Az irodalom hídjai

2 órája

Könyvtári együttműködés és költői örökség új dimenzióban

Október 3-án lezárult a „Az irodalom hídjai” című projekt. A könyvtári együttműködés a dunaújvárosi József Attila Könyvtár és a lengyel Leszno város Miejska Biblioteka Publiczna könyvtárának egyéves kooperációját foglalta magában.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

A programsorozat célja az volt, hogy kölcsönösen megismertessék egymás országában a két könyvtár névadóinak, József Attilának és Stanisław Grochowiaknak az életművét. Az ünnepélyes zárórendezvény különleges tisztelgésként szolgált a 90 éve Lesznóban született író, költő, Stanisław Grochowiak előtt. Az esemény kiállítással és irodalmi esttel várta az érdeklődőket, ahol a művészet és az irodalom kedvelői együtt idézték fel Grochowiak életének és munkásságának jelentőségét. A programban szereplő Sebő-együttes József Attila műsora, koncertje pedig már a jövő évet, József Attila születésének 120. évfordulóját készítette elő.

könyvtári együttműködés
Fotó: Laczkó Izabella

A projekt keretében egyébként három fontos találkozóra került sor: először áprilisban Dunaújvárosban, majd júniusban Lesznóban, ahol a magyar delegáció Grochowiak-konferencián vett részt és megnyílt a József Attila életét bemutató kiállítás. A záróesemény október 3-án Dunaújvárosban zajlott, kiállítással, irodalmi esttel és a Sebő-együttes zenés estjével zárult le a programsorozat.

Fotó: Laczkó Izabella

A könyvtár vezetője, Tóth Éva kiemelte, hogy az együttműködés rendkívül gyümölcsöző volt: „A projekt során nemcsak a két költő örökségét osztottuk meg egymással, hanem a könyvtáraink működési területeit is megvizsgáltuk, és lehetőséget láttunk a további jövőbeli együttműködésre, legyen az digitalizáció, a középiskolás korosztállyal való foglalkozás vagy gyermekkönyvtári munka."

A rendezvény kiemelkedő eseménye volt a Grochowiak életét bemutató kiállítás megnyitója, amelyet Kovács István, egykori krakkói főkonzul, író és költő gondolataival nyitottak meg. A kiállítást magyar-lengyel költészeti est követte, amelyen Farkas Erik, Troján Tünde és Sterczer Patrícia szavaltak. Az este zárásaként a Sebő-együttes József Attila verseit feldolgozó „Medvetánc” című műsorával lépett fel, amely különösen nagy közönségsikert aratott.

Az október 3-i programban szereplő Sebő-együttes József Attila műsora, koncertje pedig már a jövő évet, József Attila születésének 120. évfordulóját készítette elő
Fotó: Laczkó Izabella

Az eseményeket szakmai megbeszélés is követte, ahol a két könyvtár képviselői a további együttműködési lehetőségeket vitatták meg. Tóth Éva hozzátette: „Az elért eredmények után nyitottak vagyunk a folytatásra, és figyelemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket, hogy a jövőben újabb közös projekteket valósíthassunk meg.”

Az este zárásaként a Sebő-együttes József Attila verseit feldolgozó Medvetánc című műsorával lépett fel, amely különösen nagy közönségsikert aratott
Fotó: Laczkó Izabella

Az irodalom hídjai

projekt méltó lezárása volt egy közös kulturális felfedezésnek, amely nemcsak két ország költőinek örökségét, hanem két város könyvtárainak együttműködési lehetőségeit is egy új dimenzióba emelte. Egyúttal ez az esemény a 2025. év, József Attila születésének 120 éves évfordulójának tiszteletére szerveződő emlékév első programjaként is kiemelkedő jelentőséggel bírt, amely megalapozza a következő év további kulturális rendezvényeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában