgy döntött, küzdeni fog.

Úgy döntött, élni fog”

Forrás: József Attila Könyvtár

A regény két szálon fut, az egyik 1929-ben történik, ahol Kátya és Alina, a két nővér egy Kelet-Ukrajnai faluban élnek. Esküvőre készülnek, egy testvérpárhoz készülnek férjhez menni, amikor Sztálin emberei érkeznek a településre azzal a céllal, hogy az ott élő, földművelő gazdákat a kolhozokba tereljék. Először szép szóval, majd egyre durvább eszközöket alkalmazva terrorizálják a vidék lakosságát. Ép ésszel fel nem fogható események veszik kezdetüket. Kötelező beszolgáltatás, robot, éhezés, mérhetetlen nagy szegénység. A két nővér a szoros családi kötelékből próbálnak erőt meríteni, de sorban veszítik el szeretteiket. Ebben a kilátástalan helyzetben mindketten babát várnak, ez egyfajta reményt is ad, hogy van miért, kiért életben maradni. A gyermekek születésével újabb tragédiákat kell átélniük, melyek örök életre nyomot hagynak az életben maradó családtagokban.

A regény másik szála 2004-ben játszódik Amerikában. Cassie és 5 éves kislánya Birdie 15 hónappal vannak túl egy baleseten, ahol a kislány apja életét vesztette. Mindketten gyászolnak a maguk módján. Közben Casssie idős nagymamája ápolásra szorul. Vonakodnak odaköltözni, de Bobby, a nagymama egyre furcsábban viselkedik. Ételeket, rövid ukránul írt üzenteket rejt el a ház különböző pontjain. Hogyan tudnak egymásnak segíteni, hogyan tudják újra a lelki békéjüket visszakapni, önmagukhoz vezető útra rátalálni? Az útvesztőben segít eligazodni az ukránul is tudó, fiatal tűzoltó Nick, aki szívén viseli szomszédai sorsát.

„Nem ismered a múltját. És még ha az nagyon más is, mint a tiéd, az nem számít. Azt akarom mondani, hogy az ember képes továbblépni egy veszteség után. Lehet jó életed akkor is, ha úgy gondolod, mindent elveszítettél, mert mindig van miért élni.”

Az ukrán kivándorlók családjából származó Erin Litteken rendkívül izgalmas regénye az ukrán éhínség (holodomor) történetét írja le. 1932-33-ban minden 8. ukrán éhen halt, ugyanakkor a Szovjetunió ebben az időszakban rendkívüli mennyiségben exportált élelmiszert. Sztálin intézkedései brutálisak voltak, mellyel az ukrán nacionalizmust kívánta megtörni. Érdekesség, hogy a könyv megjelenése egybe esett a 2022-es ukrán háború kezdetével.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita

Forrás: https://www.jakd.hu/konyvajanlo

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában