Hírek

2013.07.08. 22:00

Árvíz utáni igénylések

Dunaújváros - Utólagos jóváhagyást kér a város az árvízi védekezés költségeinek visszatérítésére pályázathoz.

Pekarek János

Pályázatot nyújtott be a város önkormányzata az úgynevezett vis maior (előre nem látott, elháríthatatlan akadály) keret terhére a nyári árvíz hatásainak utólagos helyreállítására. Az ügy jellege miatt nem volt idő a közgyűlés és bizottságai összehívására: a testületnek azonnal lépnie kellett, beadva a pályázatot az anyagi terhek enyhítésére.

A közgyűlés elé most terjesztik a pályázat részleteit, s kérik a képviselőket a legközelebbi közgyűlésen, hogy fogadják el az előterjesztést. (Véleményünk: aligha lesz ellenszavazat.)

A helyi árvízi védekezés június negyedikén kezdődött el. Ötödikén összehívták a járási védelmi bizottságot is, majd hatodikán az Üdülő sor, Halász sor, Szent István utca lakosait is kiértesítették.

Homokzsákokat helyeztek el a Szalki-szigeti trafóháznál, a Horgász büféhez és a volt Remix-hez, önkéntesek, önkéntes tűzoltók és polgárőrök segítségével. Megalakult a megyei jogú város árvízvédelmi munkacsoportja a jegyző vezetésével. A csoport tagjai rendszeresen bejárták a veszélyeztetett területet.

A polgármesteri hivatal köztisztviselői június hetedikétől négyórás váltásokban folyamatos ügyeletet tartottak az árvízi helyzettel kapcsolatban. Figyelmeztető táblákat is kihelyeztek, az áradásra és a fertőzésveszélyre emlékeztetve. Időszakos áramszüneteket is tartottak a balesetveszély elkerülése érdekében. Az árvízi védekezésben résztvevő hivatásos állományú katonákat és katasztrófavédelmiseket a város kollégiumaiban szállásolták el.

Mindezek költségeinek hetven százalékát lehet vissza igényelni a kormány vis maior keretéből, ha a pályázatot hét napon belül benyújtják. Ez megtörtént, s ennek jóváhagyását kérik most a képviselőktől a város vezetői. A bizottságok ezt megszavazták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!