Álomvilág bábokkal

2024.09.03. 20:00

Székely népmesével készül a Bartók társulata

Úgy tűnik, a hagyományos értelemben vett évad fogalmától elbúcsúzhatunk már a színház világában. Még épp hogy csak beléptünk a szeptember hónapba, már két bemutató előkészületeiről is beszámolhatunk a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Augusztus hónapban lényegében befejeződtek a Csalódások című zenés vígjáték előkészületei, holott a bemutatót csak jövő februárra tervezik, hétfőn pedig összeültek az alkotók Az Álomlátó fiú című zenés bábjáték olvasópróbájára a színház próbatermében.

Balla Tibor

Fotó: Balla Tibor

Az október 4-én, pénteken 17 órakor bemutatandó előadást rendezőként Balázs-Valler Kata jegyzi majd. A Hermethia bábszínház neve joggal hangozhat ismerősen, például Michael Ende: Momo című bábjátékát is nekik köszönhetjük, majd Pávatoll című székely népmese is az ő műhelyükből került ki, az idei Mikro fesztiválon pedig az Edit Piaf életét feldolgozó A veréb című felnőtt előadással vendégszerepeltek nagy sikerrel. 

A Hermethia Puppets alkotóközösségének bázisát a Balázs-Valler Kata Színész, bábszínész, bábrendező, báb-és díszletkészítő és Balázs János Balázs képzőművész, báb-és díszlettervező, báb-és díszletkészítő alkotta duó adja. Ebben a produkcióban csatlakozott hozzájuk egy számunkra ugyancsak ismerős alkotótárs Garajszki Margit személyében, akivel talán csak színészként nem találkozhattunk a Bartók színpadán, ellenben dramaturgként és rendezőként már szinte hazajár hozzánk, legutóbb a Berg Judit népszerű gyermekregényéből készült Rumini Tükör-szigeten című családi musicalt állította színpadra. A Kriza János gyűjtésében fellelhető Az álomlátó fiú című székely népmese az ő érzékeny és szellemes átiratában került a színészek kezébe az olvasópróbán. 

Fotó: Balla Tibor

A hétfő délelőtti összejövetelen első körben nem is a szöveggel ismerkedtek meg az alkotók, lezajlott az első randevú a bábok és az őket mozgató színművészek között, alkalmuk volt magukba szívni Balázs János Balázs varázslatos látványvilágát a terveken és a részben már elkészült bábokon keresztül. Ha véletlenül valaki úgy vélné a képek láttán, hogy valamiféle hasonlatosság van a bábok arca és a játszók ábrázata között, ne aggódjon, az együttállás nem véletlen, hiszen a képzőművész a munkálatok megkezdése előtt már ismerte a szereposztást (Jankovics Katalin, Jerger Balázs, Kiss Attila, Polgár Lilla, Vrabecz Botond). A bábokkal való ismerkedés után a rendező segítségével megismerhették, hogy az ő meglátása szerint milyen jellemvonásokkal bírnak a különféle szereplők a darabban, mi az, amit látni szeretne a bemutatón a mesés hangulatú bábszínpadon. Mindezek után újabb első találkozás következett a próbán, ugyanis Holb Levente és Balázs Bernát zeneszerzők által megálmodott zenei hangulatvilág is bemutatkozhatott. A látottak és hallottak alapján izgalmas előadásra számíthatunk, amely megerősíthet abban, hogy bátran tartsunk ki álmaink mellett, valósítsuk is meg azokat.

Fotó: Balla Tibor

Az előadás ajánlójában a következőket írták: Az Álomlátó fiú kitűnik sivár, szegényes környezetéből, hiszen rendelkezik az álomlátás, a belső képalkotás, a fantázia képességével. Egy nap a fiú különleges álmot lát. Ennek az álomnak olyan erős a hívása, hogy a fiú vándorútra indul. Az útja során sok nehézséggel kell megküzdenie – éhség, szegénység, önzés, durvaság, szívtelenség. Mégis a legnagyobb kihívás az, hogy megőrizze az álmát és ne hagyja, hogy elvegyék tőle.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában