Fájó vereség

2024.08.07. 06:30

Hősies csata és vitatható ítéletek után, drámai végjátékban kaptak ki Gurisattiék

A magyar női vízilabda-válogatott elképesztő védekezéssel kőkemény csatára késztette a címvédő amerikai csapatot a kedd esti negyeddöntőben. Az ellenfél végül erős bírói támogatással egy góllal nyert, így az 5-8. helyért folytathatják a mieink a szereplésüket.

Gallai Péter

Pedig olyan közel volt – az összetört csapat a lefújás után

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Biztosan sokat számít, hogy győzelmi kényszerben játszunk-e, az amerikaiak ellen nem mi leszünk az esélyesek. Nagy kérdés, mennyire tudjuk megakadályozni, hogy ránk erőltessék az akaratukat, és természetesen ismét lényegesek lesznek a döntéseink

– árulta el Mihók Attila a találkozó előtt. Az Egyesült Államok női vízilabdacsapata a legutóbbi három olimpiát megnyerte, ahogy a legutóbbi hat világbajnokságból ötöt is aranyéremmel zárt – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Az idei világbajnoki döntőben az amerikai válogatott a mieinket győzte le 8–7-re. Azóta San Franciscóban két felkészülési mérkőzést játszottak a felek, az egyiket 12–8-ra elveszítettük, a másikat 10–8-ra megnyertük. 

FARAGÓ Kamilla
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagyon jó, hogy úgy búcsúztunk el az amerikaiaktól, hogy Berkeley-ben megvertük őket, biztos vagyok, hogy ez nyomot hagyott bennük, ahogy bennünk is

– idézte fel az Egyesült Államok elleni felkészülést Gurisatti Gréta. 

Jól ismerjük őket, az apró hibák sem férnek bele ellenük. Csúszni-mászni kell majd a sikerért, minden blokknak, minden gólnak nagy értéke lesz

– mondta el a válogatott játékos

A címvédő amerikaiak a párizsi csoportkörben kétgólos vereséget szenvedtek a Tokióban ezüstérmes spanyoloktól, ám a másik három mérkőzésen esélyt sem adott ellenfelének: az olaszokat hét góllal, a görögöket kilenccel, a franciákat tizenkettővel verte meg. A 2008-as pekingi olimpia döntője óta mindössze két mérkőzést veszített el a Team USA az ötkarikás játékokon: idén a spanyolok, 2021-ben pedig mi tudtuk legyőzni őket a csoportkörben.

A magyar csapat, soraiban a DFVE három játékosával - Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine - az ausztráloktól ötméteresekkel vasárnap elveszített meccs miatt "sodorta" magát már most a legnehezebb ellenfél útjába. A női kézilabdázók szívszaggató veresége után nem gondoltuk, hogy közel hasonló fog lejátszódni a medencében is. 

EGYESÜLT ÁLLAMOK–MAGYARORSZÁG 5–4 (1–2, 2–0, 1–2, 1–0)

Párizs, 15 000 néző.

USA: JOHNSON – ROEMER 1, Musselman, STEFFENS 2, Prentice 1, Raney, Fattal 1. Csere: Flynn, Neushul, Gilchrist, Ausmus, Sekulic. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian.

Magyarország: MAGYARI A. – FARAGÓ K. 1, Keszthelyi 1, Garda 1, Parkes, Horváth B., Vályi V. Csere: LEIMETER 1, Rybanska, Szilágyi D., Gurisatti, Mahieu. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila.

Gól emberelőnyből: 10/1, illetve 7/1.

Gól kettős emberelőnyből: 2/2, illetve –.

Kipontozódott: Mahieu (19. p.), Vályi V. (27. p.).

A magyarok védekezése remekül működött, támadásban pedig Garda suhintotta be a vezetést jelentő gólt a világ legjobb kapusának tartott Johnsonnal hóna alatt. Azért tudtuk, nálunk Magyari is képes hatalmas bravúrokra, de  Maggie Steffens egyenlíteni tudott. Egy oda–vissza kontra ítélet után Leimeter szemfülesen fordult be egyedül a kapu elé, és lőtt közelről a hálóba, Magyari újabb remek védését követően azonban fórban Mahieu kezéből kicsúszott a labda.

STEFFENS, Maggie; GARDA Krisztina
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A második negyed elején a védelmek és a két kapus jeleskedett. Aztán a tengerentúliak sorra kapták a lehetőségeket a partról, ugyanis egymás után harcolták ki az emberelőnyöket, és a sokadik alkalmat kihasználva egyenlítettek. Hosszú idő után mi is emberelőnybe kerültünk, Gurisatti azonban nem tudott túljárni Johnson eszén. Aztán elég volt egy kis rövidzárlat és máris az amerikaiak vezettek, 3-2. 

