Borászat

2013.02.05. 15:29

Szeleshát a borklubban

Dunaújváros – A Dunaújvárosi Borbarát Klub túljutott az első idei összejövetelén,– múlt hét szerdán a szekszárdi Széleshát–Szőlőbirtok vendégeskedett a Corner Café különtermében.

Agárdy Csaba

Egy viszonylag fiatal pincészetről van szó, hiszen 2001-ben volt az első telepítésük, és 2007-ben jelent meg az első boruk a piacon.

– Nincs nagy múltja a birtokunknak, de kiváló fekvésű a terület. Családi vállalkozásban működünk, tizenöt embert alkalmazunk - tudtuk meg Marton József kereskedelmi vezetőtől, aki szerdán egy remek hangulatú borkóstolón ismertette meg a klubtagokkal a boraikat.

– Szekszárdi viszonylatban a közepesnél valamivel nagyobb a területünk, 50 hektár. Ebből harminc termő, tíz hektárt pedig most telepítünk. A területünkön a legjobban a merlot, a kékfrankos, a cabernet franc „érzi” a legjobban magát. Csak kékszőlőt telepítünk, a boraink nyolcvanöt százaléka vörös, a többi rozé. 

– Egy tizenkét éves szőlészet, borászat nem nevezhető tradicionálisnak. Amikor 2007-ben megjelentek az első boraikkal a hazai piac melyik részét szemelték ki?

– A prémium kategóriát céloztuk meg, ezért csak borszaküzletekben, éttermekben és az úgynevezett delikátesz boltokban találhatóak meg a boraink. Egyre jelentősebb szereplői vagyunk a szekszárdi piacnak. Évről-évre növekedünk, harmincezer palackkal indultunk, ma már ötvenezret tudunk értékesíteni. 

– Külföldre kacsingatnak-e már?

– Egyelőre még nem, hiszen a magyar piacon minden palackunk elfogy. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne mutattuk volna meg magunkat külföldön, ne indultunk volna el egy-két jelentősebb versenyen. Terveink között szerepel, hogy az ültetvények bővítése után kilépjünk a nemzetközi piacra, ott is bizonyítsunk.

– Dunaújvárosban milyen borokat ismerhettek meg a vendégek és a klubtagok, hogy érezte magát ebben a társaságban?

– 2007-ben már voltunk itt egyszer, akkor és most is lelkes és hozzáértő volt a közönség. Most a 2009-es, 2011-es borainkat mutattuk be. Nagyon jól éreztem itt magam, a jelzésekből úgy gondolom, visszavárnak minket, találkozunk még mi itt ebben a klubban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!