Dunaföldvár

2015.02.03. 15:25

Őseink hite a jövő reménye - Gróf Nádasdy Borbála tartott előadást

Dunaföldvár - Őseink hite a jövő reménye címmel gróf Nádasdy Borbála írónő tartott előadást a Művelődési Központban Fafkáné Simon Ildikó szervezésében.

L. Mészáros Irma

A Népszerű tudomány programsorozat múlt heti rendezvényén először Fafka Borbála szép gyermekhangján felcsendült a Magyarország az én hazám című népdal, majd a dunaföldvári születésű Palotainé Kali Gabriella mutatta be a vendéget, s kettejük viszonyát.

Gróf Nádasdy Borbála az egyik legismertebb és legnagyobb magyar arisztokratacsalád leszármazottja, gróf Nádasdy Pál leánya. Az est során beszélt családjáról, kalandos, izgalmas és tanulságos életéről, arról a töretlen hitről, amely megtartotta magyarnak és embernek, s a reményről, amely élteti.

Gróf Nádasdy Borbálát az esti háziasszonya, Palotainé Kali Gabriella kérdezte

Nádasdy Borbála három évtizeden keresztül Párizsban balettpedagógusként dolgozott. Itthon 2008 óta öt kötete jelent meg. Az első három (Zagolni zabad?, A szabadság szaga és a Maradni szabad?) életének regényes és igaz története a boldog lepsényi gyermekévekről, a háború idején és az ötvenes években megélt szörnyűségekről, s az emigráció évtizedeinek tapasztalatairól. A 2012-ben megjelent Ízes élet történetekkel átszőtt sajátos szakácskönyv, amelyben az élete során megkóstolt ízekre emlékezik a bakonyi erdei kemencében sült kenyértől a normandiai calvadosig. Az Úton-útfélen című legutóbbi kötete pedig a közösségi találkozókról mesél, amelyeken a könyveiről beszél, s a szabadságot, a személyes autonómiát hirdeti.

Földvári előadásában a szépszámú érdeklődőnek beszámolt arról a küldetésről is, amelyet a franciák között végzett, hogy megismertesse velük Magyarországot és a határon túli magyar területeket. Büszke arra, hogy sikerült elvarázsolni őket Szék és a többi magyar település szépségével, kultúrájának gazdagságával. Először 1992-ben vitt huszonöt franciát Erdélybe. Azóta a magyar kultúra szerelmesei szövetséggé alakultak, háromszáznál több tagjuk van. Nádasdy Borbála a kultúra követeként végzett elhivatott tevékenységével kiérdemelte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését. Az őt írásra biztatgató Mészáros Géza festőművész szerint műve magyarrá tesz mindenkit és mindent, amire ránéz, és amit megérint Érintése féktelen szeretet, félő fájdalom és belső ragyogás sorsának pokla és üdve bizonyosság.

Dunaföldváron gróf Nádasdy Borbála hallgatói megtapasztalhatták ezt, hiszen előadása szenvedélyes történelemóra volt a magyar 20. századról, kötődésről és kitartásról, magyarságról és hűségről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!