A harmadik felvonás elején nem sikerült élni egy emberelőnnyel, a következő védekezésből viszont meg tudtunk úszni, aminek a végén Keszthelyi egyenlített. De nem volt sokáig egál, az újabb amerikai, méghozzá kettős létszámfölényt Steffens értékesítette, majd Faragó kapufás bombával ismét ikszre hozta a meccset. Elképesztő nagy csata folyt a vízben, s bizony a sztárcsapat sokat köszönhetett Johnsonnak, de Magyari is óriásiakat védett. 

MAGYARI Alda
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A negyedik negyedet is ezekkel kezdte hálóőrünk, míg elöl Keszthelyi sokadjára lőtte szét a kapufát. Ami azért néha mellettünk is állt, viszont ekkor a világ legjobb csapatának vitorlája a partról is kapott némi, vagy inkább erős hátszelet, végül egy újabb kettős fórból tudták megszerezni a vezetést. A hajrában elöl Rybanska harcolt ki ítéletet, Garda lövése azonban a vízről kapufára pattant, ekkor már csak két perc volt hátra.  

Az ellenfélnek több labdája is volt a kétgólos előnyhöz, de a frenetikus védekezés ezt rendre megakadályozta.Menet közben Cseh Sándor piros lapot kapott a padon, majd a sokadik jó védekezés után Mihók Attila időt kért az utolsó percben. Ekkor már Magyari is felúszott a támadáshoz, Faragó viszont mellé lőtt, ezzel elment a "hajó". 

GURISATTI Gréta
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Az amerikaiak ünnepeltek, a magyar lányok pedig könnyezve, sírva magukba roskadtak, hiszen egyáltalán nem volt jobb náluk nagy nevű riválisuk, nem érdemeltek vereséget. Ők is egy karnyújtásnyira voltak a hatalmas bravúrtól, mint az elején emlegetett női kéziseink.

Mihók Attila: Gondolhatjátok a játékvezetői ítéletekről mit a véleményem... 

– Meccs közben és most is azt gondolom, hogy nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, amit szerettünk volna, az nagy részben megvalósult, legalábbis a védekezésben. Bíztunk benne, hogy támadásban picit eredményesebbek tudunk lenni. 

Gondolhatjátok, hogy a játékvezetői ítéletekről mit gondolok... Az, hogy a második félidőben labda nélkül is kapnak két kettős fórt, csak abból képesek gólt lőni, miközben egy erősen véleményes ötméterest lazán tovább engednek...  Azt mondják, az olimpia az álmok versenye, úgy viszont nehéz álmodozni, hogy...

– Nem akarom most egyértelműen kimondani ezt, de nem kizárólag rajtunk múlt. Négy lőtt gól általában nem szokott elég lenni az amerikaiak ellen, viszont ma volt az a nap, amikor akár három kapottal is meg lehetett volna, hiszen az ellenfél sem egyenlő létszámnál, sem hat az öt ellen nem volt igazán veszélyes. Igaz, ez velünk is így volt. Mindenesetre úgy érzem, ha már ott adtak kettősöket, akkor nekünk is befújhattak volna egy-két labda nélkülit, még azt sem reklamálom feltétlenül, hogy nekünk is adják meg a kettőst, elvégre a kapufás embereinket ugyanúgy fogták, 

de ennél több esélyt érdemeltünk volna az ítéleteknél, aztán dőljön el, be tudjuk-e lőni a fórt vagy sem. 

Egyetlen sanszot kaptunk, az nem ment be sajnos – idézte a dunaújvárosi szakembert a szövetség honlapja.

Gurisatti Gréta: - Ezen a mérkőzésen mindenki kihozta magából a maximumot, volt, aki szó szerint a vérét adta azért, hogy kivédekezzük az újabb és újabb támadásokat. 

A vitatott ítéleteket nyilván vissza kell nézni, amit most érzek, hogy ők megkapták az esélyt, mi nem. Viszont egyértelmű, nem akartuk, hogy a mi történetünk itt véget érjen.

– Az ausztrálok elleni vereség után sem estünk kétségbe attól, hogy az amerikaiak ellen kell játszanunk, felkészültünk, bátran mentünk bele a meccsbe, és sok ezer ember láthatta, milyen kőkemény csatát vívtunk velük.

Azt ígérhetem, nem engedjük el egymás kezét, egy ilyen vereség miatt nem fogunk szanaszét széledni, hanem összetartva harcolunk azért, hogy miénk legyen az ötödik hely.

Garda Kriszta: – Nagyon nagyot küzdöttünk, mindent megtettünk ezen a találkozón. Nagy helyzeteik nekik sem voltak igazán, de sajnos egyel több gólt lőttek.

A csapat csütörtökön a görögök ellen kezdi az 5-8. helyért vívott helyosztót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!