Főpolgármester-választás

2024.06.30. 13:53

Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult

A jelölt szerint a Kúria döntése megsértette az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való alapjogot, és figyelmen kívül hagyta az előtte fekvő ügy alapjogi vonatkozásait - számol be róla a Metropol.

MW

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje nyilatkozik, miután leadta szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Diana utcai általános iskolában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Kúria döntése után tizenhét oldalas alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid a főpolgármester-választás eredménye ellen – írja a Metropol. A mindössze 41 szavazattal alulmaradt jelölt a Kúria döntésének megsemmisítését kéri. Az Alkotmánybíróság a honlapján közzétette Vitézy beadványát.

A jelölt szerint a Kúria döntése megsértette az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való alapjogot, és figyelmen kívül hagyta az előtte fekvő ügy alapjogi vonatkozásait.

A beadvány dátuma pénteki, így egy héten belül pont kerülhet az ügy végére.

Vitézy Dávid szerint a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevének áthúzása olyan megtévesztő módon valósult meg, amely a választópolgárok és a jelöltek számára is elérte az alapjog-korlátozás szintjét. Emellett úgy véli, hogy a Kúria nem tett eleget indokolási kötelezettségének, továbbá aránytalan bizonyítási terhet rótt az indítványozóra.

Mint ismert, az első számolás után a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros küzdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a június 9-i önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban rengeteg volt az érvénytelen voks: döbbenetes, csaknem 25 ezres a szám, miközben a különbség 324 szavazat volt. Ezek után újraszámolták az érvénytelen voksokat, Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában