Hírek

2014.09.03. 15:05

A Móricz iskola környéke rendre bedugul a reggeli iskolakezdéskor

Dunaújváros - Az iskolakezdés kapcsán leginkább reggel okoz közlekedési problémát a Móricz iskolánál az autóforgalom, ezért kedden az újvárosi rendőrkapitányság kezdeményezésére helyszíni egyeztetés volt.

Gallai Péter

Ebbe bevonták a Pannon polgárőrség részéről Kovács Sándort, a városőrök diszpécserét Biró Szabinát, a közterületfelügyelet vezetőjét, Pásti Norbertet, a városüzemeltetést Sasvári Melinda képviselte, és az iskola igazgatója, Jakabné Józsa Klára is csatlakozott a megbeszéléshez, csakúgy, mint Gombos István, a körzet képviselője.

Mint megtudtuk, a legfőbb probléma az, hogy a tanítás kezdetén a Kodály utcából érkezők többsége az épület előtti parkolóból ugyanerre szeretne visszamenni, de mivel feltorlódik a sor az utcában, ez nem egyszerű. Ugyanis a bejáratnál kiszáll a gyerek, kipakolja a csomagtartóból a holmiját, jön a búcsúpuszi, miközben a többiek mögöttük várakoznak. Mások az Úttörő utcában állnak meg a parkoló autók mellett, így szintén akadályt képeznek, vagy nemes egyszerűséggel felállnak a járdára, ami természetesen szabálytalan. A probléma miatt a rendőrség a polgárőrökkel és a városőrökkel közösen irányítja a forgalmat reggelente, például a városőrök a járdán élő kordonként akadályozzák meg a parkolást.

Németh Miklós (b), Kőhalmi László, Gombos István és Jakabné Józsa Klára az egyeztetésen (Fotó: Ady Géza)

Mint a rendőrség egyik képviselője fogalmazott: vannak szülők, akik ha lehetne, az osztályteremig is autóval vinnék a gyereket. Ezt megerősítette az igazgató is, aki azt mondja, rendszeresen jelzik, hogy a szomszédban ott van szinte üresen a Gagarin téri nagy parkoló, de odáig már nem mennek el.

- Igyekszünk hozzászoktatni a szülőket, hogy ezt használják tette hozzá Józsa Klára, aki azt is elmondta a jelenlévőknek, hogy mivel közel háromszáz gyerek délután négyig bent marad, ezért a probléma ekkor is fennáll.

Kőhalmi László törzszászlós személyes tapasztalatairól számolt be: - Reggel úgy oldottuk meg a problémát, hogy időszakosan egyirányúsítottuk a Kodály utcát és az iskola előtti parkolóból csak a Kossuth utca felé engedtük ki a forgalmat. Az Úttörő utcában pedig nem engedtük, hogy az úton álljanak meg.

Miközben beszélgettünk, egy autós, mit sem törődve a rendőrökkel, nemes egyszerűséggel felállt a járdára, hogy ott várja csemetéjét. - Nos, ezért sem elég lesz ide a megállni tilos tábla és a felfestés, oszlopokra is szükség van - mondta Németh Miklós, a közelekedésrendészet osztályvezetője.

Az egyeztetés végén az a megoldás született, hogy a parkolóból balra nem lehet majd kikanyarodni a Kodály utca felé, az iskola melletti, közel harminc méteres szakaszon megtiltják a megállást, a várakozást viszont nem, így itt a forgalom zavarása nélkül ki és be tudnak szállni a gyerekek. Gombos István szintén fontosnak tartotta, hogy közlekedésrendészetileg rendeződjön a helyzet. Ígérte, hogy az oszlopok kihelyezését siettetni fogja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!