Siker

2024.08.08. 19:19

Győzelem a görögök ellen, Horváth Brigittáék az ötödik helyért játszhatnak

A magyar női vízilabda-válogatott csütörtökön este legyőzte a görög csapatot, így az ötödik helyért játszhat szombaton.

Gallai Péter

A dunaújvárosi Horváth Brigitta (j) és a görög María Patra harcol egymással a meccsen

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 Elsőként a Tokióban ezüstérmes spanyol válogatott jutott be a párizsi olimpia női vízilabdatornájának fináléjába, miután a csütörtöki elődöntőben nagy csatában, ötméteresekkel legyőzte az Európa-bajnoki címvédő holland csapatot. (A másik elődöntőben Ausztrália az Egyesült Államokkal találkozik majd este). 

Az Eb-ezüstérmes spanyolok az első negyedben hengereltek, majd egy szorosabb második játékrész után a harmadik negyedet ugyanolyan arányban veszítették el, mint amilyen arányban az elsőt megnyerték. A záró nyolc perc nem hozott döntést, így következtek az ötméteresek, amelyek során az utolsó párban a hollandok hibáztak, amelynek kapuját a dunaújvárosi klub korábbi játékosa, Laura Aarts védte. 

Ezt követően a magyar csapat, soraiban a DFVE három - Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Mahieu Gereldine - játékosával Görögország ellen ugrott medencébe az 5-8. helyért folytatott rájátszásban. Amennyiben Gardáék nyernek, akkor szombaton az olaszokkal csapnak össze az ötödik helyért, kudarc esetén pedig a kanadaiakkal a hetedikért.

Döcögősen kezdett Mihók Attila és Cseh Sándor együttese, talán még kicsit a fejekben volt az Egyesült Államok ellen drámai körülmények között elveszített negyeddöntő, ugyanis a találkozó elején még háromgólos hátrányban voltak. Aztán szépen magára talált a válogatott, s végül magabiztosan nyert.

Magyarország - Görögország 12-9 (1-2, 3-2, 4-3, 4-2)
Magyarország: Magyari - Vályi 3, Garda 2, Horváth, Keszthelyi 4, Faragó, Parkes 1. Csere: Gurisatti, Mahieu, Szilágyi 1, Leimeter, Rybanska 1.

Mihók Attila szövetségi kapitányt a szövetség honlapja idézte. 

Nagy volt a feszültség a csapatban, hiszen ez mégiscsak az olimpia, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy az ötödik vagy a hetedik helyért játszunk a végén.

- Ennek megfelelően ez volt a legrosszabb kezdésünk, de a védekezésünk aztán összeállt, és onnantól kezdve, hogy a bírók jobban engedték a besegítéseket a centernek, tudtunk fordítani. Persze, mindig ki lehet védekezni a hátrányokat, nekünk is ment az első hat, de azért egyszerűbb nem kiállítások után elindulni.

- Ami az amerikai mérkőzés utóéletét illeti, csakis úgy léphettünk tovább, ha beláttuk: annyit tehetünk, amennyi lehetőséget kapunk. Az amerikaiak ellen a csapat az idei legjobb teljesítményét nyújtotta. 

Amellett, hogy mindig első az eredmény, a sportban kell lennie egy olyan vetületnek is, hogy ha a legjobbadat nyújtod, akkor nem lehetsz elégedetlen.

- Ez szerintem két napja így volt, persze, ez nem vígasztalt meg senkit, de nem érzem, hogy a negyeddöntőben több lett volna bennünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!