Hírek

2013.02.24. 19:17

Rendhagyó történelemóra a Bartókban

Dunaújváros - Rendhagyó történelemórára és megemlékezésre várta a város polgárait, a középiskolás diákokat szombaton este a Bartók Kamaraszínház és a Sándor Frigyes Zeneiskola a teátrum nagytermében.

Szabó Szabolcs

Az   ünnepi előadással a kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek. A 2000 júniusában született törvény értelmében  minden év február 25-én tartják a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját, annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. A szombaton este hat órakor kezdődő műsorban  Weiner László Duó hegedűre és brácsára című művét White Julianna (hegedű), és  Gulyás György (brácsa) adta elő.

A Bartók színházban műsorral emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól (Fotó: Lázár Zsolt)

A folytatásban Tőkés Nikoletta, Polgár Lilla, Farkas Erik, Gasparik Gábor színművészek, valamint a Bartók Táncszínház táncművészei szerepléseivel Örkény István írásaiból  és Faludy György verseiből  irodalmi összeállítást láthatott a rendhagyó történelemóra közönsége.

Zárásként pedig Benjamin Britten Simple Symphony című szerzeményét a  Dunaújvárosi Zenei Egyesület Kamarazenekara mutatta be Gulyás György vezényletével.

Ha már színházba jártunk, érdemes megemlíteni, hogy mind a prózai tagozat, mind a táncszínház tagságára komoly feladatok várnak a közeljövőben. A tavaly ősszel nagy sikerrel debütált Pimpáré és Vakvarjúcska című zenés mesejáték meghívást kapott a kortárs magyar színház egyik legizgalmasabb seregszemléjére, a debreceni DESZKA Fesztiválra.

Adódhat a kérdés: pontosan mi is ez? A válasz:  DESZKA Fesztivál, a kortárs magyar dráma egyetlen országos fesztiválja a Drámaírói Kerekasztal kezdeményezésére jött létre. Először vándorfesztivál volt, megjárta a Petőfi Színházat (Sopron) és a Gárdonyi Géza Színházat (Eger), végül 2007 óta a Csokonai Színház rendezi meg minden évben. A DESZKA-ra az elmúlt év színházilag és irodalmilag legizgalmasabb kortárs magyar drámáiból készült előadásait hívják meg a magyar nyelvterület színházaiból. Mára a debreceni DESZKA Fesztivál az ország egyik legrangosabb színházi seregszemléje lett. Tehát itt helyszínel március 1-én a Bartók. Hasonlóan magas a léc a táncszínháziak számára. A tavalyi évadban bemutatott Magyar Graffiti című darab e héten kedden debütál a Nemzeti Táncszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!