Sebő együttes

3 órája

József Attila kedvenc nótája

Az Országos Könyvtári Napok programsorozatába illeszkedve adott koncertet József Attila megzenésített verseiből a Sebő együttes Medvetánc címmel a József Attila Könyvtár felnőttkönyvtárában október elején. A fellépést rég látott érdeklődés övezte.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

A József Attila Könyvtár és Dunaújváros lengyel testvérvárosának, a lesznói Miejska Biblioteka Publiczna im. Stanisława Grochowiaka könyvtárának tavaly kezdődött együttműködésének záróeseményeként is felfogható ez a program, ami olyan komoly érdeklődést váltott ki, hogy egy darabig úgy tűnt, aki előre nem regisztrált az eseményre, az be sem fog jutni a koncertre. 

Sebő
Medvetánc – A Sebő Együttes József Attila koncertje
Fotó: Laczkó Izabella

Végül aztán senki nem maradt le róla, de az bizonyos, ritkán látni ilyen zsúfoltházas rendezvényt a könyvtárban. A Sebő együttes 1973 óta létezik és a kezdeti időkben, 1975-80-ig sokszor jártak Dunaújvárosban. Később Sebő ugyan járt a városban Jordán Tamással, de ebben a formájában – Barvich Iván (tárogató, bolgár kaval, pánsíp, tambura), Soós Réka (ének, hegedű), Sebő Ferenc ének, gitár, tekerőlant, Perger László (bolgár tambura, gitár) – az együttes eleddig nem játszott még a dunaújvárosi közönségnek.

Fotó: Laczkó Izabella

Sebő Ferenc, miután végighallgatta kitüntetéseinek felsorolását (a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója), megemlítette, hogy egyet, amire a legbüszkébb, mindig kihagyják. Az 1970-es évek elején Kovács Tivadar zenekara meghívta őket kisegítő zenekarnak egy méhkeréki lakodalomba péntektől hétfőig. Ott kiderült, hogy a lagziban volt két kisgyerek, akiknek volt két kiskutyájuk, és elnevezték őket Sebőnek és Halmosnak.

Fotó: Laczkó Izabella

Elárulta, hogy nagyon szívesen játszik József Attila verseket, ugyanis az első dalok, amiket írt, az ő költeményeire készültek. Indításként az Örökkön háborog a tenger és a Néhány éjjelre padra, kőre kezdetű költemények zenés változata hangzott el, majd néhány fiatalkori szerelmes verset idéztek fel. Szántó Judit visszaemlékezéséből derült ki, hogy az 

Indiában, hol éjjel a vadak zöld szeme cikkan...

kezdetű verses mesét az ő noszogatására írta. Kevesen tudják, hogy a költőt nagyon izgatta az énekelt vers műfaja. Ez többek között Vízi Albert emlékezéséből derült ki. Kedvenc nótája a Megrakják a tüzet volt. 

Fotó: Laczkó Izabella

Olyan érdekességek is kiderültek a műsorban, mint hogy egy skót népdalra írta Arany János a Walesi bárdokat, ami később holdfénykeringő néven elhíresült, de Sebő állítása szerint a Szózat is erre a dallamra íródott, csak később kapta meg ma is ismert formáját. Soós Réka - Sebő egykori tanítványa - moldvai dalokat énekelt szólóban, köztük egy olyat is, amit a mestere gyűjtött. Ezután előkerült a tekerőlant, a középkori dallamvilág megtestesítője is, mégpedig az a példány, amit Bársony Mihály készített, és az első volt, ami Magyarországon a városi közegben megjelent. Ennek a különleges hangszer kíséretével hangzott el az est címadó dala, a Medvetánc. 

Fotó: Laczkó Izabella

Sebő az est során többször mesélt történeteket, többek között arról, amikor Svédországban turnéztak, és magukkal vittek egy 74 éves moldvai csángó énekest, Rózsi nénit, aki azért nem vitte magával a gyógyszereit, hátha megkínálják pálinkával. Az egyik dal (Tedd a kezed) szövegét le is kellett írni neki, mert 

olyan szép szók vannak benne.

A programba belecsúszott egy Horatius vers (Radnóti fordításában) is, ami aszklépiadészi formában íródott. Ezt a dalt egyébként egy lengyel együttes, a most 25 éves Bratanki együttes is megtanulta. József Attilához egy szapphói sorral tértek vissza, amit Flórához íródott: Én, ki emberként. Ahogyan a következő is, amit volt alkalma Flórának eljátszani a Magyar Rádióban. Ez az, amit szinte mindenki ismer, mégpedig a Rejtelmek, ha zengenek. 

A Hetedik című verset, mint kiderült a költő a Kalevala ritmusára írta, aminek rajongója volt. Ennek megzenésített változatában egy kalotaszegi legényes dallammal egészítette ki a srtrófát Sebő. Ezt követően popkoncerthez illő hangulat alakult ki a könyvtárban, nem engedték búcsúzni a zenekart. A ráadásban az Azt mondják című verset felolvasta, majd egy adoma következett a költőről, majd elhangzott a Harmatocska című vers megzenésített változata, emlyről az adoma szólt. A vastaps ezúttal sem maradt el, a zenekarnak továbbra sem volt esélye a távozásra. Végül két Weöres Sándor feldolgozással búcsúztak, az A tündérrel és A békakirályjal. Már ha a közönség beérte voln aennyivel. Így aztán a záró dal a Macska induló lett ugyancsak Weörestől, aminek megzenésítését az alkotó maga kérte tőlük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában