Hírek

2013.06.12. 16:41

Fertőzésveszélyesek a homokzsákok

Az árvíz utáni eseményekről, sőt: a felhasznált homok és zsák újrahasznosításáról olvashatnak alább - mivel túl vagyunk a nehezén!

Pekarek János

Dunaújvárosban a Szalki-szigetre vezető úton feloldották a forgalomkorlátozást, de csak a teherautók számára. Már nincs szükség homokzsákos védekezésre, bár a sziget még víz alatt van, de az ár érezhetően apad.

Szerdára virradó éjjel érkezett haza a Dunakanyarból a fehérvári, sárbogárdi és dunaújvárosi hivatásos tűzoltók, valamint katasztrófavédők azon csoportja, amely négy napig Visegrádon segített a védekezésben. Egy nap pihenés után a megyében folytatják.

A népegészségügyi szolgálat közleményt adott ki arról, hogy az árvízi védekezésben felhasznált homokzsákok és azok tartalma szennyezetté vált, azok fertőzésforrást jelentenek.

Kisapostagnál is több ezer homokzsákot töltöttek meg és raktak fel a nyúlgátra. A zsák és a homok is  újra hasznosítható, de... (Fotó: Lázár Zsolt)

Ennek ellenére mind a zsákok, mind a homok újra felhasználható - kellő körültekintéssel. A homokot  építkezésekhez lehet hasznosítani.

Az árterületről származó homok felhasználása játszótereken tilos!

A kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére  hasznosíthatók. Azonban tilos élelmiszerek (például burgonya, zöldség, alma) gyűjtésére és tárolására alkalmazni ezeket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!