A zárónap összefoglalója

2024.08.12. 05:45

Egy magyar rendőr aranyozta be az olimpia utolsó napját, Magyarország szépen búcsúzott Párizstól (videó)

A magyar sportolók szempontjából csodálatosan zárult a párizsi olimpia utolsó napja, hiszen Gulyás Michelle elképesztő teljesítményt nyújtva aranyérmet nyert, Guzi Blanka pedig a kombinált számban jelentősen előrelépve negyedik lett az ötkarikás játékok öttusaversenyén. A zárónapon lehetett volna még plusz két bronzérem is, ám a férfi vízilabda-válogatott és a szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjában Muszukajev Iszmail is elveszítette a helyosztót. Ennek ellenére a magyar küldöttség a világ tizenöt legeredményesebb nemzete közé került a tizenkilenc dobogós helyezésével, a hat arany és hét ezüstérem mellett hat bronzérmet szereztek a mieink.

MW

Az aranyérmes Gulyás Michelle (k), mellette Balogh Gábor kétszeres világbajnok öttusázó, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke (j4) és Gyulay Zsolt, a MOB elnöke (j3), valamint a magyar öttusa csapat szakmai stábja a női öttusázók eredményhirdetése után a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Gulyás Michelle történelmi győzelmével véglegessé vált a magyar csapat olimpiai szereplése. Magyarország hat arany-, hét ezüst- és hat bronzéremmel, az éremtáblázaton a 14. helyen zárta a párizsi játékokat. Hazánk egyetlen bronzzal maradt el a tokiói mérlegtől, ha a hét kajakos éremből csak egy arany, máris felülmúltuk volna a három évvel ezelőtti teljesítményt – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

A magyar sportolók bevonulnak a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén a Stade de France-ban 2024. augusztus 11-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Ha belehal is, de meg akarta nyerni

Az öttusa magyar sikersportág, ezt számokkal is alá lehet támasztani. Az 1912-es bemutatkozás óta Magyarország 9 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzérmet szerzett, ezzel a sportágtörténet olimpiai éremtáblázatának élén áll. 2024 és Párizs erős határvonalat jelent az öttusa történetében: ez volt az utolsó alkalom, hogy az összetett sportág része volt a lovaglás, amelynek helyét az akadályverseny veszi át – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. S a női döntő kombinált száma előtt minden esély megvolt rá, hogy tovább nőjön a magyar éremtermés. Vasárnap rendezték ugyanis a női öttusa döntőjét Versailles-ban, s Gulyás Michelle a második helyről várta az utolsó, kombinált számot, a laser runt. Az egyéniben kétszeres világbajnoki és egyszeres Európa-bajnoki érmes sportoló már a tokiói olimpián is indult, akkor a 12. helyen zárt. A mostani ötkarikás játékokra már a női öttusa egyik esélyeseként utazott el az Újpest 23 éves klasszisa, így az utolsó napon joggal reménykedhettünk egy szép szereplésben a részéről – írta meg az Origo. Gulyás az első lövészet után átvette a vezetést, s utána már át sem adta másnak. Gulyás Michelle így olimpiai bajnok lett Párizsban, a magyar csapat utolsó, hatodik aranyérmét szerezte.

– Tudtam, hogy ha belehalok, letörik mindkét lábam és lefújja a szél a karomat, akkor is meg kell nyernem. Úgy éreztem, hogy a feldobottságom közben Usain Boltot is le tudtam volna futni – mondta el a végletekig boldog Gulyás Michelle, aki nemrég végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, rendőr hadnagy, nyomozó. Így nem meglepetés, hogy a rendőrség is gratulált a friss olimpiai bajnoknak. Gulyás Michelle Vörös Zsuzsanna 2004-es athéni győzelme után nyert Magyarországnak aranyat öttusában, egyben a sportág tizedik ötkarikás diadalát aratta. Gulyás mellett ki kell emelni Guzi Blankát, is aki egy fantasztikus hajrával a negyedik helyen zárt női öttusában.

Az úszás nem sikerült a legjobban, az újabb hibátlan lovaglásra viszont nem panaszkodhatok. A kombinált számban pedig csak mentem, hajtott a közönség, amelyhez hasonló méretűt még sosem tapasztaltam versenyen. Tavasszal voltam egy focimeccsen, ott belegondoltam, hogy milyen jó lehet ennyi ember előtt sportolni. Most átélhettem ezt, erről álmodoztam. Úgy éreztem magam, mint egy focista, vagy mint a Gladiátor című filmben Maximus

– árulta el az olimpiai negyedik helyezett öttusázó.

Nem sikerült a bronzmeccs

A zárónapon lehetett volna még plusz két bronzérem is, de sajnos nem sikerült újabb érmekkel zárni az olimpiát. Muszukajev Iszmail magabiztosan menetelt a párizsi olimpián, az első két meccsét simán nyerte meg a szabadfogású birkózók 65 kilós súlycsoportjában. Aztán viszont beletört a bicskája Rahman Amuzadba, az iráni 10–0-ra intézte el honosított versenyzőnket, akire ezek után a bronzcsata várt – írta meg a Magyar Nemzet. Az albán Ismail Dudaev kezdte jobban a Muszukajev elleni összecsapást, 6–0 volt az állás a javára. A második menet elejére birkózónk visszajött 8–6-ra, hatalmas csata után jutottak el a felek 12–12-ig. Egy albán challenge után szőnyegelhagyásért egy pontot kapott Dudaev. Ezzel övé lett a bronz, Muszukajev Iszmail nem szerezte meg az áhított olimpiai érmet, a tokiói után a párizsi játékokon is ötödik lett.

Sajnos a férfi pólósok sem jártak jobban, Varga Zsolt együttese ötméteresekkel kapott ki az Egyesült Államok csapatától, és így negyedikek lettek.

– A magyar vízilabdában minden csalódás, ami nem arany. Az amerikaiaknak nagyobb motivációt jelentett a bronzmeccs, ami nem jelenti azt, hogy ne hajtottunk volna. Sajnálom, hogy nem lett belőle érem. Két napja is megcsinálhattuk volna, ma is, nem hittem volna, hogy az amerikaiak nyolc gólon tudnak tartani minket

–  nyilatkozta Varga Dénes, aki a rendes játékidőben és a büntetőpárbajban is kihagyott egy ötméterest. A Pekingben aranyérmes magyar vízilabdázó még nem akarja kimondani, hogy a párizsi olimpia bronzmeccsével véget ért a pályafutása, de egyre erősödik benne a gondolat.

A teljes mérleg – 6 arany, 7 ezüst és 6 bronz – egyetlen bronzzal marad el a tokiói eredménytől, de az éremtáblázaton így is sikerült előrelépni: a három évvel ezelőtti 15. után Párizsban a 14. helyen végzett Magyarország. A magyar olimpiai csapat még Párizsban lévő tagjai hétfőn utaznak haza Budapestre. A Wizz Air-gép várhatóan fél négy körül landol a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, majd a küldöttség tagjai onnan busszal közvetlenül a Puskás Aréna mellé utaznak. A párizsi ötkarikás játékok hőseit 16 óra után a Puskás-szoborkertben köszönti a Magyar Olimpiai Bizottság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!