Muzsika és kopjafaavatás

2 órája

Nem lett az Év fája, de őszi dallamokat vonzott — képgalériával

A nem kifejezetten a szabadtéri programoknak kedvező időjárás ellenére is szép számmal gyűltek össze kicsik és nagyok a József Attila Könyvtár mellett a Cimborafánál szombaton délután.

Bár az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyében nem győzedelmeskedett a József Attila Könyvtár tőszomszédságában álló 23 éves, 8 méter magas Ezüsthárs (Tiliatomentosa), vagyis a Cimborafa, a könyvkedvelő gyermekközösség számára mindig kiemelten fontos szerepet tölt be. 

Cimborafa
Fotó: Laczkó Izabella

Elsőként a Cimbora klub tagjai töltötték meg muzsikaszóval a teret, fuvoláztak, gitároztak, énekeltek, még a xilofon is előkerült, majd Törökné Antal Mária, a Cimboraklub alapító vezetője egy kedves vendéget szólított a résztvevők elé, mégpedig Éberhardt Béla gyémántdiplomás nyugdíjas erdőmérnököt, aki 1964-ben került frissen végzett mérnökként a városba, így nagyon sok köze volt ahhoz, milyenek a város zöldfelületei. 

Fotó: Laczkó Izabella

De a Cimborafához is komoly köze van, ugyanis annak idején Törökné Antal Mária éppen őt kereste meg az ötletével, hogy ültetni szeretne egy Cimborafát, ami köré gyűlhetnének a Cimborák verselni, muzsikálni, tőle kért tanácsot, mi is legyen az és honnan kellene szerezni. A végeredmény az lett, hogy Horváth Tibor erdész és Szendrődi Tibor kertész barátaival közösen ők ültették el a gyerekekkel közösen az Ezüsthársat. 

Fotó: Laczkó Izabella

Végtelen elkötelezettségét jól mutatja, hogy az ünnepélyes szavak helyett szakmai aggodalmának adott hangot, jelesül, hogy a mellette álló gyors növésű japán akác véleménye szerint el fogja nyomni a Cimborafát, hacsak nem igazítják ki annak ágait. Szakmai véleménye szerint ráadásul az Ezüsthárs sokkal jelentősebb értéket is képvisel, ha vigyáznak rá, gondosan felügyelik, még sok évtizedig okozhat örömet a remélhetőleg még akkor is aktív Cimboráknak.

Mindezek után felavatták Nyitrai Mihály fafaragó művész alkotását, az új baglyos cimbora kopjafát is. A Cimborafa alatt állt korábban is egy kopjafa (az is Nyitrai Mihály alkotása), de az idő már kikezdte, így faragott egy újat. Az avatáson a megjelentekhez szóltak Orosz Csaba és Szántó Péter önkormányzati képviselők is, akik segítettek abban, hogy megújulhasson a kopjafa és az alkotó is, aki húsz év után újraalkotta az olvasás jelképét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában