Jegyzet

2 órája

Hogy néz ki egy nyugdíjas?

Közelmúltban ünnepeltük az idősek világnapját, de az idősekről bemutatott kép tele van hamis általánosítással

Fekete Györgyi

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

– Agyamra megy, hogyha nyugdíjasokról beszélnek, akkor keresnek fotónak vagy vágóképnek egy csíkos szatyros, enyhén lepattant idős párt – meséli felháborodva a barátnőm. – A néninek  egy ódivatú kötött sapka van a fejére húzva, ami alól ősz hajszálai kandikálnak ki. A bácsi egy szebb napokat látott kalapot visel, enyhén molyette kötött mellény kandikál ki a kabátja alól. Miért gondolják, ha az ember megöregszik, akkor szükségszerűen avittasnak, elnyűttnek kell lennie. 

Nem vagyok híve annak sem, aki nem nézi meg időnként a személyigazolványát, hogy mennyi is az annyi, de az ember idősen is lehet fitt, szellemileg, kinézetében, egyáltalán a világon való létezésében. Igaza van  egyébként a barátnőmnek, aki egy kényelmes pulóverben, egy jól szabott farmerben osztja meg velem méltatlankodását. De azért a nem rég olvasott könyvélményéről és a közelmúltban látott fotókiállítást is szóba ejtjük. Hja, és a barátnőm egyébként 84 éves. Se sapka, se szatyor, se rosszul vágott frizura... Sose lesz belőle így idős ember promóció.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában