Hírek

2014.05.16. 16:35

10 éves lett a Parázs Varázs

Idén tíz-éves a Parázs Varázs Családi Hétvége, de a nagyrendezvény ötlete korábbi – tudtuk meg Takács Csabától, a program kitalálójától.

Szente Tünde

– A szálak 1998-ra nyúlnak vissza, amikor a polgármesteri hivatalnak le kellett adni a városalapítás 50. évfordulójára tervezett programokat. Ekkor fogalmazódott meg, hogy hiányzik a városból egy olyan rendezvény, amely közösségi élményt nyújt az itt élőknek – eleveníti fel a kezdeteket Takács Csaba.

– Volt ugyan Vasasnap, Építők Napja, de ezek szorosan a munkahelyekhez kötődtek. Járva az országot, láttam, hogy egyre népszerűbbek a gasztronómiai rendezvények, például a bajai halászléfőző verseny, a paksi gastroblues, vagy a békéscsabai kolbásztöltő fesztivál. Mivel kitalálták már ezeket, ezért gondoltam, nálunk az akkor még idehaza nem annyira népszerű grillezést kellene megszervezni. Az ötletet akkor még elvetették, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mégis csak össze kellene hozni valahogyan.

Takács Csaba ötletgazda. Az első Duna-parti közös sütés-főzésre ötvenöt asztaltársaság jött össze... (Fotó: Szente Tünde)

- Kétezer-négyben Kismoni László és az önkormányzat támogatásával sikerült megrendezni az első Családi Hétvégét az alsó Duna-parton. Péntek este sokakat vonzó együttes koncertjét szerveztük, szombatra vártuk a családok, baráti társaságok jelentkezését, vasárnap pedig elsősorban a kisgyerekeseknek szántuk a gyermeknapi programokat. Izgatottan vártuk, hogy mennyien jelentkeznek, végül hetvenöt asztalra volt igény. Azonban a borongós időjárás miatt többen visszaléptek, így ötvenöt asztaltársaság látott neki a sütögetésnek. A párás időben a faszén füstje mindent beterített, a parton levő emberek többsége mégis nagyon élvezte az egészet: közvetlen, baráti hangulat lengte körül a programot. Mivel jó híre ment az eseménynek, a következő évtől már a meghirdetés első napjain elkeltek az asztalok – foglalta össze a történetet Takács Csaba.

A rendezvénynek két útja kínálkozott. Vagy megmarad a város és a városhoz kötődő emberek programjának, vagy országos érdeklődésre számot tartó nagyrendezvénnyé válik. Ez utóbbi esetén elveszti a közvetlen, személyes varázsát. Csaba úgy látja, a jelenlegi szervezők is az első utat választották. A szervezésben nyolcvan-száz fő vett részt. Szemenyei István a koncertekért és a gyermeknapi programokért felelt, együttműködve Borsos Beátával, aki különleges hangulatú műsorokat talált ki az „Elvarázsoló Ligetbe”. Az árusokat, mutatványosokat Búzás Kriszta koordinálta. Rákóczi Ferenc rudasos tanítványuk vezetésével fiatalokból álló húsztagú csapat építette fel a helyszíneket. Rajtuk kívül rengeteget segítettek az óvónők, az iskolák pedagógusai, a tűzoltók, a mentősök és a rendőrök.

Szükségük van az itt élőknek a közösségi élményre, amikor ismerősök és ismeretlenek együtt tölthetik el szabadidejüket... (Fotó: DH-archív)

A rendezvényt követően értékelték a lebonyolítást, a tapasztalatokat beépítették a következő évibe. Például az elején nem figyeltek a megfelelő térvilágításra, amiből kisebb baleset is származott. A biztonsági intézkedések sorában kiiktatták a nyirkos fűben a villamos berendezések használatát, hűtők helyett jeget biztosítottak, a villamos sütők használatát sem javasolták.

Sikerként könyvelték el a jó hangulaton túl legfőképpen azt, hogy amint vége lett, a résztvevők már várták a következőt. Az alapötlet helyesnek bizonyult: – Szükségük van az itt élőknek olyan közösségi élményre, amelyen ismerősök és ismeretlenek egyaránt közösen tölthetik el szabadidejüket sütögetés közben – foglalja össze a lényeget Takács Csaba.

Nem állom meg, hogy ne kérdezzek rá a névadásra. Mosollyal az arcán elmondja, nagyon szeret grillezni, adott volt a képződő grill-parázsból a zeneiségében is hangzatos „Parázs Varázs”. Ugye milyen egyszerű...

Parázs Varázs 2014.

Május 23-án pénteken

17: 30 – Vastag Csaba

18:10 – Műsorvezető: Trabarna

18:30 – Dér Heni

19:30 – Rudán Joe’s Coda élő koncert

21:00 – Rúzsa Magdi élő koncert

23:00 – Retro Video-Disco Dj. Mini

 

Május 24-én szombaton

9:00 – VII. Dunaújvárosi Sárkányhajó Kupa

9:00 – II. Parázs Kupa kispályás foci

16:00 – Műsorvezetők: Polgár Peti, Trabarna

16:00 – Parázs Varázs Grillparti, ünnepi tűzgyújtás

16:30 – III. Varázs Húzás (kötélhúzó verseny)

17:00 – A Lánchíd Rádió élő műsora

18:30 – Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar élő koncert

20:00 – BL-döntő óriáskivetítőn

23:00 – Retro Video-Disco Dj. Mini

 

Május 25-én vasárnap

9:00 – Rendészeti és biztonságtechnikai bemutató

10:00 – Ingyenes légvárak, trambulinok, kalandpark, labirintus, kézműves sátor

10:00 – Utazó vidámpark, kirakodó vásár

10:00 – Elvarázsoló liget (kis színpad) Színpadi produkciók, gyerekelőadások, játszóház

„Kéz a kézben Esélyegyenlőségi Nap” az épek és fogyatékkal élők közös gyereknapi programja

13:00 – Zumba Zumbertoval (Afro-tánc Paulóval) Kid Rock And Roll SE bemutatója

15:00 – Ezer Lámpás Éjszakája megnyitója, műsorvezető: Dénes Tamás

15:20 – Vasas Táncegyüttes

16:00 – No Control Dance Group és a My Way Dance School

17:00 – Nagy Adri

17:30 – For 4 Dance

18:15 – Majka feat. Curtis

19:15 – Supernem (átállás alatt játék a műsorvezetővel)

20:30 – Pannonia Alstars Ska Orchestra (átállás alatt játé a műsorvezetővel)

21:30 – Világító lámpások felengedése egy időben az egész országban az eltűnt gyermekekért



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!