Rendőrségi

2011.07.14. 13:26

Sorozatbetörők fosztogatták végig a tópartot - vádemelés előtt az ügy

DH - A Velencei-tó déli partján lévő települések házaiba, melléképületeibe járt rendszeresen lopni az a két csapat, amelynek tagjait még tavaly fogták el. Azóta az általuk lopott tárgyak egy része visszakerült tulajdonosához, a nyomozás befejeződött, így az ügyészség vádat emelhet.

Dunaújvárosi Hírlap

A Gárdonyi Rendőrkapitányság nemrég fejezte be azt az egy éve indult nyomozást, amelyben négy férfit és egy nőt összesen 38 betöréssel gyanúsítottak meg. Az öt személy két csapatban dolgozott. Végigjárták a Velencei-tó déli partján lévő valamennyi települést, ahol házakat, nyaralókat és melléképületek törtek fel és fosztottak ki. Ügyükben a napokban emel vádat a Székesfehérvári Városi Ügyészség - közölte csütörtökön Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő. 

Ugyanígy vitt mindent a másik csapat is. A 35, a 28 és a 27 éves szintén gárdonyi férfiak közül kettő a településeken, mint tv-szerelő dolgozott, és a munkájuk során térképezték fel, hova érdemes betörni. 

 

A két csapat egymás tevékenységéről tudva, párhuzamosan törte fel sorra a Velencei-tó déli partjának ingatlanait. Jártak Agárdon, Gárdonyban, Velencén és Velence-fürdőn is. Volt, ahonnan semmit nem hoztak el, csak rongálási kárt okoztak, de a legtöbb feltört házból nem üres kézzel távoztak. Egyes helyeken 15 000 forintos lopási kárt okoztak, de akadt ház, ahonnan több, mint 2 millió forint értékben hoztak el különböző tárgyakat.

A nyomozás adatai alapján 2009. év vége óta folyamatosan követték el a bűncselekményeket 2010. júniusáig, míg el nem kapták őket. Ezen időszak alatt ezekből a bűncselekményekből tartották fenn magukat. Az ellopott tárgyak egy részét ugyanis eladták.

A náluk tartott házkutatások során a rendőrök mintegy két teherautónyi tárgyat foglaltak le. Ezek felének tulajdonosait sikerült beazonosítaniuk, így a megkárosított sértettek nagy része visszakapta a tőle ellopott értékeket.

Miután a gárdonyi nyomozók elfogták a tetteseket, több helyszíni kihallgatásra került sor, illetve több szakértőt rendeltek ki. Alapos vizsgálati munkával sikerült a gárdonyi rendőröknek az összes bizonyítékot beszerezni, hogy az ügyet vádképesen adhassák át a Székesfehérvári Városi Ügyészségnek.

Az öt gyanúsított közül egyedül a legidősebb büntetett előéletű. Vele szemben a Székesfehérvári Rendőrkapitányság is büntetőeljárást folytat hasonló bűncselekmények elkövetése miatt, ezért jelenleg előzetes letartóztatásban van. A másik négy gyanúsított szabadlábon védekezik.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság egy hónapja fejezte be az ügyben a nyomozást, és adta át azt a Székesfehérvári Városi Ügyészségnek, amely napokon belül vádat emel. Az öt személy ügyében így akár még idén ítélet születhet.        

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!