Bulvár-celeb

2 órája

Egész nyáron imádták a szúnyogok? Mutatjuk, mi lehet az oka

Egy érdekes kísérletből kiderült, hogy a zümmögő vérszívók melyik népszerű ital fogyasztóit zabálják előszeretettel.

MW

Az idegesítő szúnyogokat olyasmi is vonzza, amire eddig nem gondoltunk

Forrás: Shutterstock

A szúnyogok kifejezetten imádják azokat az embereket, akik egy bizonyos alkoholos italt fogyasztanak, legalábbis ezt állítják azok, akik részt vettek egy kísérletben. A vizsgálatban ők és a vízivók próbálták ki, kit csípnek jobban a szúnyogok.

A szúnyogok szaglás útján találják meg az áldozataikat. A National Geographic beszámolója szerint Thierry Lefèvre több ezer szúnyogot árasztott el emberi szagokkal, így sikerült kapcsolatot találnia a sörivás és a szúnyogcsípések között – írja cikkében a Life.hu.

sör sörös ital
Kiderült, hogy a sör vonzza a vérszívókat
Fotó: William Perugini / Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Sörsátor vagy vízsátor?

Lefèvre 43 férfit toborzott a nyugat-afrikai Burkina Fasóból, és két lezárt szabadtéri sátor egyikébe küldte őket. Az egyik sátor üresen állt, a másikban azonban az önkéntesek vagy egy liter vizet, vagy egy liter sört ittak meg. Egy ventilátor különböző csöveken keresztül elkezdte pumpálni a levegőt egy-egy szúnyogokkal teli pohárba. A rovaroknak ezután nehéz döntést kellett hozniuk: választaniuk kellett, melyik sátorra rontanak rá. 

A vizsgálatot végzők természetesen nem engedték, hogy a maláriát terjesztő szúnyogok meg is csípjék reménybeli áldozataikat, még azelőtt elkapták azokat, hogy célt értek volna.

A kísérlet kimutatta, hogy egy sörivó szaga 15 perccel egy liter sör elfogyasztása után 65 százalékkal növelte a csövekbe repülni hajlamos szúnyogok arányát. Ami igen érdekes: a vizet ivók szaga nem volt hatással a rovarokra, ahogy a sörözés elkezdése előtt a másik sátor sem vonzotta különösebben a szúnyogokat.

szúnyog
Lehet, hogy a sötétség vonzza a szúnyogokat
Forrás:  Shutterstock

Valami van a levegőben

De mi olyan vonzó a sörivó emberekben a szúnyogok számára? A kérdés továbbra is nyitva marad. Valami lehet a szagban, ami odacsábítja a szúnyogokat, de a szakértők még nem jöttek rá, hogy mi az. 

Egy másik magyarázat szerint a szúnyogok mindig sötétben csapnak le, ami valószínűleg egybeesik a sörfogyasztás idejével. Nagy mennyiségben az alkoholos ital elnyomhatja az immunrendszert, ami azt jelenti, hogy sebezhetőbbek leszünk a szúnyog által hordozott betegséggel szemben.

A kísérletet végző Lefèvre azonban egészen megdöbbentő elméletettel állt elő: szerinte a szúnyogok talán természetes módon fejlődtek úgy, hogy kedvelik a sörivó ember szagát, ám azt elismerte, hogy ennek bizonyítására további vizsgálatokra van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!